De Boxtelse huisarts Piet (rechts) en zijn zoon en opvolger Cees werden in 1964 vereeuwigd in een bronzen plaquette. (Foto: Piet van Oers).
De Boxtelse huisarts Piet (rechts) en zijn zoon en opvolger Cees werden in 1964 vereeuwigd in een bronzen plaquette. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Piet Hoek legde basis voor Boxtelse gezondsheidszorg

VERVOLG VOORPAGINA

Dat de dokters Hoek seniore en junior in 1964 werden geëerd met een kunstwerk in het Wit-Gele Kruisgebouw was niet verwonderlijk. De plaatselijke afdeling van de kruisvereniging ontstond immers uit Dr. Hoek's Vereeniging. Die werd in 1909 opgericht met een startkapitaal van elfhonderd gulden van Boxtelse burgers. Die brachten het geld bijeen toen Piet Hoek (1857-1935) een kwarteeuw werkzaam was als huis- en gemeentearts in Boxtel.

Hoek senior heeft in grote mate bijgedragen aan verbetering van de gezondheidszorg van de armste inwoners. De door hem geïnitieerde kruisvereniging zette zich aanvankelijk vooral in om de zuigelingensterfte terug te dringen. Dat gebeurde onder meer door voorlichting te geven over en hulp te bieden bij verbetering van persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Onder meer de Binnendommeltjes werden hierdoor gedempt. Deze kanaaltjes in het centrum waren in feite open riolen. Ook de bestrijding van tuberculose behoorde tot het takenpakket van de kruisvereniging. Dokter Hoek bevorderde tevens de oprichting van een nieuw ziekenhuis op Duinendaal in 1925.

Het bronzen dubbelportret van vader en zoon Hoek is straks te zien in de wisseltentoonstelling De Schatkamer van MuBo. ,,Daarin worden meer objecten getoond die we de afgelopen jaren in bruikleen of uit schenkingen ontvingen. Veel verdwijnt in depot omdat we simpelweg niet álles kunnen exposeren. En dat leidt weleens tot teleurgestelde reacties. Dat gebeurt als mensen een door hen aangeleverd voorwerp willen komen bewonderen en het blijkt niet in de opstelling te zien", weet museumbestuurder Willem van Vossen. De tijdelijke expositie gaat zaterdag 15 februari van start.