Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AANMELDEN TOT EN MET 14 FEBRUARI

Waggelaars maken zich op voor Grote Eendentrek

Groepen die op carnavalszondag 23 februari vanaf 13.11 uur deel willen nemen aan de Grote Eendentrek, de Boxtelse leutstoet, kunnen zich tot en met vrijdag 14 februari aanmelden. Het inschrijfformulier is te downloaden via de website van Stichting Openbaar Carnaval, www.socboxtel.nl.

Deelname is gratis voor clubs die bij de SOC zijn aangesloten. Anderen betalen een waarborgsom van vijfhonderd euro; dat bedrag wordt na afloop geretourneerd als de deelnemers zich aan het wedstrijdreglement houden. Groepen die bestaan uit jeugd die jonger is dan zestien jaar dienen begeleid te worden door minimaal twee volwassenen.

De optocht kent vier categorieën waarin prijzen zijn te winnen: wagens, loopgroepen, muziek (orkesten) en spontane deelnemers. Aangezien aan het einde van dit jaar gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, zijn reclame-uitingen van politieke partijen niet toegestaan. Praalwagens mogen niet langer zijn dat twaalf meter, niet breder dan 3,5 meter en niet hoger dan 4,30 meter.

STARTNUMMER AFHALEN

Donderdag 20 februari reikt SOC de startnummers uit van de optocht. Dat gebeurt tussen 19.00 en 20.15 uur in café 't Hart van Boxtel aan de Markt. Daar kunnen ook zogeheten spontane deelnemers zich nog melden. Bovendien kunnen individuele carnavalsvierders en groepen die op het laatste moment besluiten deel te nemen aan de Grote Eendentrek voor aanvang van de stoet tussen 11.30 en 12.15 uur een startnummer ophalen in grand café Rembrandt (Rechterstraat).

OPSTELLEN

De optocht wordt zondag 23 februari opgesteld op de Dr. Van Helvoortstraat (wagens) en Fellenoord (loopgroepen). Eindpunt is de Markt (Aauw Waggelplats) waar aan het einde van de middag de prijswinnaars bekend worden gemaakt door prins Donald VI. Zijne doorluchtige hoogheid neemt met zijn gevolg op deze plek bij aanvang van de stoet het defilé af om vervolgens als laatste in de optocht aan te sluiten.

q Vorig jaar won Buurtschap West de Grote Eendentrek in de categorie praalwagens. De buurtvereniging had voor de Boxtelse carnavalsoptocht 'per ongeluk' de verkeerde doos van zolder gehaald: met kerstspullen. Net als archiefdozen met Boxtelse dossiers: Mark Buijs, Heilig Hartkerk, de Markt. (Foto: Peter de Koning, 2019).