Miniem risico op besmetting met legionella

JULES HAMELEERS

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht twee weken geleden een rapport uit over afvalwaterzuiveringen en legionella. Hierin is te lezen dat het aannemelijk is dat werknemers en omwonenden een hoger risico lopen op besmetting. Door maatregelen die het Boxtelse HydroBusiness heeft genomen, bestaat het risico volgens verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade hier niet meer.

Lestrade antwoordde vorige week in de raadsvergadering op vragen van de SP-fractie. Een woordvoerder van HydroBusiness, het bedrijf dat afvalwater zuivert voor vleesverwerker Vion, geeft aan dat het risico nu minimaal is. Het RIVM stelt in zijn rapport dat een besmetting kan komen doordat mensen waterdamp inademen die afkomstig is van een zuivering.

HydroBusiness was een van de eerste bedrijven die te maken kreeg met legionellabesmetting in de omgeving, waardoor het RIVM bijzonder geïnteresseerd raakte in de zuiveringsinstallatie. De maatregelen die eerder al zijn genomen, zijn het plaatsen van een drijvende afdekking, het tijdelijk overkappen van de bassins en speciale filters die besmetting zoveel mogelijk moeten voorkomen. Medio 2020 wordt een definitieve overkapping geplaatst en komt er een speciale luchtbehandelingsinstallatie. Deze maatregelen lopen in de pas met de aanbevelingen in het rapport van het RIVM, aldus de woordvoerder.