'Onze zienswijze vertraagt aanpak van school niet'

In de Haarense begroting was een miljoen euro opgenomen voor nieuwbouw dan wel renovatie van de Sint-Willibrordusschool in Esch. Door een zienswijze van het college van burgemeester en wethouders van buurgemeente Boxtel is dat bedrag uit de begroting geschrapt.

Oppositiepartij Balans vreest vertraging van het hele project. Volgens het college van B en W van Boxtel is daar geen sprake van.

Had het college het miljoen niet uit de Haarense begroting laten halen, dan zou, wanneer Esch in 2021 deel wordt van de gemeente Boxtel, deze volledig verantwoordelijk zijn voor de dekking van die investering. De gemeenteraad zou hier dan geen besluit over hoeven nemen. Dat burgemeester en wethouders van Boxtel invloed kunnen uitoefenen op de begroting van Haaren, heeft te maken met de aanstaande opsplitsing van die gemeente.

Balans vraagt zich af of deze aanpassing in de Haarense begroting niet voor nog meer onzekerheid bij de Essche kinderen en hun ouders zorgt. Volgens het college kan de ontwikkeling van een plan voor de aanpak van de school echter zonder oponthoud doorgaan, omdat Haaren een voorbereidingskrediet verstrekt heeft.


Tweede Kamerlid spreekt op avond met ondernemers

VVD Boxtel houdt maandag 27 januari in café Becoloth een ondernemersavond met als gastspreker Tweede Kamerlid Thierry Aartsen. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur, de avond start om 20.00 uur.

Rob Kuppen namens VVD Boxtel: ,,Een gemeente kan niet zonder haar ondernemers. Ze zorgen niet alleen voor banen, maar zijn ook betrokken bij de maatschappij, bijvoorbeeld via sponsoring van allerlei activiteiten." De liberalen gaan met de aanwezigen in gesprek over hoe de politiek samen met ondernemers kan zorgen voor een aantrekkelijke gemeente. Ook zijn zij benieuwd naar wensen en ideeën van ondernemers en willen ze praten over hoe de politiek kan helpen deze te realiseren.


Prijzen voor Boxtelse stichting in Wit-Rusland

Stichting Weeshuizen Belarus helpt kinderen die indirect als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl, gehandicapt zijn geraakt en in een weeshuis terecht zijn gekomen. Zo kunnen zij zelfstandig wonen en werken, zodat hen een leven op straat wordt bespaard. Projecten van die organisatie hebben prijzen gewonnen.

De oorsprong van stichting Weeshuizen Belarus ligt in Boxtel, bij Ria Schraverus. Zij zag de ellende in het land en besloot actie te ondernemen. De internaten van de stichting in Kalinovka en Gorodeja deden vorig jaar mee aan de zogeheten Republikeinse wedstrijd met als thema moderne technologieën in het speciaal onderwijs. Hun project Arbeidstoeleiding heeft in die wedstrijd de eerste prijs gewonnen. Er waren 69 inzendingen.

Schraverus meldt bovendien: ,,Ook ons schoolinternaat in Gorodeja viel in de prijzen met elektronische loopbaanbegeleidingskaarten die daar ontwikkeld zijn."

Daarnaast wonnen kinderen met een beperking van het Kalinovka-internaat, dat eveneens onder de hoede van stichting Weeshuizen Belarus valt, een regionale talentenjacht.


Lange proefrit eindigt in Spanje

Een Belgische oplichter maakte vrijdag een wel erg lange proefrit met een Aston Martin van Classic Car Park in Boxtel. De man reed met de dure bolide naar Spanje, waar de politie hem aanhield.

De eigenaars van de auto hadden een Facebookbericht verspreid over de gestolen auto. De bolide heeft schade opgelopen tijdens de aanhouding, maar hoeveel precies is nog niet bekend, meldt Olaf van Kuijlenburg namens Classic Car Park. Inmiddels is wel bevestigd dat het daadwerkelijk om de Aston Martin uit Boxtel gaat. ,,Wanneer we de auto terugkrijgen, is nog niet duidelijk," aldus Van Kuijlenburg. ,,De politie doet nog onderzoek naar de zaak."