Balans pleit voor meer drugscontrole buitengebied

Drugsproblematiek moet bij de bron worden aangepakt, aldus de Boxtelse oppositiepartij Balans. De fractie uit haar bezorgdheid over de kans op criminele activiteiten in het buitengebied. Ze wil van het college weten of dit voldoende in kaart heeft wat voor leegstaande panden er zoal buiten de bebouwde kom staan en of duidelijk is wat daar gebeurt.

Balans refereert aan de ontdekking van een drugslaboratorium aan de Savendonksestraat in Liempde, vorig jaar. ,,Brabants Dagblad publiceerde 19 oktober een artikel over drugscriminaliteit in het buitengebied. Hieruit bleek dat ondernemers in het buitengebied, voornamelijk agrariërs, regelmatig benaderd worden door zogenaamde ondernemers – zonder dat ze weten dat het om drugscriminelen gaat - die gebruik willen maken van leegstaande panden voor illegale en onwettige activiteiten", aldus raadslid Kim Bremmers van Balans. Ze geeft aan dat agrariërs door de onzekerheid over hun toekomst in de verleiding zouden kunnen komen schuren en loodsen te verhuren aan 'onduidelijke partijen'.

MELDPUNT

Bremmers: ,,We vragen ons af of het college weet hoeveel leegstaand vastgoed er in het buitengebied van Boxtel is, of er gecontroleerd wordt wat voor activiteiten er plaatsvinden en of er een meldpunt bestaat waar ondernemers terecht kunnen die vreemde verzoeken krijgen voor het gebruik van hun panden."
Ten slotte wil Balans weten of er ondersteuning is voor ondernemers die door hun persoonlijke situatie mogelijk vatbaar raken voor het al dan niet bewust verhuren van ruimtes aan de onderwereld.