FRACTIE BALANS WILDE BESLUIT UITSTELLEN

Leidraad sociaal domein unaniem aangenomen

JULES HAMELEERS

'Één gezin, één plan, één regisseur.' Het is een landelijke trend in het sociaal domein en dus ook de basisgedachte achter het werk van de gemeente Boxtel met betrekking tot de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de Jeugdwet. Om deze overkoepelende werkwijze vast te leggen, heeft het college van B en W een verordening opgesteld, die dinsdagavond door de gemeenteraad unaniem is aangenomen.

Wanneer Boxtelse gezinnen meerdere problemen hebben, hoeven ze niet meer langs verschillende loketten om hulp te ontvangen. Het college stelt voor te willen lopen op andere gemeentes en heeft daarom één leidraad voor alle onderdelen van het sociaal domein. De behoefte van de bewoner staat centraal en dat heeft het dagelijks bestuur van de gemeente nu ook vast willen leggen in dit document. Het is daarnaast opgesteld in begrijpelijke, niet-ambtelijke taal, volgens verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade.

De verordening, als het ware een gemeentelijke wet, heeft geen gevolgen voor het beleid of de financiën binnen de sociale voorzieningen. De veranderingen ten opzichte van regels in het verleden zijn klein. Het gaat bijvoorbeeld om het afschaffen van de uitstroompremie: een extra financiële stimulans wanneer mensen pas een nieuwe baan hebben. Hier werd in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt, volgens de gemeente.

WEL OF NIET VERGOEDEN

Er was echter één verandering waar raadsfractie Balans over viel: wanneer een aanbieder die een contract heeft met de gemeente dezelfde zorg kan bieden als een niet-gecontracteerde zorginstelling, mag de gemeente er nu voor kiezen de zorg niet te vergoeden. Volgens de oppositiepartij kan de gemeente zo doorverwijzing van bijvoorbeeld doktoren terzijde schuiven.

Wethouder Lestrade had hier tijdens de raadsvergadering geen antwoord op, waarop Balans stelde dat het voorstel niet besluitrijp was. Dat kreeg geen bijval van de raad; die stemde uiteindelijk toch unaniem voor.


'LAAT MENSEN MET SCHONE LEI BEGINNEN'

Fractie SP houdt pleidooi voor kwijtschelden gemeenteschulden

De gemeente Arnhem scheldt schulden kwijt van 1.400 huishoudens. Het gaat om mensen in een uitzichtloze situatie die niet in staat zijn hun verplichtingen aan de lokale overheid terug te betalen. SP Boxtel roept het college van B en W op over een soortgelijke regeling na te denken.

De gemeente gaat er financieel niet op achteruit bij kwijtschelding van bepaalde schulden, want de betrokkenen kunnen de gaten niet dichten, stelt de SP-fractie.

Raadslid Rinze van der Veen: ,,Wij hebben het in dit geval over goedwillende mensen die gedurende langere tijd serieus hun best hebben gedaan om uit de financiele malaise te komen, maar toch in een uitzichtloze situatie blijven zitten. Op deze manier kunnen Boxtelaren met een schone lei beginnen, kunnen mensen eerder beginnen met werk of activering en geeft de gemeente Boxtel het goede voorbeeld aan andere schuldeisers."

STRESS

Geldproblemen geven stress en kunnen iemands functioneren belemmeren, stelt de SP. Mede daarom pleiten de socialisten in bepaalde situaties voor kwijtschelding van schulden. Mensen bij wie een last van hun schouders is gevallen, kunnen met minder zorgen hun leven weer oppakken.