Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SKELET VAN LANGNEKDINO AANGEKOMEN IN BOXTEL

Oude botten naar Oertijdmuseum

Het ruim twee jaar geleden geopende prepareerlaboratorium van het Boxtelse Oertijdmuseum is volop in bedrijf. Onder aanvoering van een jonge conservator is een team van ruim vijftig vrijwilligers en enkele geologiestudenten van de Universiteit Utrecht opgeleid tot echte dinobotten-preparateurs. Hen wacht een nieuwe klus, want er is een tweede dinoskelet naar Boxtel gebracht.

Het Oertijdmuseum Boxtel en het Zwitserse Sauriermuseum Aathal kennen een samenwerkingsverband. Het prepareren van het geraamte van de ruim twintig meter lange diplodocus Kirby, vordert in Boxtel zo snel en goed dat directeur Kirby Siber van het Sauriermuseum een tweede skelet voor de wetenschap aan het Oertijdmuseum beschikbaar heeft gesteld.

Deze stoffelijke resten komen net als die van de diplodocus uit de Verenigde Staten. Met 50 tot 60 procent van de botten is dit skelet behoorlijk compleet voor een dier van 150 miljoen jaar oud. Het gevonden bottenstelsel omvat tenminste het complete bekken met schaambeen, de poten, meerdere nek- en staartwervels, alle middenrifwervels, de meeste ribben en verder wat er nog meer uit de blokken zandsteen gaat komen, waarin de knoken zich bevinden. In Nederland zijn momenteel slechts twee vergelijkbare geraamtes in musea te bewonderen; een zestien meter lange camarasaurus in Leiden en de twintig meter lange diplodocus Kirby in Boxtel.

AURORA

Het skelet dat nu naar het Oertijdmuseum wordt gebracht, draagt de naam Aurora, is circa zestien meter lang en is tussen 1995 en 1998 opgegraven in Wyoming op de plek genaamd Spring Hill in het noordwestelijk deel van de Howe ranch.

Het geraamte is de vroegste langnekdino van de Morisson-formatie uit die regio. En dus wetenschappelijk zeer interessant want de fossielen kunnen veel gaan 'vertellen' over de evolutie en verspreiding van de langnekdino's in dat gebied. Om welke soort het gaat, is nog niet duidelijk.

De preparateurs en wetenschappers van de Universiteit Utrecht kunnen hun hart gaan ophalen aan dit nieuwe skelet. Het wordt vanuit Zwitserland getransporteerd op vijf grote pallets met een totaalgewicht van ongeveer duizend kilo. Het Oertijdmuseum wil in de toekomst al zijn originele dinosaurusskeletten in een speciale hal tentoonstellen.

p Vol verwachting bekijken de wetenschappers van het Oertijdmuseum de dinosaurusbotten van miljoenen jaren oud die uit de kisten komen. (Foto: Gerard Schalkx).


(OUD)BOXTELAREN BLIJVEN IN DE PRIJZEN VALLEN

Campingprijs wederom naar Looijmans

RENS VAN DEN ELSEN

Oud-Boxtelaren blijven in de prijzen vallen bij de start van het nieuwe jaar. Na de Michelinster voor chef-kok Tom Schoonus, heeft ook voormalig inwoner Bart Looijmans een flinke opsteker ontvangen. Hij wist zijn prijs voor de mooiste camping van 2019 dit jaar te prolongeren.

De ANWB reikt jaarlijks in januari de awards uit voor beste en mooiste campings van Nederland. De Helfterkamp in Vaassen, sinds zes jaar in handen van Looijmans, werd daarbij wederom gelauwerd door kampeerliefhebbers. De overnachtingsplek nabij natuurgebied de Veluwe werd ook dit keer beoordeeld door het publiek en scoorde weer hoge cijfers. Hoewel de prijs vorig jaar nog de titel mooiste groene camping meekreeg, is de naam nu gewijzigd in de mooiste charmecamping. De inhoud blijft echter hetzelfde.

RUST EN NATUUR

De campings zijn beoordeeld op negen aspecten. Door de weging wint niet automatisch de camping met de meeste stemmen maar juist degene die hoog scoort op een bepaald onderdeel. Voor de mooiste charmecamping speelden de aspecten rust/natuur, sanitair, de sfeer en prijs-kwaliteitverhouding een belangrijke rol bij de stemmers.

q De familie Looijmans voelt zich thuis op hun camping op de Veluwe. Nu ze ook voor het tweede jaar de ANWB-prijs hebben ontvangen, is hun status in de campingwereld bevestigd. (Foto: Familie Looijmans).


N9NE stopt na drie jaar met proeverijfair

Nadat twee weken geleden bekend werd dat culinair evenement Lekker Lennisheuvel na vier edities stopt, komt nu ook een einde aan een andere proeverij in Boxtel. Na drie edities geeft horecaondernemer Jos Hermans van restaurant N9Ne geen vervolg aan de de Beer, Food & Wine-fair bij zijn bedrijf aan de Parallelweg Zuid.

Wat in 2017 spontaan begon en de afgelopen twee jaren werd voortgezet, blijkt niet te continueren. ,,De afgelopen jaren hebben we met veel liefde en plezier deze fair georganiseerd en qua bezoekersaantallen werd het ook steeds drukker", stelt Hermans. Het vinden van deelnemers én de hoge organisatiekosten nopen hem om de stekker uit het evenement te trekken. De zoektocht naar brouwerijen die zich zouden willen presenteren verliep moeizaam. ,,De organisatie vergt een enorme inzet van onze medewerkers. En als je dan jaar op jaar een groot financieel risico loopt, zet dat je aan het denken", stelt de Boxtelse ondernemer teleurgesteld. ,,Wel gaan we kijken of we andere activiteiten kunnen gaan organiseren, zoals optredens op de zondagmiddag, bierdiners, bier- en likeurproeverijen.

De familie Looijmans voelt zich thuis op hun camping op de Veluwe. Nu ze ook voor het tweede jaar de ANWB-prijs hebben ontvangen, is hun status in de campingwereld bevestigd. (Foto: Familie Looijmans).