Parkeren is in het voetgangersgedeelte van de Stationsstraat niet toegestaan en kan een bon opleveren. (Foto: Henk van Weert).
Parkeren is in het voetgangersgedeelte van de Stationsstraat niet toegestaan en kan een bon opleveren. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'BOA'S GAAN PARKEERVERBOD STATIONSSTRAAT HANDHAVEN'

Auto's op voetgangerszone onwenselijk

JAN HERMENS

In de Stationsstraat tussen de Rabobank en de Molenstraat wordt de laatste jaren steeds vaker geparkeerd en dat is verboden, meldt bewoner Dik Bol namens Stichting Toekomst Stationsstraat. Bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) gaan volgens hem extra handhaven. Een woordvoerster van de gemeente nuanceert dat beeld.

Bol legt uit: ,,De Stationsstraat is onderdeel van een groter gebied waarin parkeerschijven nodig zijn. Daar mag je tussen negen uur 's ochtends en zes uur 's avonds maximaal twee uur parkeren met een zo'n schijf." Dat mag echter uitsluitend in vakken of stroken die gemarkeerd zijn met een blauwe lijn. En die zijn er in het voetgangersgedeelte van de Stationsstraat niet. Bol: ,,Dus mag daar nergens geparkeerd worden. In het verleden zijn niet zo vaak bekeuringen uitgedeeld. Maar vanaf nu wordt er wel goed gecontroleerd."

HANDHAVING

Volgens Bol kloppen bij Stichting Toekomst Stationsstraat steeds meer ontevreden mensen aan over het gebrek aan toezicht. Met de gemeente is daarom onlangs afgesproken dat het parkeerverbod door de boa's beter gehandhaafd wordt, zo stelt hij. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel meldt echter: ,,De handhaving zal niet meer of minder zijn dan voorheen, onze boa's zijn vier dagen of avonden in de gemeente Boxtel aan het werk, blijven in alle wijken surveilleren en brengen geen extra uren in de Stationsstraat door."

Alleen vanaf eind februari is gedurende een paar weken waarschijnlijk vaker een boa in de aanloopstraat richting het centrum te vinden, aldus de gemeente. ,,Wij hebben signalen ontvangen dat er vrees bestaat voor parkeeroverlast door toekomstige klanten van de nieuwe kringloopwinkel die de Vincentiusvereniging op 21 februari in gebruik neemt." De gemeente is niet van zins direct bonnen uit te delen. ,,Om de bezoekers van de kringloop op het parkeerverbod te wijzen, is de eerste weken vaker een boa in de Stationsstraat aanwezig. Foutparkeerders krijgen de kans hun auto te verplaatsen, zonder bekeuring." Laden en lossen is in de Stationsstraat wél toegestaan.

Oplettende passanten zien dat voor huisnummer 30 een keurig wit vak is weergegeven. Bol: ,,Dat is een stukje privé-grond waarop alleen de bewoners dus mogen parkeren. Om dit duidelijk te maken, zijn strepen getrokken."

p Parkeren in het voetgangersgedeelte van de Stationsstraat is verboden. (Foto: Henk van Weert).