BUURT ONEENS MET 'ZONNEWEIDE' LIEMPDE

Omwonenden bouwplan voelen zich niet gehoord

JULES HAMELEERS

Over het bouwproject tussen de Kerkheiseweg en Boxtelseweg in Liempde is het laatste woord nog niet gezegd. Volgens wethouder Peter van de Wiel vordert het plan Zonneweide West gestaag en is er goed overleg geweest met omwonenden. Enkele van hen zijn echter erg ontevreden over de huidige plannen en de manier waarop daarover gecommuniceerd is. Dat zei inspreker Randy Cleijsen dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De bewoner van de Boxtelseweg 27 sprak namens zijn eigen familie en zijn buren, de familie Geelen. De Liempdenaren hebben niet het gevoel dat hun opmerkingen en zorgen serieus worden genomen, ondanks meerdere gesprekken met de verantwoordelijke ambtenaren. De inspreker sprak de verwachting uit dat er draagvlak wordt gecreƫerd voor dergelijke bouwplannen.

Cleijsen: ,,In onze ogen faalt de gemeente tot op heden in de begeleiding van het proces en mede daarom voelen wij ons niet serieus genomen. De gemeente lijkt alleen te luisteren naar ontwikkelaars waardoor er een eenzijdige kijk op de plannen ontstaat. Wanneer het plan dat er nu ligt wordt uitgevoerd, vermindert ons woongenot aanzienlijk. Om die reden overwegen wij inmiddels om te verhuizen."

Verder maken de omwonenden zich voornamelijk zorgen over de bouwdichtheid - er staan zo'n zestig woningen op de planning - en het soort huizen. Zij vinden dat onder andere het appartementengebouw niet past bij het karakter van Liempde.

Wethouder Van de Wiel presenteerde een andere visie op de gebeurtenissen naar aanleiding van vragen van raadsfractie Balans. Hij stelde dat er uitgebreid overleg was geweest met de omwonenden, 'tot aan bij mensen thuis toe'. Volgens hem zijn er ook meerdere aanpassingen aan het ontwerp gedaan naar aanleiding van de opmerkingen van bewoners, zoals het verplaatsen van een appartementenblok. In het eerste kwartaal van 2020 komen de plannen ter inzage te liggen op het gemeentehuis. Tenminste, als het aan de wethouder ligt.

MOTIE

De oppositiepartijen CDA, Balans en VVD spraken hun zorgen uit via een motie. De fracties riepen het college op om inwoners uit de directe omgeving op een concrete manier te betrekken bij verdere planvorming om de bouw 'in harmonie met de omgeving te laten plaatsvinden.' Raadslid Wim van der Zanden van Balans: ,,Zo vergroten we de afstand tussen de burger en het bestuur alleen maar, terwijl we die juist kleiner willen."

De wethouder raadde de motie af omdat volgens hem nooit iedereen het eens zal zijn met bouwplannen. ,,Ik begrijp het op individueel vlak goed, maar we moeten ook vooruit met bouwen. Als u deze motie aanneemt, vrees ik later het verwijt krijg dat ik niet tot de vereiste woningbouwproductie kom."

Volgens Jos Hegeman van D66 strookte de motie niet met de politieke werkelijkheid, omdat niet altijd ieders wensen gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast sprak Stefan de Nijs (Combinatie95) over 'luchtfietserij' en zei Jan de Koning (INbox) dat het oppositievoorstel 'riekt naar verkiezingsretoriek'. De motie werd nipt verworpen met elf tegen tien stemmen.

Het andere, oostelijke deel van bouwproject Zonneweide is nog in een pril stadium. Een eerste ontwerp bleek financieel onhaalbaar. Nu zijn er nieuwe plannen ingediend.