Cato Geelen en Mees Loog speuren de Dommeltuin bij Liduina af op zoek naar verschillende soorten tuinvogels.
Cato Geelen en Mees Loog speuren de Dommeltuin bij Liduina af op zoek naar verschillende soorten tuinvogels. Foto: Mariëlle Wijffelaars

What's Up, Cato & Mees?

Merels, mussen, meeuwen, kraaien, koolmeesjes en zelfs een bonte specht. Leerlingen uit groep 5 van jenaplanschool Molenwijk gingen dinsdagochtend aan de slag met het tellen van allerlei vogels. In de vorig jaar heropende Dommeltuin van zorgexpertisehuis Lidiuna telden de leerlingen er samen met Liduina-bewoners én leden van de vogelwerkgroep allerlei verschillende soorten. Ook Cato Geelen en Mees Loog (beiden acht jaar oud) gingen gewapend met een verrekijker en telformulier de tuin in.

Hebben jullie veel verstand van vogels? Mees: ,,Ja, best wel. Ik kan veel verschillende vogels uit elkaar houden. We hebben er op school ook veel over geleerd. We weten nu hoe we moeten tellen en waar we op moeten letten. Je mag niet alle vogels een voor een tellen, je moet ze in groepen zien." Cato: ,,Want anders tel je misschien wel vijf keer dezelfde vogel."

Waar moet je op letten als je vogels gaat tellen? Cato: ,,Nou, aan hoe ze eruit zien natuurlijk. Een pimpelmees heeft bijvoorbeeld veel meer kleuren dan een koolmeesje. En ze hebben een andere naam." Mees: ,,En alle vogels hebben een andere manier van vliegen, sommige gaan bijvoorbeeld heel snel. Dat is ook belangrijk."

Hebben jullie ook een lievelingsvogel en welke is dat dan? Mees: ,,Ja, wat denk je zelf? Een koolMEES natuurlijk!" Cato: ,,Ik vind boomklevers erg grappig, die heb ik op vakantie gezien. Deze vogels zitten op een boom en blijven daaraan kleven, dat is leuk om te zien. Ik weet niet of we die ook in Boxtel hebben, ik hoop er wel eentje te spotten vandaag."

Het is erg koud en mistig vandaag, kunnen jullie dan wel goed tellen? Mees: ,,In de lente is het wel makkelijker, maar als je weet waar je op moet letten kun je nu ook heel veel zien." Cato: ,,Je moet gewoon goed kijken." Ze zet de kijker op haar neus en kijkt naar haar klasgenootje: ,,Ik heb al een Mees gespot!"

u Cato Geelen en Mees Loog speuren de Dommeltuin bij Liduina af op zoek naar verschillende soorten tuinvogels. (Tekst en foto: Mariëlle Wijffelaars).