Afbeelding
Foto: Hans Verberk

BOXTELSE TAEKWONDOSCHOOL DEKKER VIERT KROONJAAR

Al dertig jaar 'op pad met Ad'

JAN HERMENS

Ad Dekker leeft voor taekwondo. Al veertig jaar beoefent hij de Koreaanse verdedigingssport en hoewel hij een indrukwekkend niveau heeft bereikt, leert hij nog altijd bij. Zijn Taekwondo School Dekker (TSD) geniet bekendheid in Boxtel en ver daarbuiten en bestaat vrijdag 31 januari dertig jaar. Zaterdag 1 februari is er in de Prinses Amaliaschool van 10.00 tot 11.00 uur een training voor (oud-)leden en genodigden, om 11.30 uur gevolgd door een receptie in gemeenschapshuis De Walnoot.

Dekker: ,,Taekwondo betekent letterlijk; de weg van hand en voet. Voor mij gaat het steeds meer om dat woordje Do, de weg, de wijze waarop. Daarin schuilt een diepgaande filosofie. Ik heb de zwarte band en de zesde dan en wil de zevende behalen. Ik diep mijn kennis verder uit bij mijn mentor en goede vriend grandmaster Peter Sanders, die net als ik aangesloten is bij de internationale taekwondo-federatie headquarter (ITF HQ) Netherlands/Korea. Technisch gezien beheers ik vrijwel alle facetten van de sport, toch blijf ik me ontwikkelen, want taekwondo omvat een complete levensstijl."

GEEN AGRESSIE

Wie niet bekend is met de oosterse zelfverdedigingssport, denkt wellicht aan agressie, slaan en schoppen. ,,Dat beeld klopt niet," aldus Dekker. ,,Ja, we gebruiken hand- en traptechnieken, maar van ongebreidelde agressie is absoluut geen sprake." Hart en hoofd verliezen elkaar nooit uit het oog, een echte taekwondo-ka beschikt volgens Dekker over een grote mate van beheersing.

Doorzettingsvermogen, discipline, een onoverwinnelijke geest, respect en integriteit zijn kernwoorden binnen zijn sport en Dekker heeft die hoog in het vaandel staan. De begrippen zijn onlosmakelijk verbonden met zijn taekwondoschool en met de wijze waarop hij zijn trainingen geeft. ,,Voor mij is iedereen gelijk, al mijn sporters zijn kanjers. Ze vormen als het ware een grote familie. De leden gaan respectvol met elkaar om, ze leren bij mij niet alleen de fijne kneepjes van het taekwondo, maar pikken ook bepaalde normen en waarden op. Hun zelfvertrouwen groeit."

INTERNATIONAAL

Samen reizen de wedstrijdsporters door het hele land en gaan ook geregeld de grens over. ,,We doen mee aan internationale toernooien. Europese en wereldkampioenschappen, noem maar op. Op pad met Ad, zeg ik dan." De sportman in hart en nieren was bij twee verschillende ITF taekwondo-organisaties in totaal zes jaar bondscoach en ook toen zag hij sportcentra over de hele wereld van binnen. Dekker is nu ambassadeur van ITF HQ Nederland/Korea en maakt deel uit van de Board of Directors Nederland. Dat taekwondo een groot deel van zijn tijd vult, is een understatement. ,,Martial arts zijn niet uit ons gezin weg te denken. Ik heb een supervrouw, mag ik wel zeggen. Ik doe al sinds mijn twaalfde aan taekwondo en toen ik haar leerde kennen op mijn zestiende ontdekte ze al snel dat sport als een rode draad door mijn leven loopt. Ze steunt mij daar enorm in."

Dekker heeft in de afgelopen decennia menig topper opgeleid en, zo vertelt hij, diverse 'moeilijke' kinderen terug in het gareel geholpen. ,,De pedagogische kracht van taekwondo is enorm. Sporters kunnen hun energie kwijt, worden sterker en leniger. Ze stalen behalve hun lichaam ook hun geest. Het perfect uitvoeren van complexe technieken vergt concentratie. Ik ben consequent en duidelijk, op een positieve manier. Kinderen weten hoe een training in elkaar steekt, wat er kan en wat niet. Dat werkt, mensen hebben grenzen nodig."

Ook buiten de sportzaal verwacht sabum Dekker (de Koreaanse aanspreekvorm voor een leraar in de martial arts) een zeker verantwoordelijkheidsgevoel van zijn pupillen. ,,Ik ben geen heilige en dat zijn mijn leerlingen ook niet, maar na een groot toernooi zie je een taekwondo-ka niet ladderzat uit de kroeg rollen. Dat past niet bij onze sport."

ZWARTE BAND

Dekkers zoon Aäron beaamt dit. Hij is in de voetsporen van zijn vader getreden, heeft de zwarte band en de eerste dan. ,,De zwarte band, dat lijkt heel wat, maar eigenlijk begint het dan pas. Ik heb de basis onder de knie, nu wordt de sport des te interessanter." Zijn vader vult aan: ,,Zo is het precies. De motivatie groeit alleen maar naarmate je je kennis en vaardigheden verdiept. Mijn passie voor taekwondo gloeit alleen maar feller. Ik ben bijna 52 en in goede gezondheid. Ik wil dan ook nog jaren doorgaan."

p Sabum Ad Dekker demonstreert een traptechniek van zijn sport, zijn zoon Aäron fungeert als sparringpartner. (Foto: Hans Verberk).


VOLOP PRIJZEN VOOR LEDEN TSD

Boxtelse taekwondoka's kunnen goed sparren

Het eerste taekwondotoernooi van het jaar, in Valkenswaard, leverde de pupillen van Ad Dekker zondag diverse medailles op. Vooral in het onderdeel sparren blonken ze uit.

Taekwondo School Dekker (TSD) vertrok met een behoorlijke afvaardiging van deelnemers, coaches, scheidsrechters, ouders en supporters naar Valkenswaard. Het toernooi telde ruim 250 taekwondo-ka's. Namens TSD debuteerden jeugdlid Navajo Graft en de senioren Edwin Voets en Glenn Drieschen in wedstrijdverband.

Het aantal prijswinnaars was imposant. Mika Verhoeven werd eerste bij het sparren. Areeb Abbas Ashraf, Edwin Voets, Kaj van den Meulengraaf, Rayaan Suhooli en Femke Van Gaal behaalden met sparren een tweede plaats. Derde plekken in deze discipline waren er voor Ashir Abbas Ashraf, Linda Beekmans, Corné Beekmans en Glenn Drieschen.

u Diverse leden van Taekwondo School Dekker sleepten zondag een medaille in de wacht. (Foto: eigen collectie).


Rommelmarkt

Sportcomplex De Braken in Boxtel biedt zondag 9 februari onderdak aan een rommelmarkt. Die duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Mensen die spulletjes willen verkopen, kunnen nog een kraam huren. Informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 06-81 13 55 91 of www.vandersteenevenementen.nl.

Afbeelding