Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VOORLEESONTBIJT MET BOXTELSE PROFESSIONALS

Bakkers, piloten en boeren op school

LINDA VAN DE WIEL

Een bakker, een boer, een voorleeskampioen en een piloot. Deze en nog veel meer vakmensen vertelden woensdagochtend over hun beroep in de verschillende groepen van de Angelaschool. De Boxtelse basisschool nodigt elk jaar professionals uit tijdens het Nationaal Voorleesontbijt. Dit past in de zogenaamde Talentenwijzer waarbij kinderen onder meer uitleg krijgen over verschillende beroepen.

,,Of ik ooit gewond ben geraakt tijdens een missie? Gelukkig niet!" Helikopterpiloot Jochem van de Koninklijke Luchtmacht die in groep 5a over zijn beroep vertelt, beantwoordt veel vragen over zijn stoere werk. Bijvoorbeeld waarom er soms op hem geschoten wordt: ,,Wij komen in oorlogsgebieden om mensen te helpen. Maar sommige mensen willen niet dat wij er zijn. En soms wordt er daarom op ons geschoten. Maar gelukkig hebben ik een stevig uniform. Mijn kleding is zelfs brandwerend."
Leerling Noor vraagt of er ook meisjes vliegen bij de luchtmacht. ,,Jazeker", antwoordt de piloot. ,,En er komen er steeds meer bij."
Maud van Dorenmalen vertelt niet over een beroep, maar leest wel voor aan de kleuters. De leerling uit groep 7 is namelijk voorleeskampioen van de Angelaschool en mag samen met de winnaars van de andere basisscholen meedingen naar de titel 'Boxtelse Voorleeskampioen'. Aan talent geen gebrek. Maud leest feilloos voor uit het boek 'Kabouter Voetbal'. ,,Ze is echt de beste van de hele school", vertelt kleuter Jurre.

GLAS IN LOOD

Cor Teunis, voormalig directeur van de Angelaschool, leest voor uit het boek 'Boreas en de zeven zeeën'. Maar de leerlingen van groep 7c zijn vooral benieuwd naar het verhaal over zijn hobby glas in lood maken. Hij geeft uitleg over zijn liefhebberij én vraagt de leerlingen waar veel van deze kunstvorm te vinden is. ,,Juist", lacht hij, ,,in kerken."
Opticien Marcel Vos vindt het erg leuk om voorlichting te geven op de Angelaschool: ,,Natuurlijk geef ik graag een presentatie over mijn vak. Maar wat ik vooral leuk vind, is dat dit mijn vroegere school is."

q Het verhaal van helikopterpiloot Jochem spreekt de leerlingen aan. (Foto: Gerard Schalkx).