Kunstliefhebbers en creatievelingen kunnen hun hart ophalen: atelierroute De Rode Draad keert terug na zes jaar afwezigheid.
Kunstliefhebbers en creatievelingen kunnen hun hart ophalen: atelierroute De Rode Draad keert terug na zes jaar afwezigheid. Foto: Gerard Schalkx, 2018.

EINDE ATELIERROUTE WELLICHT NABIJ

Organisatie van Rode Draad zoekt opvolging

RENS VAN DEN ELSEN

Het einde van atelierroute De Rode Draad lijkt nabij. De huidige organisatoren Ferdy Steger en Femke Lagerweij lieten deze week weten dat zij stoppen met regelen van het kunstevenement. Ze zijn wel op zoek naar opvolging en hebben alle (oud-)deelnemers gevraagd om hier over na te denken. ,,Het zou zonde zijn als De Rode Draad verdwijnt", geven de twee aan.

De editie van afgelopen jaar ging al niet door omdat er te weinig animo voor was. Dat is ook de voornaamste reden dat de twee Boxtelaren er nu de stekker uit trekken. ,,Maar ook het gebrek aan tijd speelt mee", geeft Lagerweij desgevraagd aan.

Steger, die samen met zijn zoon Koen zelf ook regelmatig aan de atelierroute heeft deelgenomen, nam de organisatie ruim drie jaar geleden over van Truusje van den Breekel. De Boxtelse kunstenares stond, samen organiseerde jarenlang met collega's Ineke Platel en Gerda Fraanje De Rode Draad. Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 stond kort voor de millenniumwisseling aan de wieg van het evenement.

Lagerweij werd door Steger erbij gehaald om De Rode Draad organisatorisch wat te stroomlijnen. Daarnaast besloten zij om de atelierroute toe te voegen aan het programma van QQLQ, de kunstweek die sinds enkele jaren geldt als de opening van het culturele seizoen. ,,De gedachte daarachter, was dat het aantal bezoekers dan zou toenemen bij de deelnemende kunstenaars. Dat was echter niet bij iedereen merkbaar en dus haakten sommigen af. Ontzettend jammer natuurlijk", licht Lagerweij toe.

De opvolging hoeft volgens haar ook niet vast te houden aan QQLQ. ,,Er ligt een blauwdruk, die is klaar voor gebruik. Daardoor is De Rode Draad relatief gemakkelijk te organiseren. Maar je moet er altijd wel wat moeite in steken."


q Atelierroute De Rode Draad startte in 1999 door de lokale kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 en werd jarenlang georganiseerd door kunstenaar Truusje van den Breekel (tweede van rechts), Ineke Platel (geheel rechts) en Gerda Fraanje (links). Het drietal opende de editie 2012 samen met toenmalig wethouder Tossy de Man. (Foto: Gerard Schalkx, 2012).


Oude scherven schoonmaken in ArcheoHotspot


Liefhebbers van lokale historie maken zaterdag 1 februari archeologische vondsten uit de Boxtelse Molenstraat schoon. De 'schatten' worden bekeken en digitaal vastgelegd in de ArcheoHotspot van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg. Wie wil, mag meehelpen.

De vrijwilligers beginnen hun nauwkeurige klus om 10.00 uur en gaan door tot ongeveer 12.30 uur. Ze proberen vondsten te duiden door ze naast een vergelijkingscollectie te houden, speurwerk in boeken en op internet te verrichten.

VONDSTEN BRENGEN

Wie zelf iets gevonden heeft en wil weten wat het is, kan dagelijks terecht in de ArcheoHotSpot. Elke eerste zaterdag van de maand zijn er van 10.00 tot 13.00 uur activiteiten waaraan belangstellenden mee kunnen doen. De agenda is te vinden op de website www.heemkundeboxtel.nl.

Heemkunde Boxtel verzorgt twee lezingen


Op verzoek van seniorenvereniging KBO geven pater Hans de Visser en Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel morgen, vrijdag 24 januari om 14.00 uur twee lezingen in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof.

De ene presentatie gaat over de tijd dat Boxtel een Rijksheerlijkheid was. Dankzij een afschrift van een officieel document dat bewaard is gebleven, kunnen de Boxtelaren bewijzen dat hun dorp zeker vanaf 1356 een 'status aparte' bezat. Dat document heet de Leenbrief van Boxtel.

De andere lezing handelt over de Sint-Petrusbasiliek en het rijke verleden van die kerk. Door het bloedwonder was Boxtel ooit een bedevaartsoord en dus was er een grote kerk nodig. Die is nu in rooms-katholieke handen, maar was van 1648 tot 1798 als protestants godshuis in gebruik. Voor leden van de KBO zijn de lezingen gratis, niet-leden betalen vijf euro.


SMARTLAPPEN IN GEMEENSCHAPSHUIS

Publiek weet Dükerskoor ook te vinden in buurthuis De Rots

De eerste meezingavond van het Boxtelse Dükerskoor in gemeenschapshuis De Rots zorgde maandagavond voor een 'full house'. Dat was een opsteker voor de leden, die jarenlang hun repetities en uitvoeringen in de zaal van grand café Rembrandt hielden.

De Kerst-In medio december was de laatste keer dat het smartlappenkoor optrad in Rembrandt. Maandag is de vrije dag van uitbaters Geert en Colette van de Wal, maar voor het Dükerskoor zetten zij hun deuren vijftien jaar lang met plezier open. Nu willen ze voortaan écht vrij hebben en daarom moesten de zangers en zangeressen op zoek naar een ander onderkomen. ,,Het was voor ons een moeilijke beslissing, want we waren thuis bij Rembrandt. Om dan in een andere locatie verder te gaan, is toch lastig. Hoe is de akoestiek, weten de bezoekers ons weer te vinden? Met dat soort vragen worstelden we", stelt Tonn Peters van het koor.

VOLLE ZAAL

De eerste repetitie in De Rots beviel eerder deze maand al goed en deze week bleek dat ook de trouwe aanhang de weg naar de Nieuwe Nieuwstraat prima wist te vinden. Meezingavonden zijn het meest geslaagd bij voldoende actief publiek. ,,We hielden rekening met een half gevulde zaal. Maar een kwartier voor aanvang zat alles vol", glundert Peters.