SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

WNLB HOOPT OP UITBREIDING DOMMELWEIDE

Hekwerk hindert Schotse hooglanders

MARC CLEUTJENS

De vier Schotse hooglanders in het Dommeldal tussen de Bosscheweg en de A2 zijn maandagochtend verlost van een hinderlijk hekwerk. Dit versperde de doorgang voor de dieren onder de fietsbrug over de Dommel nabij het Weikespad en leverde gevaar op voor de runderen.

De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) beheert het Dommeldal al bijna twee decennia en zorgt voor het wel en wee van de dieren in het gebied. Vrijwilliger Frans van den Brandt stuitte dit weekend op een hekwerk dat de onderdoorgang van de fietsbrug blokkeerde. ,,Heel gevaarlijk voor de Schotse hooglanders", aldus Van den Brandt. ,,Het hekwerk lag midden op de route die de runderen elke dag afleggen. Ze zouden er met hun poten in verstrikt kunnen raken en zelfs botten kunnen breken."
Het vermoeden bestaat dat vandalen het getraliede afschutsel losgemaakt hebben en op de looproute van de Schotse hooglanders hebben gegooid.

SINT-JACOBSKRUISKRUID

De afsluiting wordt regelmatig door de WNLB-vrijwilligers ingezet om de begrazing in het Dommeldal te reguleren. ,,Het hek gebruiken we om de onderdoorgang af te sluiten en de Schotse hooglanders aan de oost- of de westzijde van het Weikespad te laten grazen", legt WNLB-coördinator Jos Klaasen uit.
Hij geeft aan dat de dieren meestal vrij spel hebben in dit deel van het Dommeldal. ,,Maar soms vinden maaiwerkzaamheden plaats en is het niet handig als de runderen er lopen. En als bij het maaien ook Sint-Jacobskruiskruid wordt aangetroffen, is grazen op die plek zelfs tijdelijk uit den boze. De dieren kunnen daar ziek van worden."

PENDELEN

Coördinator Klaasen gaf ook aan dat de WNLB nog steeds droomt van een uitbreiding van de begrazing langs de Dommel. ,,Die plannen bestaan al geruime tijd maar zijn helaas nooit gerealiseerd. Brug 't Schipke (Bosscheweg - red.) is zo gemaakt dat runderen er onderdoor kunnen lopen. We zouden dan ook graag zien dat onze Schotse hooglanders in de toekomst kunnen pendelen tot aan het vroegere Liduinaziekenhuis."
Klaasen hoopt dat de plannen ooit nog gerealiseerd kunnen worden. ,,We staan open voor gesprekken met de gemeente Boxtel en de eigenaar van de grond."

q WNLB-vrijwilliger Frans van den Brandt verwijdert een hekwerk dat de onderdoorgang van de fietsbrug in het Weikespad verspert. (Foto: Marc Cleutjens).


GEMEENTE ZIET TOE OP BEVEILIGING

Lek servers Citrix vormt voor Boxtel geen gevaar

RENS VAN DEN ELSEN

De Rijksoverheid adviseerde deze week dringend om alle computerservers die via de software Citrix draaiden, uit te zetten. Door een lek in de beveiliging bestaat het gevaar dat privacygevoelige informatie van onder meer gemeenten op straat komt te liggen.

Die waarschuwing ging echter aan de gemeente Boxtel voorbij. ,,Wij maken namelijk geen gebruik van Citrix", stelt een woordvoerder van de gemeente de inwoners gerust.

De software van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf maakt het mogelijk om op afstand in te loggen op computersystemen. Het wordt vaak gebruikt om vanuit huis te werken of op kantoren met flexibele werkplekken.

HOOGSTE STAAT

In december kwam het lek al aan het licht. Hackers kunnen hierdoor heel eenvoudig een Citrix-server binnendringen en bijvoorbeeld geheime informatie of gevoelige dossiers stelen. Maar ook gijzelsoftware kan hierdoor gemakkelijk geïnstalleerd worden. Veel overheidsinstellingen, zoals gemeenten, maken gebruik van Citrix. Maar ook nutsbedrijven, scholen en de financiële sector zetten de software in. Niet voor niets dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid en inlichtingendienst AIVD in de hoogste staat van paraatheid verkeerden deze week.

STANDAARDPROCEDURE

Boxtel ontspringt echter de dans. Welke software de gemeente wel gebruikt wil zij niet prijsgeven. Wel geeft de woordvoerder aan dat als in hun systeem een gevoelige plek zou zitten, zij alle servers meteen stop zouden zetten. ,,Dat is de standaardprocedure", aldus de woordvoerder.

Citrix zelf heeft ondertussen een software-update uitgebracht die het lek moet dichten. Deze moet echter nog wel geïnstalleerd worden door de gebruikers om effect te hebben.