Afbeelding
Foto: Ellen Zaadnoordijk

INBOX EN COMBINATIE 95 STELLEN VRAGEN

Gemeentepublicaties voer voor raadsfracties

JULES HAMELEERS

De politiek roert zich over het feit dat het gemeentenieuws niet langer gepubliceerd wordt in Brabants Centrum. Tijdens de raadsvergadering stelden coalitiepartijen INbox en Combinatie95 dinsdag vragen aan het college van B en W over het verloop van de aanbesteding van de advertentiepagina's. Deze is gewonnen door huis-aan-huisblad De Meierij Boxtel, dat sinds 1 januari de gemeentepagina's publiceert.

De kop op de voorpagina van deze krant was een maand geleden glashelder: 'Boxtel sluit BC uit van gemeentepagina'. De gemeente kreeg opdracht haar advertentiepagina's voortaan aan te besteden. Toen stichting Brabants Centrum de voorwaarden voor die aanbesteding ontving, kwam het voor een onaangename verrassing te staan. Uitsluitend gratis verspreide huis-aan-huisbladen kwamen in aanmerking voor de advertentiepagina's. Zonder aankondiging werd een veertig jaar lange relatie terzijde geschoven, concludeerde BC-directeur Henk van der Zee.

SLECHTE BEZORGING

Combinatie95 en INbox zetten dinsdagavond vraagtekens bij het publiceren van het gemeentenieuws in een huis-aan-huistitel. In theorie zou de krant door elke brievenbus moeten vallen, maar in de praktijk is dat verre van waar, stellen de raadsfracties. Ze consteerden dat De Meierij Boxtel in Lennisheuvel niet wordt afgeleverd en ook elders in de gemeente zou een goede bezorging verre van vanzelfsprekend zijn. Ook mensen met een nee/nee-sticker ontvangen het blad niet.

Burgemeester Ronald van Meygaarden bevestigde dat huis-aan-huisbezorging een harde eis was en dat de krant Brabants Centrum daarmee uitgesloten was van de aanbesteding. Van Meygaarden: ,,Brabants Centrum had er natuurlijk voor kunnen kiezen om huis aan huis te verspreiden en had dan wel kunnen deelnemen. In theorie moet iedereen toegang hebben tot het gemeentenieuws. Het is waar dat de bezorging niet vlekkeloos gaat en daardoor niet op alle adressen komt. Ik roep mensen dus ook op om dit te blijven melden. Maar als je publiceert in Brabants Centrum weet je sowieso dat je veel mensen mist, want dan moet je lid zijn om de krant te kunnen krijgen."

De Nijs bracht daarnaast nog de maatschappelijke functie van Brabants Centrum als stichting zonder winstoogmerk naar voren. Het raadslid van Combinatie95 vroeg zich af of de gemeente daar iets mee moet doen. Van Meygaarden: ,,Dat is uiteraard mogelijk, maar dan is de beslissing aan u als raad of u de stichting wil subsidiëren, dat heeft niks met het plaatsen van een advertentie te maken." De Nijs plaatste de kanttekening of er dan nog wel sprake kan zijn van onafhankelijke journalistiek, die hij 'een peiler van onze democratie' noemde. ,,Of dat voor een conflict zorgt, dat is een zaak van Brabants Centrum, niet van de gemeente. Én er kunnen natuurlijk ook projecten buiten de krant om subsidie ontvangen."

Van der Zee, directeur van stichting Brabants Centrum en van De Meierij Boxtel, reageert op de kwestie: ,,Ik heb deze week nog met de burgemeester om de tafel gezeten, dus zijn reactie verbaast me. Het is niet zo dat Brabants Centrum veel mensen mist: 72 procent van de Boxtelaren leest de krant wekelijks, een hoger percentage dan huis-aan-huiskranten ooit zullen halen. Daarnaast vind ik het een ietwat zwak bod: dat het in theorie beschikbaar is voor iedereen, voelt een beetje als indekken, niet als een keuze voor de beste manier van communiceren."

Ook Van der Zee herkent de problemen met de bezorging van De Meierij Boxtel, de huis-aan-huistitel van de stichting en zegt hier hard aan te werken: ,,Het is onze verantwoordelijkheid om de bezorging op een prima niveau te krijgen en daar zijn we driftig mee bezig. Bezorging is echter voor alle huis-aan-huisbladen in Nederland een uitdaging en de kwaliteit zal nooit hetzelfde worden als die van de krant Brabants Centrum."


WANDELTUIN KRIJGT GROENE HANDDRUK

Vracht bloembollen voor stichting Licht op Groen

Diny Stolvoort van stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid kreeg maandag een Groene Handdruk van wethouder Peter van de Wiel. Mevrouw Van Asveldt- van Drunen nam de prijs symbolisch in ontvangst. De uitreiking vond plaats bij zorgexpertisehuis Liduina van Zorggroep Elde Maasduinen, waar de stichting een dementievriendelijke wandeltuin realiseerde. De uitgereikte Groene Handdruk bestaat uit een vracht bloembollen ter waarde van vijfhonderd euro.

Door herinrichting van de buitenruimte achter Liduina is een wandeltuin gecreëerd die ouderen met dementie in staat stelt de natuur te beleven. Er is een bloemrijke tuin aangelegd, met bloembollen, hoogstamfruitbomen en gemengde struiken. De wandeltuin is onderdeel van een groter project, met als doel rolstoelvriendelijke paden naar het centrum van Boxtel en de wijk Selissenwal te laten leiden voor mensen met een beperking.

DRIJVENDE KRACHT

De drijvende kracht achter deze en soortgelijke belevingstuinen in de gemeente is de Boxtelse gerontoloog Stolvoort. Mevrouw Van Asveldt heeft zich eveneens jarenlang ingespannen voor de tuin van Liduina en als blijk van waardering mocht zij de handdruk in ontvangst nemen. De bloembollen zijn al geplant. Ze zijn speciaal geselecteerd en aantrekkelijk voor bijen en andere insecten om de biodiversiteit te vergroten.

p Mevrouw Van Asveldt neemt de Groene Handdruk symbolisch in ontvangst. (Foto: Ellen Zaadnoordijk).