Afbeelding
Foto:

GEMEENTE GEEFT TOCH NOG DRIE MAANDEN LANGER SUBSIDIE

Alleen onzekerheid voor Dagje Thuis

JULES HAMELEERS

Ook seniorendagbesteding Dagje Thuis ontkomt niet aan bezuinigingen. De activiteit die op dinsdag in De Rots en op donderdag in de Kinderboerderij plaatsvindt, zou per 1 januari van de agenda worden geschrapt. Nu geeft de gemeente Boxtel tóch nog drie maanden financiering. Wat daarna gebeurt, weet niemand...

Er worden maatregelen genomen voor twee scenario's: het wel óf niet voortbestaan van Dagje Thuis per 1 april.

,,Omdat er nog veel onduidelijk is, willen we ook graag een alternatief vinden voor de deelnemers. We kijken waar we ze onder kunnen brengen als Dagje Thuis stopt. Het betekent veel voor senioren én mantelzorgers, dus we willen ze niet zomaar laten vallen", legt Karin van Ditmars van de Boxtelse welzijnsorganisatie ContourdeTwern uit.

TELEURSTELLING

Maar dat betekent niet dat ze de handdoek in de ring heeft gegooid: ,,We zijn druk bezig met het maken van een nieuw financieel plan voor de gemeente", aldus Van Ditmars. De vorige aanvraag werd namelijk afgewezen door het gemeentebestuur. ,,Daar waren we wel erg teleurgesteld over. Uit de gesprekken kregen wij andere signalen. We hebben nu nog twee maanden tot het plan klaar moet zijn, dus we gaan nog een keer aan de bak."

ZENUWACHTIG

Verder benadrukt Van Ditmars het belang van een structurele gemeentesteun: voorheen moest de subsidie jaarlijks opnieuw worden aangevraagd. Nu streeft de organisatie naar een financiering voor minstens twee jaar. ,,Vrijwilligers weten niet waar ze aan toe zijn en medewerkers worden zenuwachtig", zegt ze over de jaarlijkse onzekerheid. En dat blijkt: de vaste medewerkster van Dagje Thuis heeft - 'met pijn in haar hart', volgens Van Ditmars - een baan aangenomen bij een andere werkgever.

HOOP

Of Van Ditmars vertrouwen heeft dat het goedkomt met Dagje Thuis? ,,Het geeft me hoop dat de gemeente eerst helemaal geen financiering wilde geven, en ons nu toch nog drie maanden steunt. Maar ik heb niet zoveel vertrouwen dat ik tegen betrokkenen durf te zeggen: maak jullie maar geen zorgen, het komt wel goed."

p Impressie van een meezingochtend tijdens Dagje Thuis in de zomer van 2018. Wethouder Marusjka Lestrade nam toen een kijkje en sprak met ouderen en vrijwilligers. (Foto: Henk van Weert).


OM eist twee jaar celstraf tegen Liempdenaar (61)

Een 61-jarige Liempdenaar hoorde gisteren twee jaar cel tegen zich eisen voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Vorig jaar mei werd in zijn kippenschuur aan de Savendonkestraat een groot drugslab opgerold. Hij stond voor de rechtbank met twee mannen uit Weert (30 en 31); zij hoorden zes jaar celstraf eisen.

Het verweer van de Liempdenaar, eigenaar van de boerenschuur en een vakantiewoning op het terrein, klonk onwaarschijnlijk vond de officier van justitie. Terwijl hij dagelijks de varkens naast de schuur voerde, zou de man nooit iets van een drugslab hebben gemerkt. Vreemd, oordeelde het Openbaar Ministerie, aangezien agenten tijdens de inval op 19 mei van een penetrante lucht spraken. De twee Limburgers waren tijdens de inval op het terrein en stellen dat zij er alleen afval opruimden. Ook een ongeloofwaardig verhaal, volgens het OM. Bij het oprollen van het lab was de apparatuur immers nog warm en stonk naar synthetische drugs.

Bij de inval in de oude kippenboerderij werden vorig jaar grondstoffen aangetroffen waarmee zeker twaalf miljoen xtc-pillen gemaakt konden worden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Marusjka Lestrade kwamen eind vorig jaar op bezoek bij dagbesteding Dagje Thuis. (Foto: Albert Stolwijk).