JRC Boxtel-speler Jaap van Loon aan de bal. Hij maakte de meeste punten voor de thuisploeg. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

BASKETBALLERS THUIS ONDERUIT TEGEN MAASTRICHT KNIGHTS

Goed spel JRC betaalt zich niet uit

Voor het eerste herenteam van basketbalclub JRC Boxtel staan komende maand drie belangrijke wedstrijden op het programma. Omdat JRC op de voorlaatste plaats staat in de landelijke tweede divisie, is het noodzaak om minstens twee van de drie wedstrijden te winnen. Het eerste treffen, zondag tegen Maastricht Knights, ging verloren in sporthal De Braken: 69-75.

Coaches Steven Besuijen en Felix Clercx beschikten over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Robbin Snoeren was nog herstellende, maar wel in staat om te spelen. JRC startte met Freek Clercx, Jaap van Loon, Robin Hulskes, Kai Elissen en Coen van der Meijden sterk na een goede voorbereiding.

Met name Van Loon en Clercx deden de gasten uit Maastricht pijn. Ook Elissen deed het eerste kwart met zes punten een flinke duit in het zakje. Verdedigend stonden de Boxtelse mannen sterk, maar ze konden niet voorkomen dat Knights steeds van ver raak gooide, waardoor de tegenstander in de wedstrijd bleef. Het eerste kwart eindigt in 22-17 voor de thuisploeg.

Maastricht Knights kwam in het tweede kwart terug en liep zelfs uit op JRC. Alleen Van Loon en Clercx scoorden voor het Boxtelse team. Ruststand: 35-39.

TEMPO

Tijdens de thee spraken de gastheren af het tempo te verhogen en het verdedigende spel aan te passen om de passing game van Knights beter onder controle te krijgen. Het kwart begon goed met een driepunter van Corné Linssen, daarna ging het gelijk op. Willem van Loon en zijn broer Jaap gooiden namens de bezoekers meermalen raak, waardoor JRC vier punten achter kwam te staan.

Die achterstand trokken de Boxtelaren in het vierde kwart recht. Sterker nog, Van der Meijden scoorde vanaf de vrijeworplijn en zorgde voor een voorsprong. Lang bleef die echter niet overeind. JRC probeerde het tij nog te keren, maar slaagde daar niet in. Maastricht Knights liep vanaf de vrijeworplijn weg. Eindstand: 69-75.

Ondanks het verlies speelde JRC een erg sterke wedstrijd en dat moet vertrouwen geven. Morgenavond, vrijdag 24 januari spelen de Boxtelse basketballers in Tilburg tegen de studenten van Pendragon. Een week later volgt om 20.30 uur een belangrijke wedstrijd tegen concurrent OBC Oss.

p JRC Boxtel-speler Jaap van Loon aan de bal. Hij maakte de meeste punten voor de thuisploeg. (Foto: Hans Verberk).

SCHEIDSRECHTER DRUKT STEMPEL OP WEDSTRIJD

RKSV Boxtel voelt zich tikje bekocht

Voor de voetballers van RKSV Boxtel stond zondag een inhaalwedstrijd tegen Vorstenbossche Boys op het programma. Het uitduel stond al een paar maal eerder op de rol, maar werd telkens afgelast vanwege het weer. Nu kon hij eindelijk gespeeld worden. Op de valreep moesten de rood/witten genoegen nemen met remise: 3-3.

Boxtel moest vanwege het aantal geblesseerden behoorlijk schuiven in de posities. In de eerste helft was er van het verschil op de ranglijst niet veel te zien, zij het dat de Munselploeg, dat in de kop van het klassement meedraait, wel het betere van het spel had. De bezoekers kregen een paar kansjes, maar die misten de nodige precisie of kracht. Vorstenbosch zette hier weinig tegenover en meldde zich vrijwel niet in het Boxtelse 16-metergebied.

Na een half uur spelen, moesten de gasten al wisselen en verliet Lars van Hamond het veld en maakte plaats voor Ramon Mulder. Die kende, zo bleek achteraf, een nuttige invalbeurt. Desalniettemin was er sprake van een kleurloze eerste helft.

Na de rust kwam er iets meer vuur in het spel en liet Daniel Foster na 53 minuten de openingstreffer aantekenen. Hij kreeg de bal van Rick van Hamond, die goed doorging op links. Ook op het middenveld begon het nu meer te lopen, met Haike van Heesch als belangrijkste aanjager. Toch kwam de thuisploeg in de zeventigste minuut op gelijke hoogte uit een succesvol genomen penalty. Rick van Hamond vloerde zijn tegenstander in het strafschopgebied waardoor de bal op de stip kwam te liggen.

ACHTERSTAND

Even later keek Boxtel zelfs tegen een achterstand aan. Door een kopbal in de verre hoek konden de bezoekers weer van voor af aan beginnen. Dit gebeurde ook en na een vrije trap van Stefan Persoons, plots op doel, werd het 2-2. De wedstrijd golfde ondertussen heen en weer. In de 82e minuut was er na een overtreding, waar iedereen een penalty in zag, ook nog geel voor Valentijn Waals na een vermeende schwalbe. De scheidsrechter begon behoorlijk zijn stempel op de wedstrijd te drukken met volgens de gasten de nodige discutabele beslissingen.

Desondanks kwam Boxtel in de 88e minuut opnieuw op voorsprong. Na een fraaie actie wist Mulder de bal bij Foster te krijgen, die zijn tweede treffer binnenschoof. Lang konden de rood/witten niet van de 2-3 genieten. Vlak voor het einde, na een massale aanval van Vorstenbosch, werkte de tegenstander de gelijkmaker binnen. Dat de Boxtelse grensrechter al lang had gevlagd voor buitenspel, werd niet gehonoreerd. Niet gek dat de gasten zich wat bekocht voelden, nadat de scheidsrechter kort hierna af floot.

Boxtel speelt zondag 26 januari vanaf 14.30 uur thuis, in sportpark Munsel, tegen Nulandia. Dan is de winterstop echt voorbij.

GEMONDENAREN LIJDEN ZWARE NEDERLAAG IN NIEUW WOENSEL

Irene komt slecht uit de winterstop

Irene wilde zondag de goede reeks van voor de winterstop voortzetten. Dit moest dan gebeuren in een uitwedstrijd tegen Nieuw Woensel. Ondanks een aantal geblesseerde spelers en zonder aanvoerder Jurrian Schellekens begonnen de Gemondenaren vol goede moed aan het duel. Bij rust was het echter al 5-1 en dat was ook de eindstand.

Na twee minuten was het al raak voor Nieuw Woensel. De Gemondse voetballers stonden totaal verkeerd en na een simpele steekpass kon een speler van de thuisploeg alleen op keeper Roy Versantvoort af gaan en simpel de 1-0 scoren. Even later trof Nieuw Woensel opnieuw doel. Tim Nelemans schoot een aan de zijlijn genomen vrije trap bij de tweede paal binnen. Hierna beet Irene wat meer van zich af; de ploeg zag dat de tegenstander achterin ook niet al te sterk was en zag daar kansen.

In de twintigste minuut mochten de Gemondenaren twee corners nemen en bij de tweede hoekschop werd in een scrimmage een Irene-speler met twee handen vastgehouden. Arthur Piasecki nam de toegekende penalty goed waardoor de gasten zonder sterk te spelen toch nog in de wedstrijd bleven: 2-1.

GEEN VUIST MAKEN

De scherpte was alleen van korte duur, nog geen drie minuten na de aansluitingstreffer, verdedigde Irene wederom niet alert, het veroorzaakte eenvoudig een strafschop. Hierdoor werd het verschil weer twee treffers in het voordeel van Nieuw Woensel. De rest van de eerste helft kon het Gemondse elftal geen vuist maken en was het geen schim van het team dat voor de winterstop drie wedstrijden op rij won. De Eindhovense gastheren wist voor rust nog tweemaal het net te vinden. In de tweede helft vielen geen doelpunten meer.

Zondag wacht voor Irene de uitwedstrijd tegen VCO in de Zeelandse buurtschap 't Oventje. De aftrap is om 14.30 uur.