NIEUWE KANSEN VOOR VIJFTIENJARIGE RACER UIT BOXTEL

Kas Beekmans in Northern Talent Cup

Het vijftienjarige Boxtelse motorracetalent Kas Beekmans start in het seizoen 2020 in de nieuwe Northern Talent Cup. Na een moeilijk jaar is de coureur blij dat hij zijn racecarrière kan vervolgen in deze competitie. Twee MotoGP-evenementen en de World Superbike in Assen maken er deel van uit.

Het afgelopen seizoen eindigde niet zoals Beekmans hoopte. Door een gebrek aan budget kon de Boxtelaar de jaargang niet afmaken bij Ernst Dubbink Eveno Racing in de European Talent Cup. In de afgelopen maanden hebben Beekmans en zijn team niet stilgezeten en is hard gewerkt aan een plan voor een vervolg van de raceactiviteiten in het seizoen 2020. Binnenkort kan de coureur een grote sponsor presenteren, waardoor hij komend seizoen weer op hoog niveau kan racen.

SPONSORS

Beekmans, die in 2017 kampioen werd in de Molenaar NSF100 Cup, heeft zich eind vorig jaar ingeschreven voor de nieuwe Northern Talent Cup. Woensdag 15 januari kreeg hij de bevestiging dat hij uit de vele inschrijvingen één van de geselecteerde rijders is. De Northern Talent Cup is een Moto3 kampioenschap met gelijkwaardige motoren en coureurs uit Noord-Europa. De Boxtelaar en zijn team zijn nog wel op zoek naar meer bedrijven die hun willen ondersteunen om hun ambities voor de toekomst te verwezenlijken.

De rijders die strijden om de Northern Talent Cup, zijn present tijdens de MotoGP evenementen in Brno in Tsjechië en op de Sachsenring. De eerste ronde van het kampioenschap is meteen de thuisrace van Beekmans, de World Superbike op het TT Circuit Assen. Dit evenement duurt van vrijdag 17 tot en met zondag 19 april. Beekmans: ,,Mijn doel is om minimaal voor het podium te gaan in de nieuwe cup. Ik ben alle mensen die mij steunen enorm dankbaar, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Ook wil ik de KNMV bedanken voor hun steun. Ik kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen."

q Boxtelaar Kas Beekmans hangt in de bocht tijdens een race. (Foto: Jan van der Staak).

MAASTRICHT BOEKT THUIS EEN NIPTE OVERWINNING OP BOXTEL

Rugbyers Ducks in slotfase onderuit

Vrijwel de hele wedstrijd van zondag in en tegen Maastricht stonden de rugbyers van het Boxtels/Oisterwijkse combinatieteam Ducks/Oysters op voorsprong. Blessures én absenten werden de ploeg in de slotfase echter noodlottig. De Boxtelaren verloren nipt van de naaste concurrent: 20-19.

De thuisploeg werd aanvankelijk vastgezet op eigen helft en Ducks/Oysters bepaalde het spel. Dit resulteerde in de tiende minuut in een 0-7 voorsprong: een soepele aanval werd bekwaam afgemaakt. Toen even later een tweede try en conversie volgden, waren er zelfs visioenen van een makkelijke overwinning van de bezoekers.

De gastheren, aangevuld met buitenlandse rugbyers die in de Limburgse hoofdstad studeren, scoorden kort hierna echter ook en brachten de stand op 5–14. Vlak voor de rust wisten de bezoekers hun voorsprong te verruimen door het scoren van een derde try: 5-19.

IN DE VERDRUKKING

Tot dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht voor Ducks/Oysters. Maar het begon zich te wreken dat een aantal vaste spelers niet aanwezig was. Dat er ook nog enkele teamleden met een blessure kampten, hielp Maastricht verder in het zadel. De bezoekende ploeg kwam in de verdrukking en verdedigde zich lange tijd met verve. Toch werd de pressie te hoog en tien minuten voor tijd scoorde de thuisploeg 12-19 en even later ook 17-19.

Met nog vijf minuten te spelen, steeg de spanning. Zeker toen bleek dat de scheidsrechter om onduidelijke redenen vijf minuten langer liet doorspelen. In deze slotfase kregen de bezoekers ook nog diverse penalty's tegen. De laatste strafschop werd de Boxtelaren fataal.

Zo was de tweede nederlaag van het seizoen voor de Boxtels/Oisterwijkse ploeg een feit. Ze zakt daarmee van de eerste naar de vierde plaats in het klassement. De verschillen zijn echter minimaal.

Komende weekend is er geen speelronde, eem week later volgt er in het Boxtelse sportpark Den Wielakker de wedstrijd tegen Obelix Nijmegen. Dit team staat een punt boven Ducks/Oysters.