Toernooiwinnaar Sjoerd van Heerebeek in actie. (Foto: Hans Verberk).
Toernooiwinnaar Sjoerd van Heerebeek in actie. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

TAFELTENNISJEUGD VERSLAAT SENIOREN

Taverbo-jeugd gaat met clubtitels aan de haal

Pingpong houdt je jong, vermeldt een bordje in het clubhuis aan de Voetboog. Of dat waar is? Tafeltennis is in ieder geval inspannend, dat is af te lezen van de gezichten van de spelers die deelnemen aan de clubkampioenschappen van Taverbo-Sabo.

Er is publiek, maar dat zit voornamelijk achter glas, in de kantine. Want tafeltennis vereist concentratie. ,,En techniek en snelheid", aldus Teun Vlaminckx. Hij is een van de deelnemers aan het onderlinge toernooi. Hij schat een aantal leden hoog in, onder wie de jeugdspeler Sjoerd van Heerebeek. ,,En Sjoerd Broos, Michel Sperling en Bram Bakker zijn zeker kanshebbers."

SCHIFTING

Vlaminckx zelf is ook een van de geplaatste tafeltennissers en zou zomaar hoge ogen kunnen gooien. ,,In eerste instantie komt iedereen in één grote poule uit. Er ontstaat als vanzelf een schifting in A- en B-spelers. Die vormen vervolgens hun eigen toernooi. In het B-toernooi gaat Lars Strik of Rick van der Schoot waarschijnlijk met de zege aan de haal. Dit zijn jonge spelers, later dit jaar vinden er afzonderlijke clubkampioenschappen voor onze jeugd plaats. Dat zij nu ook bij de senioren meedoen, juich ik toe. Daar leren ze van."

Taverbo-Sabo heeft een aanzuigende werking op tafeltennissers uit de wijde regio. Heel wijd, want een lid komt helemaal uit Nijmegen. ,,Dat heeft met het niveau van de club te maken", stelt Vlaminckx. ,,Dat is behoorlijk hoog."

Als alle balletjes weer zijn opgeborgen, blijkt dat Vlaminckx een goede inschatting heeft gemaakt: Van Heerebeek verslaat Broos in een zinderende finale. In de B-groep is de overwinning voor Lars Strik.

Van Heerebeek, pas zeventien jaar, verslaat gedurende het toernooi het voltallige eerste seniorenteam. In de finale óók de eerste geplaatste Broos. Dat hij afgelopen zaterdag de titel pakte was aan de ene kant een enorme sensatie, maar aan de andere kant timmert de talentvolle tafeltennisser al geruime tijd flink aan de weg. Wekelijks maakt hij vele trainingsuren en in de competitie komt hij uit voor het Bossche Never Despair op het hoogste landelijke niveau. Desondanks stond hij slechts als elfde op de plaatsingslijst van de clubkampioenschappen. Dit geeft maar weer eens aan dat Taverbo-Sabo momenteel over een brede en sterke selectie beschikt.

TITELVERDEDIGER

In het begin van het toernooi moet Van Heerebeek op gang komen. Zo verliest hij in de eerste poulefase van routinier Vlaminckx. Ondanks deze nederlaag plaatst hij zich wel voor de hoofdronde. Hierin komt de machine steeds meer op gang. Met onder andere een knappe zege op Bakker, de verliezend finalist van vorig jaar en de nummer twee van de plaatsingslijst, gaat Van Heerebeek door naar de halve finale.

Daarin treft hij in titelverdediger en clubtrainer Sperling, een tegenstander van formaat. Sperling komt goed uit de startblokken en neemt snel een 2-0 voorsprong. Net als de winst binnen lijkt voor de regerend kampioen gaat Van Heerebeek uit een ander vaatje tappen. Met aanvallend spel 'duwt' hij zijn tegenstander steeds verder bij de tafel vandaan. Sperling heeft geen antwoord en buigt in vijf games voor zijn pupil.

Na een wat weifelend begin in de finale werpt Van Heerebeek alle schroom van zich af en er ontspint zich een heerlijke partij tafeltennis, waarin de Liempdenaar in de vijfde game de sterkste blijkt.

Ook in de B-groep maakt de jeugd de dienst uit. Strik en Van der Schoot reiken tot de finalepoule. Daarin treffen ze de ervaren Arjan Versteeden. De senior haalt alles uit de kast, maar kan het tempo van de junioren niet bijbenen. Omdat Strik het onderlinge duel van zijn teamgenoot wint, mag hij zich laten kronen tot kampioen van de B-groep.

SENIOREN

Programma zaterdag 25 januari

Taverbo 1 - Kampenion 2        15.00

Taverbo 2 - Sittard 2        15.00

Taverbo 3 - TTV Maashorst 2        15.00

JEUGD

Programma zaterdag 25 januari

Taverbo 1 - Stiphout 1        15.00

Veldhoven 1 - Taverbo 2        10.30

Veldhoven 2 - Taverbo 3        10.30

Veldhoven 4 - Taverbo 4        10.30