Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

CHINESE KINDEREN BEZOEKEN WILLIBRORDUSSCHOOL ESCH

'Wereld groter dan alleen Nederland'

RENS VAN DEN ELSEN

Kinderen uit andere culturen ontmoeten en in de praktijk brengen dat de wereld groter is dan alleen Nederland. Dat is de insteek van het project 'Beleven van onze planeet' dat de Willibrordusschool momenteel volgt. Als onderdeel daarvan brengen dinsdag 4 februari zo'n twintig basisschoolleerlingen uit China een bezoek aan Esch. Directeur Wilma van der Pol is in haar nopjes: ,,Fantastisch om op deze manier andere culturen je school binnen te halen."

De kinderen, variërend in de leeftijd tussen 9 en 12 jaar, arriveren maandag 3 februari al in Esch, waar ze eerst kennis maken met hun gastgezinnen. Een dag later krijgen zij op school een uitgebreid programma voorgeschoteld, waarbij elkaar ontmoeten en uitwisselen van cultuur centraal staan. Het is de eerste keer dat de Willibrordusschool op deze manier stilstaat bij het vak wereldoriëntatie. ,,Voor zowel de leerlingen als de leerkrachten gaat dit een geweldige ervaring worden", geeft Van der Pol aan.

De Chinese leerlingen komen uit de miljoenensteden Shanghai en Chengdu. ,,We zijn erg benieuwd hoe ze reageren als ze ineens in een dorp van 2.200 inwoners terecht komen", vertelt de directeur. Naast het verschil in grootte van de woonplaats, gaan de Essche en Chinese schoolkinderen in workshops aan de slag om elkaars cultuur beter te leren begrijpen. Van der Pol: ,,We vinden het belangrijk dat onze kinderen leren dat de wereld veel groter en complexer is dan alleen Nederland. Dan kunnen we wel vertellen over een cultuur, maar er in de praktijk kennis mee maken is nog leerzamer."

TAALBARRIÈRE?

De taalbarrière moet voor de jongelingen geen probleem vormen, denkt Van der Pol. ,,Kinderen zijn wat dat betreft erg flexibel. Met handen en voeten maken ze al veel naar elkaar duidelijk. En als het heel lastig wordt, biedt Google Translate uitkomst", zegt Van der Pol met een lach.

Het bezoek aan de Essche basisschool is slechts een klein onderdeel van een hele tour door Nederland en België. De organisatie is in handen van Global Exploration, een stichting die zich ten doel heeft gesteld om meer begrip voor elkaars culturen te krijgen door middel van uitwisselingsprojecten. ,,Voorheen focusten we ons vooral op projecten waarbij we Nederlandse middelbare schooljeugd naar ontwikkelingslanden stuurden", vertelt coördinator Kevin Scheijen van Global Exploration. ,,Vijf jaar geleden kwam de vraag vanuit China om jeugd met Nederland en Europa kennis te laten maken. Het land oriënteert zich de laatste jaren steeds meer internationaal, ook op basisscholen", geeft Scheijen aan.

PRESTATIEDRANG

Een reis naar het westen kost zo'n 2.700 euro per kind. Dit bedrag betalen de ouders zelf. Dat de Chinese leerlingen allemaal uit de middenklasse en hoger komen, is dan ook geen verrassing. ,,Die ouders eisen veel van hun kinderen, maar de kinderen willen zelf ook graag. Die prestatiedrang zit in het dna van de Chinezen. Dat gezinnen hun kinderen al op jonge leeftijd naar de andere kant van de wereld sturen, is een bewust keuze. Dat merk je alleen al aan hoe goed ze zich in het Engels verstaanbaar kunnen maken", legt Scheijen uit.

Naast Esch, gaat de jonge Chinese delegatie ook naar een basisschool in Eindhoven, brengen ze een bezoek aan het Philips Museum en gaan ze naar Brussel. Scheijen: ,,Het gaat om meer dan alleen sightseeing tijdens onze projecten. We brengen de kinderen op speels wijze ook echt wat bij over onze westerse cultuur. Het is dus niet zomaar een schoolreisje."

GASTGEZINNEN

In Esch verblijven de twintig buitenlandse leerlingen in gastgezinnen. Op die manier dompelen ze zich echt helemaal onder in een andere cultuur, zo is de gedachte van Global Exploration. Het gezin van Carry Dirckx biedt ook twee kinderen onderdak. ,,We hebben er zin in. Al moeten we nog bedenken waar we ze laten slapen. Als tip kregen we vanuit school al mee dat we gewoon moeten doen wat we normaal ook doen. Dus niet ineens Chinees gaan halen. Qua eten zijn we sowieso niet heel traditioneel Hollands, dus wat dat betreft is het eten wat de pot schaft", grinnikt Dirckx.

Feijen geeft aan dat hij veel vragen krijgt van gastgezinnen. ,,Op veel geven we antwoord. Maar we vertellen niet alles. Er mogen ook wel spontaan dingen gebeuren, iets waar je je niet op voor kunt bereiden."

p De leerlingen van de Essche Willibrordusschool krijgen over twee weken zo'n twintig leeftijdgenootjes uit China over de vloer. (Foto: Albert Stolwijk, december 2019).


Oggelrevue Esch

Kaartjes voor de carnaveleske Oggelrevue in Esch zijn morgen, vrijdag 24 januari af te halen in dorpshuis De Es. De verkoop start om 20.00 uur, de deuren gaan om 19.30 uur open. Per persoon kunnen maximal vier tickets worden gekocht. De koldershow wordt donderdag 6, vrijdag 7 en zaterdag 8 februari opgevoerd. Kaarten voor de donderdag kosten vijf euro per stuk, voor de vrijdag en zaterdag acht euro per stuk.


DEELNEMERS KUNNEN ZICH AANMELDEN VOOR EVENEMENT

Heggenvlechters nemen hiep ter hand

Heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht. Vóór de toepassing van prikkeldraad als omheining vlochten boeren hagen om een weiland af te zetten. Vaak van doornstruiken, die ondoordringbaar waren voor vee. Zaterdag 15 februari herleeft dit bijzondere handwerk bij het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 in Liempde.

Heggenvlechters gaan daar met de heg aan de slag die schoolkinderen uit het dorp tijdens Boomfeestdag in 2013 geplant hebben. De struiken zijn nu zeven jaar oud en groot genoeg om gevlochten te worden. Dat gebeurt in de zogeheten kartuizervlechtstijl, een van de vele wijzen waarop een heg 'gelegd' kan worden.

Deelnemers, individueel of in teamverband, kunnen zich voor deze dag aanmelden via www.brabantslandschap.nl. Publiek is welkom om de verrichtingen van de vlechters te komen bekijken. Joseph Vos, voorzitter van Brabants Landschap, geeft om 09.00 uur het startschot. Het evenement duurt tot 14.00 uur. Het informatiepunt in het Groot Duijfhuis is geopend.

Voordat de deelnemers de hiep (een kleine handbijl) tevoorschijn halen, maken vlechthegexpert Marius Grutters en een aantal instructeurs een begin, zodat zij de methodiek goed kunnen uitleggen. Alle mensen die zich aangemeld hebben, krijgen een instructieboekje over de kartuizer vlechtstijl.

VEEKERING

Gevlochten hagen sieren het landschap en bieden beschutting aan vogels, kleine zoogdieren en insecten. Ze zijn geschikt als veekering en dus niet alleen mooi, maar ook nuttig.

Gemonde

Kaartavond gilde

Bij het gilde Sint-Joris Catharina Antonius Sebastiaan in Gemonde komen vrijdag 24 januari vanaf 20.00 uur de kaarten op tafel. Liefhebbers kunnen in gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg rikken en jokeren. Deelname kost 2,50 euro; de zaal is vanaf 19.30 uur open.

            ...WILMA VAN DER POL...
   (Foto: Annelieke van der Linden, 2016)
Zo ziet heggenvlechten eruit. In dit geval zijn vrijwilligers aan het werk in de Dommelbimd aan de Konijnshoolsedreef in Boxtel, nabij kasteel Stapelen. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).