Bezuinigen op gemeenschapshuizen leidt immer tot protest. Zoals in november 1975: pastoor Herman de Beer (1917-2009) gaat voorop in een ludieke protestpolonaise als de toekomst van de tien jaar eerder geopende Walnoot in gevaar dreigt te komen. (Foto: Piet van Oers).
Bezuinigen op gemeenschapshuizen leidt immer tot protest. Zoals in november 1975: pastoor Herman de Beer (1917-2009) gaat voorop in een ludieke protestpolonaise als de toekomst van de tien jaar eerder geopende Walnoot in gevaar dreigt te komen. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

B EN W: 'ONVERANDERD VOORTBESTAAN IS ONMOGELIJK'


Boxtelse buurthuizen zijn woedend

JULES HAMELEERS

De besturen van de Boxtelse gemeenschapshuizen zijn woedend. Zelfs zó erg, dat voorzitter Sam Kampert van De Rots, inspreker tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond, werd verzocht zijn toon te matigen. De vooraf door hem ingestuurde tekst kon niet door de beugel, oordeelde de griffier. Samen voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot en secretaris Ton Huinink van de Kinderboerderij uitte Kampert kritiek op de voorgenomen subsidiekorting van 10 procent.

,,We krijgen de hele tijd begrip van bestuurders, raadsleden en ambtenaren, maar daar hebben we niet zo veel aan. Als jullie het echt hadden begrepen, hoefden we hier niet te staan. Hoe kunnen jullie ons dit aandoen? Mijn broek zakt er van af", aldus Kampert.

'BOTTE BIJL'

,,U sloopt het vrijwilligerswerk en maakt besturen onverantwoord", stelde Van de Langenberg. Ook Huinink deed een duit in het zakje: ,,U hanteert de botte bijl zonder de consequenties te overzien."

De verwijten in de raadzaal waren niet mals. Vorige week lieten de bestuurders van de gemeenschapshuizen in deze krant al een eenduidig geluid horen: met nóg minder geld gaat het simpelweg niet.

De woordvoerders van De Rots, De Walnoot en de Kinderboerderij drukten de gemeenteraadsleden op het hart terug te komen op hun beslissingen, maar dit lijkt vooralsnog ijdele hoop.

ONDERZOEKSRAPPORT

Sociaal bureau T+Huis deed eind 2018 onderzoek in gemeenschapshuizen, om zo gegevens op te halen voor een nieuw beleid dat vooralsnog op zich laat wachten. Hierbij zijn onder andere de vergrijzing en het vrijwilligerstekort uit de bus gekomen als grootste uitdagingen. Eén van de behoeftes van de buurthuizen is het snel en makkelijk krijgen van subsidie, om zo nieuwe projecten uit de grond te stampen. Ook zien zij graag verbetering van communicatie en samenwerking binnen de wijk en met de gemeente.

Dit lijken in de huidige situatie onhaalbare doelen: de communicatie laat te wensen over, zo stelden de bestuurders van de gemeenschapshuizen dinsdag in hun inspraakreacties. Zij zijn verbolgen over het feit ontwikkelingen die hen aangaan via de media te moeten vernemen.

En er wordt waarschijnlijk gesneden in de voorzieningen die de organisaties aanbieden. Er moet nu namelijk gekeken worden naar wat reëel en haalbaar is, stellen B en W. ,,De moeilijke financiële situatie vraagt om het maken van scherpe keuzes, die ongetwijfeld pijn gaan doen. Het is al duidelijk dat niet alle voorzieningen dit proces ongeschonden zullen doorstaan."

VRAGEN INBOX

De fractie van coalitiepartij INbox stelde er deze week vragen over. Het college antwoordt dat het onmogelijk is dat alle voorzieningen onveranderd te laten voortbestaan. Het neemt ook andere organisaties met gemeenschapsfuncties mee in haar overweging, zoals jongerencentrum B-Town en de huiskamer op Hoogheem. Het dagelijks bestuur van de gemeente ziet oplossingen in het clusteren van functies, zelfwerkzaamheid en de inzet van vrijwilligers.

De nieuwe beleidsnotitie voor gemeenschapshuizen wordt naar verwachting in mei van dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad.


Boxtel te klein voor niveau collectieve voorzieningen

De tekorten die de gemeente Boxtel moet opvangen in de jeugdzorg lopen in de miljoenen. Dat betekent overal snoeien in collectieve voorzieningen waar mogelijk, dus ook bij de buurthuizen. De vraag is echter of de buurthuizen op hun beurt nog wel kunnen bezuinigen.

Het antwoord lijkt 'nee'. Bij de bezuinigingen op de buurthuizen gaat het om veel kleinere bedragen dan het tekort bij de jeugdzorg.

Die jeugdzorg wordt nauwelijks gecontroleerd, de gemeente kan immers niet zeggen: doe het maar met 10 procent minder, want wij willen de buurthuizen open kunnen houden. Boxtel heeft de 'pech' een grote jeugdzorginstelling binnen de grenzen te hebben, waar het voor moet opdraaien. De mega-tekorten kunnen door onze gemeente niet opgebracht worden zonder schade toe te brengen aan de collectieve voorzieningen als buurthuizen, sportverenigingen, muziek en cultuur.

Ik zie maar één oplossing: zo snel mogelijk fuseren tot een grotere gemeente. Boxtel is eenvoudigweg te klein om zelfstandig een goed collectief voorzieningenniveau te garanderen.

        JOOST VAN DER PLUIJM

Afbeelding