Boxtel een beetje voller dankzij immigranten

RENS VAN DEN ELSEN

De bevolking van de gemeente Boxtel is het afgelopen jaar met zo'n 54 mensen gegroeid naar 30.801 personen. Dat blijkt uit de cijfers die Brabants Centrum bij de gemeente heeft opgevraagd. Die groei komt vooral door immigranten die zich het afgelopen jaar in de gemeente vestigden.

In totaal kwamen 343 mensen vanuit het buitenland in Boxtel wonen, waarvan 34 in Liempde. De cijfers laten niet zien uit welke landen zij afkomstig zijn.

Boxtel noteerde ook een sterfteoverschot van 64 personen. Er werden namelijk 'slechts' 242 kinderen geboren, 36 in Liempde en 206 in Boxtel en Lennisheuvel. Daartegenover staat dat vorig jaar 306 personen overleden.

Wat verder opvalt in de bevolkingscijfers is het aantal mensen van elders uit het land dat zich afgelopen jaar in Boxtel vestigde: liefst 848 personen. Maar ook hier laten de statistieken zien dat juist meer mensen vertrokken uit Boxtel naar andere plekken in Nederland, namelijk 896. Daarnaast verlieten 171 personen vorig jaar de dorpen van Dommel, Scheeken en Kampina voor een toekomst in het buitenland.

Binnen de gemeente Boxtel wisselden diverse inwoners van woning. Er werden namelijk 1.508 verhuizingen binnen de eigen grenzen geregistreerd.

MEER VROUWEN

De eindstand van de jaarlijkse volkstelling is 30.801 mensen. Daarvan wonen er 25.987 in Boxtel en Lennisheuvel en 4.814 in Liempde. Vrouwen in Boxtel hebben de overhand, namelijk 13.031 tegenover 12.956 mannen. In Liempde is de verhouding man/vrouw vrijwel gelijk.

Met de liefde zit het in de gemeente wel snor. Er traden namelijk 261 stellen in het huwelijk of registreerden hun partnerschap. Vorig jaar werden er echter ook 236 huwelijken en partnerschappen ontbonden. Onder de streep bleven er dus wel meer mensen bij elkaar.

VOORLOPIGE CIJFERS

De gemeentelijke bevolkingscijfers zijn nog niet definitief vastgesteld. Dat doet het Centraal Bureau voor de Statistiek in maart.

Per 1 januari 2021 stijgt het inwoneraantal sterk. Dan voegt het dorp Esch zich namelijk bij Boxtel en zal het totaal aantal inwoners met zo'n 2.200 mensen oplopen.