Brabant vraagt rijksgeld voor GreenTech Park

'Nu aan de slag voor goed leven, fijn wonen en anders werken in regio Noordoost-Brabant'. Dat is de titel van het document waarmee de regio twintig miljoen euro vraagt aan het Rijk. Het voorstel omvat meerdere bestaande projecten, die door de landelijke bijdrage sneller gerealiseerd kunnen worden. Het Boxtelse initiatief voor het duurzame GreenTech Park Brabant op bedrijventerrein Vorst B is ook onderdeel van de aanvraag.

Het is op dit moment mogelijk om een voorstel voor een zogeheten Regio Deal in te dienen bij de rijksoverheid. In samenwerking met de provincie, de stichtingen AgriFood Capital en OndernemersLift+ alsmede Noordoost Brabant Werkt vraagt de regio twintig miljoen euro. Hiermee willen deze partijen onder meer leegloop van dorpen en de uitdagingen in de landbouw aanpakken.

Het Boxtels project dat onderdeel is van de aanvraag, is de ontwikkeling van het GreenTech Park. Hier zouden meerdere bedrijven zich kunnen vestigen die zich richten op duurzaamheid en de circulaire economie. Eind 2018 ging het college akkoord met een conceptplan voor onder andere een biomassaplein, maar vooralsnog is er nog geen schop de grond in gegaan.

Datzelfde jaar diende de regio Noordoost-Brabant ook al een voorstel voor een Regio Deal in dat voornamelijk gericht was op innovatie in de landbouw. Dit werd afgewezen.