Afbeelding
Foto: MTD Landschapsarchitecten

GEMEENTERAAD NEEMT 11 FEBRUARI BESLUIT OVER VOORSTEL

B en W akkoord met plan Rechterstraat

Jan Hermens

De inkt is droog, de handtekeningen zijn gezet. Burgemeester en wethouders hebben het collegevoorstel Ontwerp Rechterstraat goedgekeurd. Het voorstel gaat nu naar de gemeenteraad, die er dinsdag 11 februari een besluit over neemt.

Burgemeester en wethouders gunnen de opdracht voor het maken van het technisch ontwerp aan MTD Landschapsarchitecten. Ten opzichte van het plan dat dit bureau oktober vorig jaar aan de gemeentelijke welstandscommissie presenteerde, zijn in het huidige voorstel twee elementen gewijzigd. Het pleintje op de hoek van de Kruisstraat, voor de Bruna, wordt niet geheel opnieuw bestraat. Het maakt deel uit van de cultuurhistorische as en is een paar jaar geleden nog helemaal op de schop gegaan. Tijdens een informatieavond in oktober gaf CDA-fractievoorzitter Vera Brouns aan er niet voor te voelen die operatie volledig over te doen. Het doorlopende plaveisel van de Rechterstraat krijgt nu als het ware een onderbreking op het snijpunt met de cultuurhistorische as. Het pleintje wordt wel voorzien van het geplande plateau, banken en bomen.

HEK

De tweede aanpassing betreft de aanleg van een Binnendommeltje bij restaurant De Rechter. Daar zou in eerste instantie het hek van de horecagelegenheid voor moeten wijken. Daar kon de gemeentelijke monumentencommissie zich niet in vinden. In het collegevoorstel blijft het hek behouden. Het restaurant krijgt nabij de bestaande poort een tweede entree.

John van de Langenberg, eigenaar van De Rechter: ,,Ik vind het positief dat er nu iets gebeurt in de Rechterstraat. Dat is goed voor Boxtel. Het oorspronkelijke plan vond ik mooier, maar ik ben tevreden over het alternatief. Ik denk zeker dat de omgeving van mijn restaurant het geheel verfraait."

Henk van der Zee, voorzitter van de werkgroep Rechterstraat, is verheugd over de goedkeuring van het college. ,,We hopen dat ook de gemeenteraad het plan omarmt. Dan kunnen we snel aan de uitvoering beginnen." De werkgroep wil met herkenbare objecten duidelijk maken dat de herinrichting van de Rechterstraat daadwerkelijk van start gaat. Ze wil banken, natuurstenen plaquettes en vlaggenmastvoeten in de vorm van keistampers plaatsen. Van der Zee: ,,We gaan de banken bestellen, zodat iedereen kan zien dat er wat gebeurt."

Wethouder Peter van de Wiel noemt het plan een goed voorbeeld van Meewerkend Boxtel.: ,,Een sterk economisch hart is belangrijk voor iedereen in de gemeente." Dat 81 centrumondernemers de ambitie en plannen onderschrijven, geeft aan dat er draagvlak voor is. ,,Hiermee is het nog niet klaar, we gaan alle deelgebieden van Boxtel Binnen de Bruggen in fases uitwerken", aldus de wethouder.

p Het pleintje op de hoek van de Kruisstraat onderbreekt het doorlopende plaveisel van de Rechterstraat. Het vormt het snijpunt van de economische en cultuurhistorische as.

q Het hek van restaurant De Rechter blijft behouden. De horecagelegenheid krijgt een tweede entree, vlakbij de al bestaande poort. (Afbeeldingen: MTD Landschapsarchitecten).

Afbeelding