Afbeelding
Foto:

BEWONERS JAN VAN BRABANTSTRAAT BALEN VAN VERTRAGING

Berken houden de gemoederen bezig

RENS VAN DEN ELSEN

De berken in de Jan van Brabantstraat blijven voer voor discussie. Een kapvergunning voor de 24 bomen werd in augustus vorig jaar al aangevraagd omdat overlast wordt ervaren van worteldruk, vallende blaadjes én takken, maar ook plakkerig stuifmeel. De bomen staan er echter nog steeds, tot ongenoegen van de bewoners.

Bewoonster Franka van der Steen uitte in september vorig jaar haar onvrede in deze krant over het verdwijnen van de berken. In haar ogen viel het allemaal wel mee met de overlast. Naar aanleiding van deze publicatie reageerden ook de Bomen Brigade Boxtel en fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks. Zij vroegen zich hardop af waarom gezonde bomen gekapt worden. Buurtgenoot Henk Voets denkt daar anders over. ,,En met mij een groot deel van de straat", geeft hij aan. ,,Ik ben absoluut niet tegen bomen, maar deze soort heeft haar langste tijd gehad en mag wat ons betreft vervangen worden. Vrijwel het hele jaar kunnen wij de ramen niet open zetten, omdat anders alles vol komt te liggen met stof en stuifmeel."

NIET FRAAI

Het probleem gaat verder dan alleen de kap van de bomen, die alle aan de oneven kant van de weg staan (zie foto). De straat oogt volgens de bewoners niet fraai meer en kan wel een opknapbeurt gebruiken. De gemeente heeft al een herinrichtingsplan aan hen voorgelegd en is goedgekeurd door de buurt. De 24 berken worden vervangen door zestien zuilvormige bomen, zoals sierkers. De stoep en parkeervakken krijgen in dit plan een update.

Wie de stoep aan de oneven kant nu bekijkt ziet niet direct grote struikelpunten. Maar schijn bedriegt volgens Voets. ,,Twee jaar geleden heeft de gemeente het nog provisorisch opgelost, maar de tegels komen nu alweer omhoog." Dat dit probleem ook bij nieuwe bomen zal voorkomen begrijpt de Boxtelaar wel: ,,Maar dan zijn we weer een jaar of tien, vijftien verder. Dat maak ik misschien niet eens meer mee."

AANVRAAG VERLENGD

De vergunningaanvraag is volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel weer verlengd. ,,Er is een bezwaar binnen gekomen en er is overleg met de betrokkenen." (Foto: Rens van den Elsen).