KLANKBORDGROEP VOOR HET EERST BIJEEN

Onderzoek geurhinder Vion zit in de eerste fase

Varkensslachterij Vion heeft op aandringen van het Boxtelse college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven aan ingenieursbureau Witteveen + Bos onderzoek te doen naar de geuroverlast die het bedrijf veroorzaakt. Bij het proces is een klankbordgroep betrokken. Die is dinsdag voor het eerst bijeen geweest en kreeg uitleg over de stand van zaken.

JAN HERMENS

Sylvia van Gulik en Pierre van den Oord maken deel uit van die klankbordgroep. Belangstellenden konden zich daarvoor afgelopen zomer, tijdens een informatieavond van Vion, aanmelden. Van den Oord vindt de onderzoeksopzet weinig concreet: ,,Er is nog geen duidelijk tijdpad. Ik vraag me bovendien af in hoeverre de onderzoekers ons serieus nemen."

De rol van de klankbordgroep is nog onduidelijk, beaamt Van Gulik. ,,Daar krijgen we tijdens de volgende bijeenkomst volgende maand uitsluitsel over. ,,Ik vind het wel positief dat het onderzoek nu begonnen is. Witteveen + Bos verzamelt onze inbreng. De onderzoekers gaan individuele gesprekken aan met de leden van de klankbordgroep om te horen wat voor klachten er zijn, wanneer er sprake is van overlast en waar."

De eerste onderzoeksfase behelst een speurtocht naar de stankbronnen, legt Vion-woordvoerder Nancy Aschman uit. ,,Pas als duidelijk is waar de geuren vandaan komen, kan gekeken worden naar oplossingen. Het is overigens geen kwestie van ergens een dop op doen. Zo simpel is het niet."

'Snuffelploegen' moeten vaststellen waar en wanneer bepaalde onfrisse dampen te ruiken zijn. Aschman: ,,Er bestaan ook E-noses, maar volgens de onderzoekers kunnen die alleen veranderingen in lucht waarnemen. Zij stellen dat de menselijke neus nog steeds het beste middel is om geuroverlast vast te stellen." Doel van de operatie is Boxtel vrijwaren van stank. Aschman vermoedt dat een Vion zonder ook maar enige geuruitstoot een illusie is.