HULDIGING SPORTERS STOPT NA 40 JAAR

Doek valt voor Boxtelse Dag der Kampioenen

HENK VAN WEERT

Veertig jaar lang zette de Boxtelse Sportraad plaatselijke kampioenen, zowel individuele titelwinnaars als teams, in het zonnetje. Maar het animo voor zo'n huldiging is nog maar mondjesmaat onder de zeventig sportverenigingen, zo bleek na een inventarisatie. En dus stopt de traditie.

Drie jaar geleden ging de Sportraad ter ziele. Het geld dat nog in kas was, vloeide naar evenementenstichting Boxtel Vooruit die met het bedrag sindsdien de jaarlijkse kampioenendag organiseerde. Kees Bekers, Ad van Boxtel en Erik Peeters, voormalige bestuursleden van de Sportraad, waren daarbij de kartrekkers.

Het aantal aanmeldingen nam de voorbije jaren steeds verder af. Vandaar dat de Boxtelse sportclubs werd gevraagd of zij van mening zijn dat de Dag der Kampioenen nog wel moest blijven bestaan en zo ja, in welke vorm dan. ,,Op de zeventig brieven die we verstuurden, kregen we slechts zeventien antwoorden. En het merendeel daarvan luidde dat het niet per se meer hoeft. Ook enkele grote clubs hebben die mening", stelt medeorganisator Bekers zonder namen te noemen.

Bij de huldiging in spiegeltent Bon Salon vorig jaar was het weliswaar druk, maar het merendeel van de sporters vertrok meteen nadat ze hun medaille en oorkonde in ontvangst hadden genomen. ,,Ze wachtten de huldiging van anderen of de bekendmaking van de sportvrouw en sportman van het jaar niet eens meer af", constateerde Van Boxtel.

BEHOEFTE IS VERDWENEN

Peeters: ,,Intern hebben we ons daarom afgevraagd of het nog wel zinvol is om door te gaan. Van de ene kant is het jammer om te stoppen met een traditie die veertig jaar heeft geduurd. Anderzijds moet je een evenement ook niet voortzetten als de behoefte is verdwenen."

Het feit dat sportbonden de competities voor de jongste sporters grotendeels hebben afgeschaft, betekent dat er uit deze doelgroep ook geen kampioenen meer worden aangemeld. ,,Bij bijvoorbeeld voetbal en hockey staat voor de mini's immers alles in het teken van het spel en is er geen competitie meer", weet Bekers.

VERSTANDIG BESLUIT

Sportwethouder Herman van Wanrooij was samen met voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit gisteren aanwezig toen het nieuws over de stopzetting van de Dag der Kampioenen bekend werd gemaakt. Net als drie jaar geleden, toen de Sportraad werd opgeheven, sprak Van Wanrooij van een verstandig besluit. ,,Ik heb de afgelopen jaren graag de uitreiking van de circa vijfhonderd medailles en oorkonden verricht. Het was leuk, maar ik respecteer de keuze die nu wordt gemaakt."

Tafeltennis Taverbo

Tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo houdt zaterdag 18 januari haar clubkampioenschappen in het thuishonk aan de Voetboog 18. Een week daarna wordt de competitie hervat. Het toernooi begint om 11.00 uur, deelname is gratis. Leden van de sportclub kunnen zich aanmelden via e-mail: toernooicommissie@taverbo.nl of via WhatsApp: 06-47 87 16 01.