Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LANDGOED VELDER VERLIEST DRIEDAAGS MUZIEKEVENEMENT

Dancefestival We Are Electric stopt

LINDA VAN DE WIEL

,,Na jaren van bloed, zweet en tranen hebben wij besloten te stoppen met de zomereditie van We Are Electric." Met deze woorden maakte de organisatie van het dancefestival - dat de laatste twee jaar thuis was op landgoed Velder - deze week bekend de handdoek in de ring te gooien. Boxtel verliest daarmee een toonaangevend evenement dat vorig jaar zo'n 20.000 bezoekers trok.

,,We hebben er heel, heel hard voor gewerkt, maar na een aantal briljante jaren is het einde van een tijdperk daar," kopt We Are Electric op haar website en via sociale media. De organisatie refereert hier aan de zomereditie van het dancefestival, dat het levenslicht zag in 2013.

GEVARIEERDER

We Are Electric startte met twee indoor editions en besloot toen de stap naar een driedaags outdoor festival te maken. Met grote namen als The Prodidy, Martin Garrix, The Chemical Brothers en de Boxtelse deejay Sam Feldt trok het festival de afgelopen jaren duizenden bezoekers.

We Are Electric bleef groeien en koos de laatste twee zomeredities landgoed Velder in Liempde als pittoreske locatie. Ook de muziekstijlen werden gevarieerder. Zo betrad in 2018 electropop-act Oscar and the Wolf het podium.

,,2019 was een prachtig jaar. Wellicht het beste jaar ooit", staat te lezen in de verklaring van het festival. ,,Maar we kunnen niet ontkennen dat we worstelden. Er zijn niet zoveel acts die live elektronische muziek maken. En de namen die er zijn, hebben vaak al op We Are Electric gestaan."

'KWALITEIT GAAT VOOR'

Ook groeiden de ambities van het festival volgens eigen zeggen harder dan het bezoekersaantal. Het bleek daardoor onhaalbaar winstgevend te zijn. Dit geldt niet alleen voor de afgelopen editie, maar ook voor eerdere jaargangen van 'We Are Electric Weekender'. ,,Omdat we geen festival willen neerzetten waar wij niet voor 100 procent achter staan - dat is niet eerlijk tegenover het publiek - hebben we besloten de weekender editie voorlopig te stoppen. In dit geval verkiezen wij kwaliteit boven kwantiteit", vertelde de organisatie deze week in een reactie aan Brabants Centrum.

De festival-industrie en het aanbod aan festivals groeit al jaren flink. Dit heeft echter geen invloed gehad op de beslissing te stoppen: ,,We Are Electric is een uniek concept; we opereren in een nichemarkt. Máár daardoor is het aanbod van passende acts ook een stuk kleiner dan wellicht het artiestenaanbod in andere muziekgenres", aldus de organisatie. Wat er met de wintereditie van We Are Electric gebeurt is onbekend. In november werd een indoor editie in het Eindhovense Klokgebouw al geannuleerd.

Vic van Boeckel, eigenaar van landgoed Velder, verwijst naar de organisatie van We Are Electric voor een reactie. Deze omschrijft het grondgebied als een schitterende locatie: ,,Het verhuizen van ons outdoor festival naar deze locatie was dan ook een droom die uitkwam voor ons als organisatie. De bosrijke omgeving, ruime opzet: het was een feestje om dáár een feestje te mogen organiseren!"

'KEER OP KEER UNIEK'

Sam Feldt bewaart goede herinneringen aan We Are Electric: ,, In de afgelopen paar jaar heb ik twee keer op We Are Electric, mijn vroegere achtertuin, mogen draaien. En ik kan beide keren rekenen tot mijn tofste shows in Nederland,", vertelt de Boxtelse deejay. Door de originele programmering en de fantastische locatie hebben ze keer op keer iets unieks neer gezet, en ik vind het erg jammer dat dit festival nu uit mijn vroegere hometown verdwijnt."

Jammer is ook woord dat trouwe bezoeker Rens Vervoort uit Boxtel in de mond neemt: ,,We hadden in de wandelgangen al het gerucht gehoord dat We Are Electric zou stoppen, maar het valt toch tegen." Hij vervolgt: ,,Het was voor mijn tweelingbroer Ties de traditionele start van de zomervakantie en we gingen vanaf editie één met een grote groep vrienden naar het festival. En elke editie was ik blij verrast. Mijn verwachtingen werden elke editie waargemaakt."

Rens, Ties en hun vriendengroep moeten dus op zoek naar een ander festival op de zomer in te luiden. ,,We hebben het er al over in onze app-groep. We vinden vast wel een alternatief. Maar niks kan tippen aan We Are Electric."

p Impressie van de laatste editie van We Are Electric, in de zomer van 2019 op landgoed Velder. (Foto: Albert Stolwijk).


Eendengat kiest jonge leutvorsten

Wie worden dit carnavalsjaar jeugdprins en -prinses van Eendengat? Dat wordt zondag 26 januari rond 15.15 uur bekend in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat. Vanaf 13.00 uur strijden daar vijftien groepachters van de Boxtelse basisscholen voor de titel jeugdleutvorst.

De jonge kandidaten moeten een driekoppige jury ervan zien te overtuigen dat zij de beste keuze zijn voor de belangrijke carnavalsrol. Dat gaan ze doen door middel van drie activiteiten. Een buut van twee minuten waarin zij vertellen waarom ze prins, prinses, adjudant of nar willen worden, een fotospel en door een carnavaleske tekst te verzinnen op een bestaand liedje.

Wie dit jaar op de jeugdwagen mogen staan tijdens de kleine eendentrek op zaterdag 22 februari, wordt zondag bekend gemaakt. (Foto: Peter de Koning, 2019).