Kinderboerderij Boxtel krijgt per 2021 10 procent minder subsidie. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Kinderboerderij Boxtel krijgt per 2021 10 procent minder subsidie. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KINDERBOERDERIJ, WALNOOT EN ROTS IN ZWAAR WEER VANAF 2021

Noodklok klinkt over subsidiekortingen

Verschillende vrijwilligersorganisaties in Boxtel luiden de noodklok. De Walnoot en De Rots worden dit jaar met 10 procent gekort op hun subsidie. Ook de Kinderboerderij raakt in zwaar weer als de organisatie in 2021 minder geld krijgt. ,,Als de gemeenteraad haar besluit niet verandert, dan kunnen we als bestuur niet verder", aldus voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot.

JULES HAMELEERS

Om een grootschalige bezuiniging te realiseren hanteert het college van B en W de kaasschaaf: over de hele breedte ontvangen cultuur- en welzijnsorganisaties minder geld. Ook stichtingen als De Walnoot, De Rots en de Kinderboerderij ontkomen daar niet aan. De gemeenschapshuizen krijgen dit jaar al 10 procent minder geld en in 2021 wordt de Kinderboerderij slachtoffer van dezelfde korting. Maar de beleidsnota gemeenschapshuizen laat nog steeds op zich wachten. ,,En als die er niet is, waarop is deze bezuiniging dan gebaseerd?", vraagt Van de Langenberg zich af.

FINANCIËLE SITUATIE

De gemeente zegt dat de enige aanleiding voor de bezuinigingen, de financiële situatie van Boxtel is. ,,Het heeft niks te maken met beleid voor gemeenschapshuizen of welke sector dan ook", aldus een woordvoerder. Het college van B en W verwacht de notitie over gemeenschapshuizen uiterlijk in mei te kunnen presenteren.

Daarnaast stelt het college dat zij zich bewust is van de zwaarwegende gevolgen voor de gemeenschapshuizen, maar zegt ook dat het geen uitzondering kan maken. B en W noemen dit 'onverkoopbaar' ten opzichte van alle andere organisaties die in hetzelfde schuitje zitten.

De Rots, De Walnoot en de Kinderboerderij hebben zich nu verenigd om hun problemen gezamenlijk aan te kaarten: dit doen zij onder andere door in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 21 januari alle drie in te spreken. Secretaris Ton Huinink van de Kinderboerderij heeft er vertrouwen in dat dit effect zal hebben. ,,Ik zou het onvoorstelbaar vinden als de gemeenteraad níet terugkomt op haar besluit."

Het college ziet dit echter anders: ,,De door de raad goedgekeurde begroting geeft geen ruimte en maakt dat afwijken van de ingezette koers niet mogelijk is", aldus de zegsman. Wel geeft hij aan 'dat de gemeente zal luisteren naar de zorgen', wanneer de drie partijen inspreken.

Pagina 3: 'Zou niet weten waar we kunnen korten'.

p Kinderboerderij Boxtel krijgt 10 procent minder subsidie in 2021, net als voor gemeenschapshuizen De Walnoot en De Rots al dit jaar het geval was. (Foto: Bas van den Biggelaar).