Afbeelding
Foto: Loeriefoepe

LOERIEFOEPE UIT HAAR JASJE GEGROEID

Liempdse kroegentocht op carnavalsmaandag stopt

JULES HAMELEERS

Er komt geen zevende editie van Loeriefoepe, de Liempdse kroegentocht op carnavalsmaandag. Het evenement is uit haar jasje gegroeid en de organisatie wil het financiële risico niet langer dragen, legt Henk Keijsers uit.

Loeriefoepe is de afgelopen jaren steeds groter geworden: in 2018 kwamen er zo'n achthonderd mensen op het evenement af. Vergezeld door een aantal artiesten trokken de bezoekers dan langs cafés als 't Huukske, Het Wapen van Liempde, de Durpsherberg en Ploegerspaleis Het Hof. Doordat er meer kaarten verkocht werden, groeide ook het budget mee. Keijsers: ,,We wilden het financiële risico niet meer dragen. Als het bijvoorbeeld slecht weer is en de kaartverkoop valt tegen, dan gaan wij zelf voor duizenden euro's de boot in. Maar om een stichting op te richten voor die paar uurtjes, zagen we ook niet zitten."

GOEDE VERSTANDHOUDING

,,We hebben het nog proberen op te lossen door bij de horeca een grotere bijdrage te vragen, maar daar zijn we helaas niet uitgekomen. We konden niet verzekeren dat hun investering ook weer bij de cafés terug kwam", legt Keijsers uit. Wel benadrukt de Liempdenaar dat het niks te maken heeft met de verstandhouding tussen de organisatie en de kroegen: ,,Er gaan de raarste geruchten rond, maar er is absoluut geen onenigheid."

JAMMER

,,We vinden het echt heel erg jammer dat het stopt", aldus Keijsers namens de gehele organisatie. ,,Het is echt een luxeprobleem: we zijn gewoon uit ons jasje gegroeid. Maar je moet ook keuzes maken en reëel blijven."

Keijsers organiseerde Loeriefoepe samen met Jip van der Pol, Lars en Teun van der Velden, Mickel en Ronny Schuurmans en Rini van de Laar. Deze club gaat zich niet op een ander evenement richten. Maandagmiddag 24 februari wordt nu ingevuld door de horecazaken zelf. Wat zij precies op touw gaan zetten, is op dit moment nog niet duidelijk.

p Vorig jaar was het thema van kroegentocht Loeriefoepe 'camping'. In toepasselijke outfits ging de organisatie toen langs de kroegen voor een ware promotietour. (Foto: eigen collectie).