ENERGIENEUTRAAL BOXTEL NOG VER WEG

Wilhelminapark een optie voor windmolens

PÅL JANSEN

Om te voldoen aan de opgaven uit het Nederlandse Klimaatakkoord, moet Boxtel alle zeilen bijzetten. En dat terwijl de gemeente nóg ambitieuzer is dan de taak die Den Haag oplegt. Windmolens vormen een van de oplossingen en daarvoor zijn al mogelijke gebieden in kaart gebracht. Zo is Wilhelminapark - waar Herenboeren actief is - een beoogde locatie.

De landelijke overheid wil in 2030 een reductie van 50 procent op CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Boxtels aandeel daarin bestaat uit 45 hectare aan zonnepanelen of drie windmolens, vertelde projectleider Regionale Energie Strategie (RES) Gerard Schönfeld dinsdag tijdens een informatieve raadsvergadering.

Voorzitter Boudewijn Toren van Herenboeren Boxtel weet al een poos dat de landerijen interessant zijn om windmolens te plaatsen. Want: dicht bij de rijksweg A2 en relatief ver van bebouwde kommen. ,,Maar formeel hebben we nog geen standpunt. Als coöperatie zijn onze leden het hoogste orgaan. We moeten dit onderwerp nog onderling overleggen." Gezien de duurzaamheidsambities van Herenboeren staat Toren er niet afwijzend tegenover. ,,Maar in hoeverre het nimby-effect - not in my backyard - zal gelden voor ons... daar hebben we het nog niet over gehad." Ook grondeigenaar Margraff-stichting staat nog neutraal tegenover windmolens op haar terrein en wacht een gesprek af, aldus een woordvoerder.

De gesprekken daarover volgen echter spoedig, is de verwachting. Want haast is geboden, lichtte Schönfeld dinsdag toe. De gehele regio Noord-Oost-Brabant moet 1,5 miljard kilowattuur aan duurzame energie opwekken of extra besparen. Iets meer dan de helft is al ingevuld, mits alle huidige plannen worden uitgevoerd...

ENERGIEREGIO

Regionale afstemming is nodig: in de ene gemeente is er bijvoorbeeld geen ruimte voor windmolens of zonnevelden, terwijl de buren wel voldoende plek hebben. Daarom zal Boxtel dit aanpakken met 14 andere gemeentes en de twee waterschappen in de 'energieregio' Noordoost Brabant. ,,Maar iedere gemeenteraad kan wel zelf bepalen hoe ze daar invulling aan wil geven", aldus projectleider Schönfeld.

De ambities van Boxtel zelf - energieneutraal in 2030 - zijn al duur en 'zeer ambitieus'. Maar het halen van de taakstelling van het Rijk wordt al lastig. Zo is kan het stroomnetwerk van beheerder Enexis momenteel nog niet de verwachte hoeveelheid extra elektriciteit opvangen. Er gaan jaren overheen om alleen al de vergunningen voor capaciteitsuitbreiding rond te krijgen.

En hoe zit het met de kosten, vroeg onder meer fractievoorzitter Vera Brouns van oppositiepartij CDA zich af. Boxtel zal inwoners en bedrijfsleven moeten enthousiasmeren, want dat de lokale overheid dit uit eigen zak kan betalen, is 'niet realistisch', aldus Schönfeld. Het geeft te denken over de huidige ambitie van de gemeente op het gebied van duurzaamheid.