Net als vijftien jaar geleden worden tijdens komend Hemelvaartsweekeinde opnieuw de vlaggen van EU-landen gehesen in Esch. Dat zijn er nu wel wat meer.... (Archieffoto Brabants Centrum, 2005).
Net als vijftien jaar geleden worden tijdens komend Hemelvaartsweekeinde opnieuw de vlaggen van EU-landen gehesen in Esch. Dat zijn er nu wel wat meer.... (Archieffoto Brabants Centrum, 2005). Foto: Archief Brabants Centrum

CHARTER VOORZIET GEEN PROBLEMEN BIJ OVERGANG NAAR BOXTEL

Europa proeft van Esch' Bierpompfeest

RENS VAN DEN ELSEN

Esch ontvangt tijdens het Hemelvaartsweekend zo'n 45 gasten uit alle hoeken van Europa. De bezoekers nemen van 20 tot en met 24 mei deel aan allerlei workshops over meer eenheid in Europa en culturele activiteiten, waaronder het jaarlijkse Bierpompfeest op Hemelvaartsdag.

De gasten komen uit onder meer Italië, Ierland, Roemenië, Cyprus en Zweden naar het dorp in het kader van een ontmoeting in het REFORM-project. De bijeenkomst in Esch is de eerste in een reeks die twee jaar duurt en wordt financieel ondersteund door Europese Gemeenschap. Het project, dat zich richt op volwassenen vanaf dertig jaar, moet zorgen voor minder scepcis over Europa en voor meer samenwerking tussen de deelnemende landen.

Het is een nieuw project van het Charter of European Rural Communities, waar Esch middels Friends of Europe deel van uitmaakt. In dit verband van kleine agrarische gemeenten komen de leden jaarlijks meerdere malen bij elkaar om te praten over problemen en mogelijkheden. Maar er is ook ruimte voor (culturele) ontmoetingen. De organisatie bestaat al sinds 1989 en Esch is vanaf het begin lid. Boy Scholtze uit Biezenmortel is president van het Europese orgaan. Ook de burgemeester van Haaren is altijd nauw betrokken bij het Charter.

HERINDELING

Omdat Esch vanaf 1 januari 2021 bij Boxtel hoort, verandert ook de gemeentelijke samenwerking. Friends of Europe voorziet geen problemen bij de overgang. ,,Wij behartigen de belangen van ons dorp binnen het Charter. In onze statuten staat dat wij er zijn voor Esch en omliggende dorpen. Ook na de opsplitsing blijven wij dus openstaan voor deelnemers uit Haaren, Helvoirt en Biezenmortel, zoals we nu ook al openstaan voor deelnemers uit Boxtel bijvoorbeeld. Wat dat betreft hebben we hier al aantal jaren geleden op voorgesorteerd", aldus Scholtze.

Wel moeten er nog afspraken gemaakt worden met Boxtel. ,,Er is al wel interesse getoond vanuit de Boxtelse gemeenteraad. Binnenkort komt die naar Esch op uitnodiging van de Haarense raad. Tijdens die avond komt ook het Charter en Friends of Europe voorbij", vertelt Scholtze.

BURGEMEESTER ADVISEUR

Toen Esch 25 jaar geleden overging naar de gemeente Haaren is afgesproken dat de burgemeester te allen tijde adviseur is van het bestuur en delegatieleider bij de zomerontmoetingen. Daarnaast heeft er altijd een vertegenwoordiger van de gemeente zitting in het bestuur. Direct contact met Ronald van Meygaarden is er echter nog niet geweest. ,,Maar burgemeester Yves de Boer van Haaren heeft ons verzekerd dat zijn collega op de hoogte wordt gesteld van ons bestaan en onze belangen", licht Scholtze toe. Van Meygaarden zelf was deze week vanwege zijn vakantie niet in staat om te reageren op vragen die Brabants Centrum over dit onderwerp stelde.

Tijdens de ontmoeting in mei wil Friends of Europe ook Boxtel al betrekken bij het programma, maar hoe dat gaat verlopen moet nog uitgewerkt worden.

LOTING 4 FEBRUARI

Dinsdag 4 februari vindt vanaf 20.00 uur een informatieavond plaats in dorpshuis De Es. Hier wordt niet alleen gesproken over de bijeenkomst tijdens Hemelsvaart, maar ook over de zomerontmoeting van het Charter. Daaraan doen vertegenwoordigers uit 28 Europese landen mee. Een delegatie van acht personen uit Esch en omgeving reist van 9 tot en met 13 juli af naar Bienvenida in Spanje. Om te bepalen wie daar naartoe mogen, wordt tijdens de avond een loting gehouden. Wie interesse heeft in de reis kan zich opgeven via e-mail: info@friendsofeurope.nl. Hier kunnen mensen zich ook melden als zij in mei enkele gasten onderdak willen bieden.


Huishoudelijke hulp

Zorgconsulent Lisette Rem van de gemeente Sint-Michielsgestel vertelt bezoekers van de Dorpstafel Gemonde wat de werkwijze is voor huishoudelijke hulp. De bijeenkomst op woensdag 12 februari is gratis te bezoeken in 't Schufke achter café/zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30.

In juli 2017 ging een delegatie uit Esch naar de zomerontmoeting in het Finse dorpje Kannus, waaronder voormalig burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren (midden) en president Boy Scholtze (linksboven). (Foto: eigen collectie).