Werkgroepen PEP lichten hun bezigheden toe

RENS VAN DEN ELSEN

Drie keer per jaar willen de werkgroepen van Platform Esch' Perspectief (PEP) de inwoners van het dorp bijpraten over hetgeen waar zij mee bezig zijn. De eerste bijeenkomst was maandagavond in dorpshuis De Es en dat zorgde voor een volle zaal. Voorzitter Adri Verbruggen ziet het vertrouwen in PEP bij zijn dorpsgenoten groeien en dat doet hem deugd.

In een viertal presentaties lieten de werkgroepen Verkeer, Zorg en Welzijn, Verenigingen en Wonen zien wat zij sinds de presentatie van het leefbaarheidsplan in september hebben gedaan. Vooral bij het 'laaghangend fruit', zoals de voorzitter het noemde, werden al wat successen geboekt.

HEARTSAFE

Een daarvan kon deze krant vorige week al brengen, het samengaan van Heartsafe Esch en Boxtel. Maar ook binnen de werkgroep Verkeer staan plannen op stapel die op korte termijn al uitgevoerd kunnen worden. Zo wordt er gekeken naar het plaatsen van 30-kilometer herhalingsborden in het dorp. ,,Maar ook andere snelheidsbeperkende middelen willen we gaan inzetten. Zoals een logo op de weg van speciale, fluorescerende verf die alleen in het donker oplicht of het plakken van 30-kilometer stickers op kliko's. Alles om maar duidelijk te maken dat er niet harder gereden mag worden", aldus voorzitter Jos van Bragt van de werkgroep Verkeer.

Daarnaast is de werkgroep Wonen met de gemeenten Haaren en Boxtel in overleg om de derde fase van het woningbouwproject Reigerskant in te vullen. Onder meer CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is daar mogelijk.

Het aanwezige publiek wist de werkgroepen van extra input te voorzien. Huizen voor hulpbehoevende jongeren of een huiskamerbijeenkomst voor ouderen werden genoemd. Maar ook persoonlijke ervaringen met betrekking tot het verkeer op bepaalde punten in Esch kwamen ter sprake. Van Bragt snapte de frustratie op dit punt wel: ,,Maar let wel, ook wij zijn afhankelijk van het gemeentelijke budget. We kunnen alles wel aankaarten, maar niet alles is haalbaar", gaf hij zijn mede-Esschenaren mee.

PEP neemt volgens Van Bragt graag het voortouw, maar wil de inwoners ook stimuleren om zelf initiatief te nemen als zij iets signaleren. ,,Maak van je hart geen moordkuil, iedereen mag zich roeren in Esch. Schrijf desnoods een brief", legt hij het publiek voor. Voorzitter Verbruggen is het daarmee eens: ,,Als PEP dragen we veel initiatieven aan bij de juiste instanties, maar we kunnen voor de uitvoering daarvan ook jullie hulp gebruiken. Draag bij als dat nodig is."