NA BRAND KIJKEN JOHN EN HANNY VOORUIT

Eigenaar 't Dommeltje wil alles snel herbouwen

JAN HERMENS

Een verwoestende brand legde vrijdag 13 december het horecadeel van activiteitenboerderij 't Dommeltje in de as. Eigenaars John en Hanny van Hal hebben al herbouwplannen. ,,Ik zat vrij snel in de vooruitkijkmodus", aldus John. Hij presenteerde woensdag een ontwerp aan de gemeentelijke welstandscommissie. Die vond dat het ontwerp aanpassingen behoeft.

Van Hal toonde een tekening van een gebouw met een schilddak, met daarin geïntegreerd een hooiberg. De karakteristieke pijlers en kap rijzen boven het dak uit, maar blijven binnen de hoogte die het bestemmingsplan toestaat. ,,Ik wil iets moois neerzetten, met een verwijzing naar de cultuurhistorie. Hooibergen zie je niet veel meer in het landschap." De welstandscommissie kon zich echter nog niet vinden in het ontwerp. Ze ziet de hooiberg liever kleiner en op zichzelf staand. Daarnaast gaven de commissieleden aan dat de hellingshoek van het schilddak gewijzigd moet worden.

UITSTRALING

Van Hal wil graag dat de hooiberg een integraal deel blijft van de nieuwbouw. ,,Die voegt echt iets toe. De ruimte die afgebrand is, was van de buitenkant gezien agrarisch-industrieel van karakter. Het nieuwe ontwerp heeft volgens ons meer uitstraling." Hij bezint zich nu met behulp van boerencoöperatie Agrifirm op het aanpassen van het plan. Dat de factor tijd van belang is voor de ondernemer begrijpen de commissieleden, zij stelden voor om een extra vergadering in te lassen indien nodig. Wim Kanters van de commissie meldde tevens dat de gemeente bereid is 'de speelruimte' op te zoeken bij eventuele bestemmingsplanwijzigingen, mits er een reden voor is.

AFHANKELIJK

De Boxtelse agrariër hoopt dat zijn activiteitenboerderij volgend jaar weer operationeel is, maar een planning kan hij nog niet geven. ,,Daarvoor zijn we afhankelijk van aannemers, de verzekering en welstand. Er komt van alles op ons af. Emoties spelen natuurlijk ook een rol, er zijn nog veel onzekerheden."

Van Hal is na de brand weer fulltime boer geworden. Veehouderij vormt de basis van 't Dommeltje, maar de recreatieve tak van het bedrijf is eveneens van wezenlijk belang. ,,Ik ben een boer die van gezelligheid houdt. Het is moeilijk om alleen van de koeien te leven en uitbreiden is door alle stikstofregels vrijwel onmogelijk. Daarom willen we een nieuwe activiteitenruimte bouwen en die draad weer oppakken."


Fracties beslissen dinsdag over OZB-verhoging

De herwaardering van de Boxtelse woningen is afgerond, waardoor de definitieve stijging van de onroerend-zaakbelasting (OZB) is bepaald. Het college van B en W heeft die vastgesteld op 2,9 procent. Dinsdag spreekt de gemeenteraad zich over het tarief uit.

In de raadsvergadering van 10 december werd uit voorzorg een verhoging van 15 procent geaccordeerd, omdat de OZB nadien alleen kon worden verlaagd en niet verhoogd. Na aandringen van CDA-fractievoorzitter Vera Brouns zegde wethouder Herman van Wanrooij (financiën) toe dat de uiteindelijk stijging gelijk zou zijn aan de inflatiecorrectie. Die toezegging doen B en W nu gestand.