Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

AANPASSING WINKEL STATIONSSTRAAT VERLOOPT VOORSPOEDIG

Kringloop Vincentius verhuist eerder

Jan Hermens

De kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging Boxtel verhuist eerder naar de Stationsstraat 18 dan gepland. De voorbereidingen lopen zo voorspoedig, dat de nieuwe winkel vrijdag 21 en zaterdag 22 februari voor het eerst in gebruik genomen wordt. Een week eerder is er een leegverkoop in de huidige kringloop aan de Van Leeuwenstraat. De officiƫle opening is op zaterdag 25 april.

De Vincentiusvereniging krijgt meer ruimte, terwijl ze minder panden in gebruik heeft. Voorzitter Toon van der Sloot: ,,De laatste weken waren we in drie panden actief: aan de Van Leeuwenstraat, aan de Van Salmstraat en aan de Stationsstraat. De ruimte aan de Van Salmstraat hebben we al afgestoten. Eind april loopt het huurcontract aan de Van Leeuwenstraat af. Dit, omdat de verhuizing aanvankelijk in april op de agenda stond. We hebben dus wat meer tijd om echt alles over te huizen. In de Stationsstraat beschikken we over 750 vierkante meter vloeroppervlak, 150 vierkante meter meer dan voorheen in beide panden samen."

MEER REURING

Zes jaar is de Vincentiusvereniging in ieder geval verzekerd van haar nieuwe locatie. Van der Sloot: ,,Het huurcontract geldt voor drie jaar, met een optie voor nog drie jaar. Ik denk dat onze winkel gunstig is voor de ondernemers in de straat. We brengen reuring."

Punt van overleg met gemeente en stichting Toekomst Stationsstraat is een laad- en losplek aan de voorzijde van de kringloopwinkel. ,,Aan de achterzijde zijn geen mogelijkheden, daar hebben we naar gekeken. We zijn in gesprek hierover, op constructieve wijze."

Van der Sloot hoopt dat het tweedehands warenhuis in de toekomst behalve op vrijdag en zaterdag ook op woensdagmiddag open kan. ,,Dat is ideaal voor mensen met kinderen, even snuffelen tussen de stellingen. Maar om de winkel een extra dagdeel te openen, zijn meer vrijwilligers nodig dan de 75 die zich voor de vereniging inzetten. Dat zijn er al heel wat."

MEER HANDJES NODIG

De roep om meer helpende handen klinkt eveneens in de aanloop naar de verhuizing. Er ligt enorm veel werk. En er zijn al bergen noeste arbeid verricht, van het formaat Kilimanjaro. Tini van den Berg is voorzitter van de stuurgroep die het proces rond de verhuizing in goede banen leidt. Hij vertelt: ,,Een goede planning is belangrijk. We hebben zorgvuldig uitgetekend welke afdeling waar moet komen en bedacht wat er gemaakt moet worden aan kasten, rekken en dergelijke. Ook de goederenstroom vereist denkwerk."

Van den Berg maakt duidelijk dat het pand aan de Stationsstraat meer omvat dan verkoopruimte. ,,Er zijn reparatieafdelingen en we leggen een 'mini-milieustraat' aan, een rij kliko's waarin we afval zorgvuldig scheiden. Een deel daarvan kunnen we verkopen, zoals snoeren van niet meer te repareren apparaten."

FIETSEN

Een aantal handige vrijwilligers van de Vincentiusvereniging repareert fietsen. Die zijn deels voor de verkoop, maar ook voor kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben. Van der Sloot: ,,We werken samen mer de ANWB en Stichting Leergeld. De ANWB roept mensen op fietsen te doneren en heeft natuurlijk een enorm bereik. Onze kringloopwinkel vormt een van de inzamelpunten. Stichting Leergeld zorgt ervoor dat de rijwielen bij kinderen terecht komen die ze nodig hebben en niet kunnen betalen."

Het geld dat in de kringloopwinkel wordt verdiend, komt, na aftrek van kosten zoals huur, geheel ten goede aan mensen die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. ,,Niet voor niets drijft onze hele organisatie op vrijwilligers. We schenken jaarlijks kerstpakketten aan Boxtelse gezinnen die weinig geld hebben, houden een Sinterklaasfeest voor hun kinderen, verlenen individuele hulp op aanvraag en geven cheques aan andere Boxtelse organisaties die goede dingen doen, zoals de Voedselbank en de Voedseltuin. Soms helpen we ook met spullen, om een woning of kamer in te richten bijvoorbeeld."

Daarnaast biedt de Vincentiusvereniging mensen met een bescheiden portemonnee de kans om budgetvriendelijk op vakantie te gaan in haar chalet in Oisterwijk.

SPONSORS VERHUIZING

Om de verhuizing naar de Stationsstraat te kunnen bekostigen, heeft de vereniging zelf ondersteuning gekregen. Van der Sloot: ,,De Rabobank en het Kansfonds zijn onze grootste sponsors. Mede dankzij deze begunstigers kunnen wij ons werk voortzetten op de nieuwe locatie en mensen blijven helpen die het zwaar hebben."

p Van links naar rechts: vrijwilligers Angeline van den Oort, Maria Litjens en Corry van de Laar sorteren ingekomen spullen in het pand aan de Stationsstraat 18. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Klanten Plus zorgen voor grote opbrengst statiegeld voor KiKa

Boxtelaar Patrick van den Aker loopt al enkele jaren marathons namens KiKa. Om onderzoek naar de genezing van kanker te ondersteunen, zamelt hij zoveel mogelijk geld in. Ook supermarkt Plus helpt mee. Onlangs werd een cheque van ingeleverde statiegeldbonnetjes aan hem overhandigd.

Sinds april vorig jaar konden de klanten van supermarkt Plus Van der Horst in de wijk Selissenwal hun statiegeld doneren aan de KiKa-actie van Van den Aker. Dat leverde een bedrag van 772,95 euro op. Eigenaar Ronald van der Horst gaf de marathonrenner onlangs de cheque (links op de foto).

Ook dit jaar kunnen de klanten van de Boxtelse supermarkt kiezen voor KiKa als een van de goede doelen. (Foto: Patrick van den Aker).

Afbeelding