De Rots en de Kinderboerderij bieden onder andere onderdak aan dagbesteding Dagje Thuis. Onlangs was burgemeester Ronald van Meygaarden op bezoek bij het gemeenschapshuis en sjoelde een potje mee. (Foto: Albert Stolwijk).
De Rots en de Kinderboerderij bieden onder andere onderdak aan dagbesteding Dagje Thuis. Onlangs was burgemeester Ronald van Meygaarden op bezoek bij het gemeenschapshuis en sjoelde een potje mee. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VOORZIENINGEN KUNNEN ONMOGELIJK MET MINDER GELD


'Zou niet weten waar we kunnen korten'

VERVOLG VOORPAGINA

Dat gemeenschapshuizen De Rots en De Walnoot en de Kinderboerderij het moeten gaan doen met 10 procent minder subsidie, lijkt vast te staan. Toch zeggen de organisaties dat hun voortbestaan door de korting onzeker wordt. Daarnaast hekelen ze de gemeentelijke communicatie rondom de bezuinigingen.

De besturen geven aan niet met modder te willen gooien of met de vinger te willen wijzen, maar zijn wel zeer verongelijkt over de bezuinigingen. Ze laten een eenduidig geluid horen: het gaat simpelweg niet. Ze weten niet hoe ze verder moeten wanneer de subsidiekorting wordt doorgevoerd. ,,We hebben zelf al ontzettend veel gaten dichtgelopen", aldus bestuurslid Jac Nouwens van de Kinderboerderij. ,,Ik kan je foto's laten zien dat de voorzitter hier zelf op een ladder staat en de plafonds staat te witten. Ik zou echt niet weten waar we nu nog op kunnen korten."

GEMEENTE: DOE 'T ZELF

Het bestuur van De Walnoot weet ook niet hoe zij met de bezuinigingen het hoofd boven water moet houden. Het gemeenschapshuis in de wijk Selissenwal krijgt, net als de twee andere organisaties, al tien jaar geen inflatiecorrectie. In het voorjaar van 2019 stuurde het bestuur al een brief naar de gemeente, met het verzoek het subsidiebedrag alsnog aan te passen. Zonder deze correctie redden ze het namelijk niet, stelt voorzitter Van de Langenberg. En nu is er nóg minder geld.

Op de vraag waarom deze correctie nooit is doorgevoerd, kon de gemeente bij het ter perse gaan van deze krant nog geen antwoord geven.

Het is niet mogelijk om met het huidige subsidiebedrag een sluitende begroting te maken, stellen de organisaties. En wanneer een financieel tekort ontstaat, is het bestuur persoonlijk aansprakelijk. Hoewel de besturen van de gemeenschapshuizen wel verzekerd zijn, is er geen verzekeringmaatschappij die uitkeert bij een niet sluitende begroting. Dat is namelijk een garantie voor mislukking. Van de Langenberg: ,,We kunnen thuis niet verantwoorden dat we zo veel van onze vrije tijd in de gemeenschapshuizen steken en het ons misschien ook nog ons spaargeld kost."

In de laatste brief aan het college en het officiële bezwaar tegen de bezuiniging, stelt het Walnoot-bestuur voor om zijn taken over te dragen aan de gemeente. ,,Wij kunnen het niet meer doen voor het bedrag dat de gemeente ons geeft, dus we nodigen haar van harte uit om het beheer over te nemen."

Ook het bestuur van De Rots kan niet op deze manier door: het stelt zelfs meer geld nodig te hebben, omdat vrijwilligers schaars zijn. Maar de kogel is nog niet door de kerk. Voorzitter Sam Kampert: ,,Zakelijk zijn we er klaar mee, maar emotioneel nog niet. We zijn allemaal zeer betrokken bij de organisaties en soms voelt het alsof daar misbruik van gemaakt wordt."

KINDERBOERDERIJ

De Kinderboerderij staat voor dezelfde problematiek, maar verkeert niet helemaal in dezelfde situatie. Hoewel de hoeve aan het Appollopad een maatschappelijke functie vervult als dagbesteding, is het geen gemeenschapshuis en heeft het een ander prestatiecontract met de gemeente. Ook betaalt zij de gemeente huur die, in tegenstelling tot de subsidie, wél jaarlijks verhoogd wordt.

Daarnaast wordt de organisatie pas in 2021 gekort, vanwege een boekhoudkundige kwestie rondom de nieuwe dwarsdeelschuur die in september 2019 geopend werd. ,,Maar als we toen hadden geweten dat we minder geld zouden krijgen, was die schuur er nooit gekomen", stelt bestuurslid Nouwens. ,,We hebben toen bij sponsors aangeklopt, maar ik zou me kapot schamen als we dat weer zouden moeten doen om de gaten te dichten."

SLECHTE COMMUNICATIE

Hoewel het Kinderboerderij-bestuur wél met de wethouder om de tafel heeft gezeten, hebben de gemeenschapshuizen nog wat aan te merken op communicatie rondom de bezuinigingen. Op 22 december jongstleden kregen zij van de gemeente de officiële beschikking waarin duidelijk werd dat zij met ingang van 1 januari 2020 minder geld zouden krijgen. Ze hoorde echter eerder van de bezuiniging via de berichtgeving in onder meer deze krant, en niet van het college zelf. Het gemeentebestuur beloofde in gesprek te gaan met De Walnoot en De Rots. Deze gesprekken zijn er niet geweest, stellen de gemeenschapshuizen.