Het  Nederlands Kamerkoor tijdens een optreden in de Sint-Petrusbasiliek in maart 2015. (Foto: Albert Stolwijk).
Het Nederlands Kamerkoor tijdens een optreden in de Sint-Petrusbasiliek in maart 2015. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

CONCERTSERIE 'KLASSIEK IN DE KERKEN' BESTAAT VIJF JAAR

Godshuizen als tempels van muziek

Jan Hermens

Behalve plaatsen van gebed en bezinning, zijn de protestantse kerk en de Sint-Petrusbasiliek prachtige concertgebouwen. Cultuurhistorische monumenten ook, met een grote waarde voor Boxtel en omgeving. Werkgroep Klassiek in de Kerken benut de sfeervolle ambiance en fraaie akoestiek van de godshuizen ten volle voor haar succesvolle concertserie. De werkgroep bestaat vijf jaar.

Laurens Felix, Corrie Terlouw, Maarten Koelink en David Andreae organiseren de concerten en kunnen terugkijken op indrukwekkende uitvoeringen van gerenommeerde ensembles. Koelink: ,,Het Nederlands Kamerkoor heeft meermalen in onze reeks opgetreden, we hebben het Nederlands Blazersensemble mogen verwelkomen. Dat zijn gezelschappen van naam." De werkgroep kiest niet specifiek voor beroemde musici, maar probeert een gevarieerd programma samen te stellen. Terlouw: ,,We kiezen voor verschillende genres uit uiteenlopende stijlperiodes en bieden regelmatig beginnende ensembles een podium."

Dat podium bevindt zich de ene keer in de intieme protestantse kerk, de andere in de majestueuze Sint-Petrusbasiliek. Koelink: ,,De locatie hangt af van het soort gezelschap. Kamermuziek komt doorgaans het best tot zijn recht in een kleinere ruimte, voor koren of orkesten is de basiliek het meest geschikt."

In korte tijd heeft Klassiek in de Kerken onder musici een zekere reputatie verworven, want de werkgroep krijgt vaak de vraag of ensembles in de concertserie mogen optreden. Koelink: ,,Het programma van dit seizoen is uiteraard compleet, maar dat van het volgende ook al."

JEUGD BEREIKEN

Een reeks omvat vier tot zes concerten, die zijn altijd op zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur, zonder pauze, inclusief een drankje na afloop en de entree is doorgaans vijftien euro. Voor jongeren tot en met zestien jaar zijn de uitvoeringen gratis. Terlouw: ,,We proberen ook jeugd te bereiken. Dat is niet makkelijk, maar soms lukt dat. Zij hoeven niet te betalen, dat mag best eens benadrukt worden."

Musici ontvangen circa 85 procent van de opbrengst van de kaartverkoop, het restant gaat naar de werkgroep om de kosten te kunnen dekken. Koelink: ,,Die formule werkt, we komen elk jaar ongeveer op nul uit en dat is prima. We hebben geen winstoogmerk." De rijkdom schuilt voor de organisatoren niet in geld, maar in het aanbieden van muzikale schoonheid aan Boxtel en omgeving. ,,We krijgen meer dan eens bedankjes van bezoekers omdat ze een optreden zo mooi vonden", aldus Terlouw.

Het meest recente concert, van blokfluitensemble Seldom Sene, was een doorslaand succes. Het eerstvolgende, op zaterdag 1 februari, wordt volgens Koelink en Terlouw ook heel bijzonder. ,,The Gents is weergaloos goed. We hopen op een goedgevulde kerk."

RINUS VAN HAMOND

Het programma van april is veranderd. ,,Het duo dat op zou treden kampte met een dubbelboeking. Nu komt het Meriam de Kok Ensemble. Dit combineert muziek, dans en poëzie, in de protestantse kerk." Verder vooruitblikkend kondigt Koelink een concert aan van KlarinetNsemble, met de bekende oud-Boxtelaar Rinus van Hamond in de gelederen. De gepensioneerde musicus was jarenlang soloklarinettist van Het Brabants Orkest en startte zijn carrière bij Boxtel's Harmonie waar hij ook dirigent was.

Terlouw geeft het lustrumconcert van 1 februari een feestelijk tintje. ,,Ik zorg voor een traktatie bij het drankje achteraf."

p Het Nederlands Kamerkoor tijdens een optreden in de Sint-Petrusbasiliek in maart 2015. Het gerenommeerde gezelschap gaf meerdere concerten in de serie Klassiek in de Kerken (Foto: Albert Stolwijk).


Ierse sessie

De Ierse sessie staat zondag 19 januari weer op de rol in B&B In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel. Vanaf 13.30 uur klinken ballades van het groene eiland. Wie een instrument beheerst, mag meespelen. Meezingen of stil genieten mag ook. Toegang is gratis.

Boek Willibrordstraat

De tweede druk van het boek 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' is uitgekomen. De voorraad was snel op. Vanwege de decemberdrukte liet de tweede druk een aantal weken op zich wachten. Maar nu is het boek weer te koop, en wel bij Bruna aan de Rechterstraat in Boxtel en via e-mail: info@trudyvanrooij.nl à 14,90 euro inclusief verzending.