Na de sluiting van restaurant De Waag op 2 augustus, beginnen Elise en Jurgen Bosmans na zestien jaar aan een nieuw horeca-avontuur. (Foto: Henk van Weert).
Na de sluiting van restaurant De Waag op 2 augustus, beginnen Elise en Jurgen Bosmans na zestien jaar aan een nieuw horeca-avontuur. (Foto: Henk van Weert). Foto:

ELISE EN JURGEN BOSMANS NAAR HAAREN

Restaurant De Waag sluit begin augustus

HENK VAN WEERT

Jurgen en Elise Bosmans, uitbaters van restaurant De Waag, hebben hun huurcontract met bierbrouwer Heineken opgezegd. In september hopen zij in Haaren op kleinere schaal met een nieuw bedrijf te starten. Het is nog niet bekend wat in de monumentale pandjes aan de Boxtelse Markt wordt gevestigd.

Vorige week maakte het echtpaar, dat boven de zaak woont, bekend aan de Kerkstraat in Haaren een nieuw horecabedrijf te beginnen. ,,Het wordt een restaurant dat we altijd al voor ogen hadden. Wat we twintig jaar geleden wilden, gaat nu gebeuren: we starten een klein, hoogwaardig restaurant dat we samen kunnen runnen. Met hooguit één kok erbij", vertelt chefkok Jurgen.

PERSONEEL IS SCHAARS

In De Waag werken hij en Elise samen met circa acht fulltimers, maar het beschikbaar hebben en houden van voldoende personeel is moeilijk is. ,,Volwassen vakmensen zijn nu eenmaal heel erg schaars in de horeca...", weet Jurgen. ,,In de deze branche werk je uiteraard in weekeinden en 's avonds. Maar de jonge garde wil zelf ook regelmatig vrij."

Elise knikt: ,,Een mooi voorbeeld van afgelopen zomer: Jurgen en ik hadden kaartjes voor muziekfestival We Are Electric. Het personeel wilde er echter ook graag naar toe. Uiteindelijk hebben wij tweeën toch gewerkt en stond de rest van ons team te feesten op landgoed Velder..." Het is niet zo dat het horecakoppel jonge medewerkers hun uitje wil ontzeggen, maar het maakt het organisatorisch allemaal wel moeilijk om een goedlopend kwaliteitsrestaurant te runnen.

Afgelopen jaar heeft het echtpaar tevergeefs geprobeerd het horecabedrijf te verkopen. Aangezien dit jaar het huurcontract afloopt, is besloten dit niet te verlengen. Elise: ,,We zijn nu 46 en 47 jaar. Nu is het nog mogelijk om iets anders op te bouwen. Het is eigenlijk ook wel tijd. Zestien jaar geleden kwam De Waag op ons pad en we hebben hier altijd fijn gewerkt en konden er volop onze creativiteit en gastvrijheid in kwijt."

KERKSTRAAT HAAREN

Het echtpaar Bosmans werkte vijf, zes jaar bij De Waag toen ze het bedrijf in 2004 overnamen van Lenie van der Meijden. Net voor de eeuwwisseling overleed haar man Hank onverwacht, met wie ze het restaurant had opgebouwd.

Zondag 2 augustus is De Waag voor het laatst geopend. Half september verwachten Jurgen en Elise hun nieuwe restaurant aan de Kerkstraat in Haaren te openen. ,,Het is een authentiek pand dat nu leeg staat. De basis is goed, met een compleet nieuwe keuken. Alleen de patiotuin willen we herinrichten."