Martijn van Dinther en Johan van den Biggelaar (gemeente Boxtel), Mirjam Bemelmans (Transitie Boxtel), Jeffrey Raymakers (IVN), wethouder Peter van de Wiel en directeur Silvo Steenkamer van basisschool De Vorsenpoel op de plek waar het Tiny Forest wordt aangeplant. (Foto: Peter de Koning).
Martijn van Dinther en Johan van den Biggelaar (gemeente Boxtel), Mirjam Bemelmans (Transitie Boxtel), Jeffrey Raymakers (IVN), wethouder Peter van de Wiel en directeur Silvo Steenkamer van basisschool De Vorsenpoel op de plek waar het Tiny Forest wordt aangeplant. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL TREKT STEKKER UIT PROJECT

Capaciteitsgebrek politie nekt buurtnetwerk BIN

HENK VAN WEERT

Burgers moeten de ogen en oren vormen van de politie. Dat was het doel achter het met veel bombarie gelanceerde Buurt Informatie Netwerk (BIN) in 2017. Nog datzelfde jaar werd door een datalek het project tijdelijk stopgezet en het duurde tot vorig jaar zomer totdat een herstart mogelijk was. Deze week bleek dat de gemeente Boxtel er toch de stekker uittrekt. Capaciteitsgebrek bij de politie is de oorzaak, meldt een woordvoerder.

Toenmalig burgemeester Mark Buijs had hoge verwachtingen van het BIN, dat in navolging van 's-Hertogenbosch ook in Boxtel werd opgezet. Niet alleen hier overigens. Ook in buurgemeente Sint-Michielsgestel, waar Buijs' ambtsgenoot, de vorig jaar gepensioneerde Jan Pommer, zich een warm pleitbezorger toonde voor het systeem waar burgers anoniem verdachte situaties konden melden bij buurtcoördinatoren. Die kregen op hun beurt weer een directe verbinding met de politie.

SOFTWAREPROBLEMEN

Door softwareproblemen kon de anonimiteit van de deelnemers aan het netwerk echter niet worden gegarandeerd en daardoor werd in het najaar van 2017 BIN met onmiddellijke ingang uit de lucht gehaald. Het duurde vervolgens bijna twee jaar om een herstart te maken. Dat gebeurde in juni vorig jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het Gestelse gemeentehuis. Daar stelde waarnemend burgemeester Fons Naterop dat BIN uitgebreid was getest en naar volle tevredenheid draait in de Brabantse hoofdstad.

Naast de technische moeilijkheden, blijkt nu dat er ook personele problemen zijn. De politie heeft volgens een gemeentewoordvoerder een belangrijk aandeel in het BIN, maar kan door gebrek aan capaciteit hier niet aan voldoen. ,,Daarom is het niet mogelijk om BIN in Boxtel verder uit te rollen en zijn we er mee gestopt."


112 NIEUWS

Klappen na botsing

Twee auto's kwamen zaterdagmiddag kort na half vijf met elkaar in botsing op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Na het incident zou de ene bestuurder, een 27-jarige Roemeen, de andere chauffeur in zijn gezicht hebben geslagen en naar hem hebben gespuugd, zo meldt een politiewoordvoerder. De 59-jarige Schijndelaar zag echter af van aangifte. Een blaastest wees uit dat de Roemeen had gedronken; op het politiebureau weigerde mee te werken aan een uitgebreid alcolholonderzoek en kreeg een dagvaarding.


'HOE GAAT BOXTEL VERBOD HANDHAVEN?'

D66 stelt roken op straat aan de kaak bij scholen

PÅL JANSEN

Veel onderwijsorganisaties hebben er gehoor aan gegeven: een rookverbod op schoolpleinen. Maar het probleem lijkt zich te verschuiven, aldus de Boxtelse coalitiepartij D66. Met name bij mbo-school SintLucas aan de Burgakker lopen basisschoolleerlingen op de openbare weg door de rook.

Nog enkele maanden en dan geldt in heel Nederland een rookverbod op schoolpleinen: vanaf augustus 2020 is daar het opsteken van een sigaretje passé. Op veel plekken hebben onderwijsinstellingen zelf al zo'n verbod ingesteld voor hun terreinen. Zo ook SintLucas.

Veel studenten geven daar gehoor aan, maar het gevolg is wel dat op de Burgakker hun saffie opsteken. Schuin tegenover de ingang van de SintLucas echter, ligt de Sint-Petrusschool. De leerlingen staan op momenten dat ze worden weggebracht en opgehaald, tussen de rook. ,,Dat lijkt volgens ons het tegenovergestelde van wat we met een rookverbod willen bereiken", aldus gemeenteraadslid Mariëlle Wijffelaars van D66. Haar fractie wil ervoor waken dat het probleem zich naar meerdere plekken zal verplaatsen als het algehele rookverbod ingaat.

MOTIE

D66 diende in oktober 2018 al een motie in voor een rookverbod in openbare speelplaatsen. Ook werd het gemeentebestuur verzocht om het verbod te stimuleren bij sportverenigingen en scholen. Daarom wil de coalitiepartij informatie van het college van B en W over de stand van zaken met betrekking tot roken in Boxtel. Ook wil ze weten hoe er na augustus, als het landelijke verbod ingaat, wordt gehandhaafd en hoe de gemeente Boxtel eventueel kan optreden tegen roken rondom (basis)scholen.


SCHOOLJEUGD PLANT 6 MAART 'MINIBOSJE'

Eerste Tiny Forest Boxtel komt aan Beneluxlaan

Jan Hermens

Het eerste Tiny Forest van Boxtel wordt aangeplant op de hoek van de Beneluxlaan en de Robert Schumanlaan. Dat maakten gemeente, natuurorganisatie IVN, Transitie Boxtel en basisscholen De Vorsenpoel en De Maremak vrijdagochtend bekend. Op het grote grasveld blijft ruimte genoeg om te voetballen en ook de speeltoestellen en de pluktuin blijven overeind.

Hoewel het bosje beperkt blijft tot maximaal een/zesde deel van het huidige veld, telt het straks toch twaalfhonderd bomen. Nou ja, boompjes in eerste instantie; die worden vrijdag 6 maart geplant door leerlingen van De Vorsenpoel en De Maremak. Volgens Jeffrey Raymakers van IVN Brabant wordt gekozen voor inheemse soorten die passen in de omgeving en snel groeien: ,,Het wordt een compact bos, met drie tot vijf bomen per vierkante meter. Vooraf wordt de bodem een meter afgegraven en voorbewerkt."

BUITENLOKAAL

Een Tiny Forest mag alleen zo heten als er een buitenlokaal te vinden is, waar plaats is om aan dertig kinderen les te geven in de buitenlucht. Silvo Steenkamer, directeur van De Vorsenpoel: ,,Als je kinderen iets over de natuur wil leren, moet je ze de natuur laten ervaren. De Vorsenpoel, De Maremak en Kindertuin omarmen dit project. De leerlingen zijn al bezig met het ontwerpen van het Tiny Forest en denken na over een naam."

De kosten voor de 'groene long' bedragen ongeveer 10.000 euro, laat een gemeentelijk woordvoerder weten. ,,Dat geld is afkomstig uit het duurzaamheidsbudget." Er verrijst op termijn een tweede Tiny Forest in het dorp, maar daarvan is de locatie nog niet bekend.

q Martijn van Dinther en Johan van den Biggelaar (gemeente Boxtel), Mirjam Bemelmans (Transitie Boxtel), Jeffrey Raymakers (IVN), wethouder Peter van de Wiel en directeur Silvo Steenkamer van basisschool De Vorsenpoel op de plek waar het Tiny Forest wordt aangeplant. (Foto: Peter de Koning).