De beschilderde transformatorkast bij De Walnoot is een voorbeeld van de wijze waarop schakelkasten elders in de wijk Selissenwal zouden kunnen worden voorzien van zogeheten streetart. (Foto: Peter de Koning, 2019).
De beschilderde transformatorkast bij De Walnoot is een voorbeeld van de wijze waarop schakelkasten elders in de wijk Selissenwal zouden kunnen worden voorzien van zogeheten streetart. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

GRAFFITIPROJECT VOOR SCHAKELKASTEN IN WIJK SELISSENWAL

'Kunst op de kast' naar Kern met Pit

HENK VAN WEERT

Platform Selissen, het wijkorgaan uit Boxtel-Noord, hoopt duizend euro te ontvangen van buurtstimuleringproject Kern met Pit. Dan moet wel voor het einde van dit een aantal schakelkasten zijn voorzien van een kleurig graffiti-kunstwerk.

De transformatiekast bij gemeenschapshuis De Walnoot is vorig jaar voorzien van een graffiti-kunstwerk door Basman Creëert en Tunnel Vision Boxtel. Al snel daarna kwam vanuit de wijk Selissenwal de vraag of er nog meer schakelkasten van nuts- of kabelbedrijven op zo'n manier konden worden opgefleurd. Met toenmalig cultuurverbinder Romijn Conen werd daarvoor een eerste aanzet gegeven onder de titel Kunst op de kast.

De kunstenaars gaan omwonenden en kinderen betrekken bij het ontwerpen van de afbeeldingen en bij het maken van de uiteindelijke keuze, meldt secretaris Marria van den Hoven van Platform Selissen. Die heeft het project bij in september aangemeld bij Kern met Pit. Dit initiatief van KNHM Foundation (de vroegere Heidemij) en ingenieursbureau Arcadis stimuleert buurtprojecten die de leefomgeving verbeteren.

Kern met Pit daagt mensen uit hun droom voor de buurt binnen één jaar te realiseren. Slaagt het project, dan wordt dat beloond met een certificaat Kern met Pit én een bedrag van duizend euro.

PRESENTATIE VEGHEL

In Noord-Brabant hebben 38 lokale initiatieven ingeschreven voor het stimuleringsprogramma. Zeventien daarvan zijn geselecteerd en Kunst op de kast is er daar een van.

Op zaterdag 18 januari gaat Platform Selissen met een kunstenaar naar de startbijeenkomst van Kern met Pit in Veghel. Daar presenteren zich niet alleen de starters van editie 2020, ook zijn vertegenwoordigers van de elf projecten aanwezig die vorig jaar duizend euro ontvingen. De bijeenkomst is dan ook mede bedoeld om ervaringen uit te wisselen.