Gemondse Quiz
Gemondse Quiz Foto: Peter de Koning

SAMENWERKEN IS HET TOVERWOORD IN VIERDE GEMONDSE QUIZ

'n Marshmallow maakt het verschil...

HENK VAN WEERT

Alle 23 teams die vrijdagavond deelnamen aan de vierde editie van de Gemondse Quiz stuurden twee 'techneuten' naar zaal Kloosterzicht. Natuurlijk uitgerust met een flink gevulde gereedschapskist. Die mocht echter dichtblijven. De koppels moesten in achttien minuten met satéprikkers, schilderstape en metseltouw een zo hoog mogelijke constructie bouwen die ook nog eens een marshmallow kon dragen.

Ach, fluitje van een cent, denk je op het eerste oog. Wat weegt nu een marshmallow? Maar toch blijkt het witte spekje uit de snoepwinkel bij veel creaties hét doorslaggevende attribuut die de toren van dunne houten staafje uit balans brengt. Ook bij Arnoud van de Sande en Herman Bressers van team Jezus Quiztus 4.0.

SCHRAGEN

Als basis hebben ze een driepoot in elkaar geknutseld met vervolgens een lange 'naald' erop. ,,Maar toen we de marshmallow plaatsten, boog die naald helemaal door", vertelt Bressers. Van de Sande knikt: ,,Vandaar dat we met de overgebleven prikkers een soort schraag hebben gemaakt. Nu blijft de top wel overeind." De twee mannen bouwen echter niet de hoogste constructie, zo blijkt als quizorganisator Hans van der Schoot met de meetlat rondgaat. De creatie van team De Dwergen is het hoogst en telt ruim 187 centimeter.

De Marshmallow Challenge speelde Van der Schoot zelf ooit als lid van de ondernemingsraad van spoorbeheerder ProRail. ,,Drie organisaties werden samengevoegd en moesten beter samenwerken. Deze proef is daar uitermate geschikt voor. Al snel bleek dat de doeners in de organisatie het snelst klaar waren, de denkers hadden veel meer tijd nodig. Met name omdat daar altijd wel wat eigenwijze figuren tussen zitten", grinnikt de Gemondenaar.

VIERDE PLEK?

Bressers en Van de Sande zijn lid van een vriendenclub die voor de Gemondse Quiz is neergestreken in de woning van Rob van den Aker aan de Dreefhoef. Daar worden vragen beantwoord en de opdrachten uitgevoerd uit het quizboek dat om zes uur werd afgehaald in Datmunda, het clubhuis van het plaatselijke gilde. Die vereniging tekent tevens voor de organisatie van het dorpsspel. Bressers, lachend: ,,We hebben nog alle edities meegedaan en verwachten dat we deze keer als vierde eindigen. Waarom? Nou, heel simpel: de eerste editie werden 32e, een jaar later zestiende en vorige keer achtste..."

Of Jezus Quiztus inderdaad op de vierde plek belandt, blijkt zaterdag 25 januari. Dan maken de organisatoren van de Gemondse Quiz in zaal Kloosterzicht de uitslag bekend tijdens een feestavond. De nummers een, twee en drie winnen een geldprijs. Die gaat naar een goed doel dat alle deelnemende teams zelf hebben opgegeven.

pp Terwijl Arnoud van de Sande de rolmaat langs het satéprikkerbouwwerk houdt, legt Herman Bressers het resultaat op beeld vast.


Liempde

Processie Kasteren

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 19 januari de heilige Sint-Antonius Abt. Onder aanvoering van het plaatselijke schuttersgilde, trekken deelnemers vanuit café 't Groene Woud in processie naar de veldkapel op de hoek van De Maai. Voorafgaand wordt om 10.30 uur een gebedsdienst gehouden door Mathieu Hendriks.

Lennisheuvel

Teejatergroep Orion

Teejatergroep Orion is druk bezig met de voorbereidingen van 'Scheiden'. De voorstelling wordt op 6, 7, 11, 13 en 14 maart vanaf 20.15 uur op de planken gebracht in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren bij Heleen van Minderhout via e-mail: teejatergroeporion@gmail.com of telefoonnummer 06-83 35 97 18.

Het komt aan op goed samenwerken om een zo hoog mogelijke constructie van satéprikkers te bouwen. (Foto's: Peter de Koning).
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz
Gemondse Quiz