Tom Driesen (links) uit Turnhout verzorgt tijdens DichtSlamRap een gastoptreden. Twee jaar geleden werd hij er winnaar. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Tom Driesen (links) uit Turnhout verzorgt tijdens DichtSlamRap een gastoptreden. Twee jaar geleden werd hij er winnaar. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE FINALE IN CAFÉ 'LE TEMPS PERDU'

Elf poetryslammers op podium DichtSlamRap

DichtSlamRap 2020 is donderdag 30 januari de eerste poetryslamfinale in Nederland in het nieuwe jaar. Elf deelnemers nemen het in café Le Temps Perdu aan de Markt 13 in Boxtel tegen elkaar op. Hoofdprijs een ticket voor het NK Poetryslam en een juryprijs van 150 euro. DichtSlamRap begint om 20.00 uur.

Aanvankelijk kondigde DichtSlamRap aan dat zondag 12 januari een prefinale gehouden zou worden. Die werd echter gecanceld, meldt organisator Marcel Linssen. Er was onvoldoende animo voor. Dat is anders voor de finale op donderdag 30 januari. Daar treden uit België Sven De Swerts, Erika De Stercke, Kevin Amse en Inke Gieshage op.

Jo An, Monique Hendriks, Rik Sprenkels, Willemijn Kranendonk, Jelmer van Lenteren, Myrthe Nauta en Marthe van Bronkhorst vertegenwoordigen Nederland.

Hebben de vier Belgische deelnemers behoorlijk wat podiumervaring, diverse Nederlanders zijn eveneens door de wol geverfd. Onder hen zijn ook veelbelovende nieuwkomers.

GASTOPTREDEN

Een gastoptreden is er van Tom Driesen uit Turnhout die namens België in maart meedoet aan de Europese kampioenschappen Poetryslam in Milaan. Hij won DichtSlamRap twee jaar geleden. Een muzikaal intermezzo valt te verwachten van Stijn Charpentier uit Eindhoven.

p Tom Driesen (links) uit Turnhout verzorgt tijdens DichtSlamRap een gastoptreden. Twee jaar geleden werd hij er winnaar. (Foto: Peter de Koning, 2018).


AMATEURARCHEOLOGEN VINDEN KLING

Prehistorische vondst in natuurgebied Kampina

Amateurs van Archeohotspot Boxtel hebben een klein stenen werktuigje op de oever van het Belversven gevonden. Dit bewijst dat er ongeveer zevenduizend jaar voor Christus al jagers leefden in natuurgebied Kampina. De amateurarcheologen die werken vanuit het Oertijdmuseum zijn enorm trots op hun vondst uit het Mesolithicum, oftewel de middensteentijd.

Toen bekend werd dat Natuurmonumenten een herstelproject aan de oever van het Belversven ging uitvoeren, meldde Carlo Spee van Archeohotspot Boxtel zich bij de natuurorganisatie. De amateurarcheologen wilden na de werkzaamheden de afgeplagde bodem onderzoeken. Negen leden van de club speurden minutieus de oever af naar prehistorische werktuigen. Hun zoektocht werd beloond met een stenen kling. ,,Dit is echt een hele bijzondere vondst", aldus Spee. ,,Voor zover wij weten, zijn er hier nog geen vondsten uit het Mesolithicum gedaan."

Het twee centimeter lange werktuigje blijkt een kling te zijn, waarmee men kon snijden. De smalle scherf is door de jagers afgeslagen van een stuk kwartsiet. Deze natuursteen komt maar op één plek ter wereld van nature voor, in het Belgische Wommersom. Omdat deze steensoort heel makkelijk te bewerken is, was ze zeer gewild. De brokken steen werden verhandeld en verspreidden zich met de rondtrekkende jagers, die de stenen onderling ruilden. Zo kan zo'n werktuig in de Kampina terecht zijn gekomen.


EXPOSITIE VONDSTEN UIT WALVISMASSAGRAF

Nieuw ontdekte soort vinvis te zien in Oertijdmuseum Boxtel

Het Oertijdmuseum in Boxtel stelt de komende tijd een bijzondere vondst tentoon: botten van een acht miljoen jaar oude vinvis (impressie onder). Het gaat om een nieuw ontdekte soort die de naam Archaebalaenoptera Liessensis heeft gekregen, vernoemd naar de vindplaats Liessel.

Medewerkers van het museum hebben in de jaren '90 de skeletdelen al geborgen tijdens baggerwerkzaamheden op het terrein van kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in Liessel. Er werden op dertig meter diepte zoveel botten gevonden dat de locatie een compleet walvismassagraf genoemd mag worden. Ontstaan in de tijd dat Nederland nog geheel onder water stond (het late Mioceen, zo'n 11,6 tot 5,3 miljoen jaar geleden).

EVOLUTIE

Jaren van prepareren en onderzoeken leverden veel resultaten op. Zo werden er fossiele resten van honderden walvissen gedetermineerd. Onlangs werd dan ook de nieuwe soort vinvis ontdekt. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder ook directeur Rene Fraaije van het Oertijdmuseum, wist aan de hand van een schedel een stukje van de evolutie van de vinvissen te ontrafelen. Met moderne technieken werd de vondst gedateerd op zo'n acht miljoen jaar oud. Daarmee is het een van oudst bekende vinvissen en bleek deze tevens verwant aan jongere vondsten in Italië en Peru. Die werden gedateerd op drie miljoen jaar oud.

De speciale expositie is sinds deze week te bewonderen in het Oertijdmuseum.

Impressie van de vinvis die acht miljoen jaar geleden in deze contreien rondzwom.