...ALEX PLOEG...
         (Foto: Diederick Bulstra)
...ALEX PLOEG... (Foto: Diederick Bulstra) Foto: Diederick Bulstra

VANAVOND OPTREDEN IN PODIUM BOXTEL

Cabaretier Alex Ploeg vuurt rake grappen af

Podium Boxtel begint het jaar met een lach. Want nog geen week na het optreden van Mark van de Veerdonk, staat vanavond, donderdag 16 januari, cabaretier Alex Ploeg op de planken met een reprise van zijn show Ultimatum.

Bij de jeugd is Ploeg vooral bekend van het sketchprogramma Klikbeet, waarin hij nieuws, actualiteiten en sociale media op de hak neemt. Daarnaast is hij lid van Comedytrain en won hij in 2016 de publieksprijs van Cameretten. Ultimatum is zijn debuutvoorstelling.

TEGENSTRIJDIGHEDEN

De cabaretier stelt in zijn optreden dat hij zichzelf een ultimatum moet stellen om te bepalen wie hij is, maar weigert dit al jaren. Hij ziet zichzelf als een vat vol tegenstrijdigheden, een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet, een succesvolle mislukking. Ploeg vuurt de rake grappen in sneltreinvaart af, brengt absurde observaties en speelt betoverende gitaarliedjes.

De voorstelling is bij de Nederlandse cultuurpers goed ontvangen en kent louter lovende woorden.

Ultimatum van Alex Ploeg in Podium Boxtel aan de Burgakker begint 16 januari om 20.15 uur. Kaarten kosten 18,50 euro.


DIETER VAN DER WESTEN IN LOKAAL THEATER

'Optreden in Boxtel blijft altijd bijzonder'

RENS VAN DEN ELSEN

Hoewel hij in Boxtel vooral bekend is van de band Kasba, timmert Dieter van der Westen sinds enkele jaren ook met zijn eigen band aan de weg. Met zijn laatste album, Me and You, tourt hij met zijn bandleden nu langs de Nederlandse theaters om het publiek te trakteren op intieme folkliedjes en groovende americana. Ook Podium Boxtel is onderdeel van die tour op vrijdag 1 februari. ,,In het theater kun je de focus op de muziek leggen, laten zien wat de muzikanten kunnen. Dat maakt het interessant", aldus Van der Westen.

Van der Westen vertelt welke bijzondere band hij met Boxtel heeft: ,,Ik heb er vaak gewerkt omdat veel muziek van Kasba daar is opgenomen. En natuurlijk komen vier van de bandleden daar vandaan. Toen ik bedacht waar ik wilde gaan spelen, dacht ik meteen aan Boxtel. Het is een plek waar ik veel mee heb."

SOLO

Het is de eerste keer dat Van der Westen met zijn gelijknamige band in Boxtel speelt, afgezien van het voorproefje dat hij vorig jaar gaf tijdens de preview op theaterseizoen 2019-2020. De groep werd drie jaar geleden opgericht, maar Van der Westen had eerder al solo wat materiaal uitgebracht. ,,Het eerste album, Save my memories, heb ik helemaal zelf gemaakt en alleen op Spotify gezet. Ik wilde iets doen met de liedjes die ik had geschreven. Bij Old Oak Tree heb ik een aantal mensen gevraagd of zij wat stukken wilden inspelen. Dat album had al meer een bandgevoel", legt de muzikant uit.

Die cd legde wel de fundering voor zijn huidige band. De muziek kwam bij een Amerikaanse booker in Amsterdam terecht, Jerome Williams. Die zag er wel brood in en besloot de groep te gaan promoten. ,,Hij hoorde in Nederland weinig 'Amerikaanse' muziek en was gecharmeerd van mijn nummers. Toen we besloten om de liedjes ook echt te gaan spelen, ben ik de band gaan oprichten." Hij belde zijn broer Eric, die jarenlang met de Turkse popster Sezen Aksu de wereld over toerde. Die was net gestopt en dus had Eric meer tijd om zijn jongere broer te helpen. ,,Hij belde met Aron Raams van Gare du Nord en die belde weer met Gijs Anders van Straalen en Joost Abbel. Dus met een telefoontje is de band ontstaan en zodoende ook mijn derde album Me and You", vertelt Van der Westen.

ME AND YOU

Terwijl hij bij Kasba energieke nummers speelt, is de laatste plaat van Van der Westen juist een stuk rustiger: ,,Ik schreef mijn eigen liedjes altijd een beetje als hobby naast het spelen in Kasba. Muziek is een universele taal, want hoewel er een duidelijk verschil tussen de twee zit, ben ik wel beïnvloed door de Noord-Afrikaanse muziek in de manier waarop ik mijn liedjes schrijf. Bepaalde ritmische dingen gebruik ik ook in mijn eigen werk. Nu kan ik de kleine luisterliedjes op een mooie manier naar buiten brengen."

Het album Me and You gaat over relaties tussen mensen in de maatschappij, maar ook over de liefde. ,,Veel liedjes heb ik geschreven in de tijd dat ik zelf net uit een lange relatie kwam. Ik was veel bezig met waar ik in het leven naartoe wilde", vertelt Van der Westen. Muzikaal gezien haalde hij zijn inspiratie bij Bruce Springsteen, Manu Chao, Neil Young en Mark Knopfler. Het zijn intieme nummers geworden die zeker in een theater als Podium Boxtel goed tot hun recht komen denk Van der Westen.

TEAM KANS

,,Sinds een aanpassing van Podium Boxtel is de akoestiek alleen maar beter geworden, dat speelt wel lekker. Ik verwacht dan ook dat het optreden heel bijzonder gaat worden", aldus Van der Westen. Niet in de laatste plaats omdat zijn band ook speelt voor een goed doel. Vorig jaar werd bij de vader van Kasba-gitarist Roel Denteneer, Hans, prostaatkanker geconstateerd. Hij heeft een benefietactie opgezet als Team Kans, daarvoor beklimmen een aantal bekenden de Alpe d'Huez. ,,Alle opbrengst van de cd-verkoop op 1 februari, gaat dan naar dit doel om de strijd tegen kanker te steunen."

Kaarten voor deze voorstelling kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl of bij de voorverkoopadressen Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).

q Dieter van der Westen (midden) bracht in mei vorig jaar Gijs Anders van Straalen (rechts) en Joost Abbel mee naar Preview in Podium Boxtel. Aron Raams, Mirte de Graaff en Eric van der Westen ontbreken op de foto. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding