'UITSTEL BETER VOOR WORTELING BOMEN'

Populieren keren jaar later terug langs rijksweg A2

JULES HAMELEERS

Na de kap van bijna 2.200 populieren langs de rijksweg A2 tussen Boxtel en Best begin 2019, beloofde Rijkswaterstaat (RWS) vóór het eind van het jaar een groot deel in de vorm van jonge bomen terug te plaatsen. Dit wordt echter een jaar uitgesteld. Bodemonderzoek wees uit dat de grond een jaartje rust nodig heeft, stelt een woordvoerder.

De nieuwe populieren worden nu in de winter van 2020-2021 geplant. Nadat de oude bomen gekapt waren, onderzocht RWS de bodemgesteldheid. Daaruit bleek dat nieuwe aanplant beter wortelt als de grond een jaar onbeplant blijft. Er is voor het koudste seizoen gekozen, omdat de populier het beste groeit wanneer deze in de winter geplant wordt, aldus de zegsman.

Na overleg met de gemeenten Boxtel en Best, de Brabantse Populierenvereniging, Brabants Landschap en omwonenden heeft RWS besloten om de 'laan van populieren' te herstellen. Dit past volgens het instituut bij de omgeving en verwijst naar de lokale ambacht van het maken van klompen, die van populierenhout vervaardigd worden.

Van de 1.600 bomen die eigendom waren van RWS worden er zo'n negenhonderd bomen teruggeplaatst. De staken die geplaatst worden zijn zes tot zeven meter hoog en groeien ongeveer één meter per jaar. Of de gemeenten Boxtel en Best ook bomen gaan herplanten, is nog niet bekend.

WIJ HOUDEN JULLIE HIER

De bomen zijn in eerste instantie gekapt omdat ze een gevaar vormden voor de veiligheid van wandelaars in natuurgebied Het Groene Woud en van automobilisten op de A2. In januari 2018 zorgde een felle storm ervoor dat er enkele bomen omwaaiden; stammen vielen op de rijksweg.

De werkgroep We Houden Jullie Hier zette zich in om ervoor te zorgen dat het kaphout werd gebruikt in de nabije omgeving. Klompenmaker Ad Traa uit Liempde kreeg al meerdere bomen tot zijn beschikking. Ook Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel gebruiken het hout voor de renovatie en uitbreiding van hun dierentuin Best Zoo.


Stinkend riool in Oost

In de omgeving van de Robert Schumanlaan in Boxtel-Oost vond gisteravond waarschijnlijk een illegale lozing in het riool plaats. Buurtbewoners klaagden over ernstige geurhinder waarna de brandweer metingen verrichtte; eerst in kruipruimten, daarna in het riool. Het doorspoelen van afvoerputten met leidingwater verminderde de overlast niet.