Als het enigszins kan, pakt pastoor Geertjan van Rossem zijn gitaar om de vreugdevolle beleving van zijn geloof tot uiting te brengen. Zoals afgelopen zondag tijdens het Driekoningen zingen in Esch. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Als het enigszins kan, pakt pastoor Geertjan van Rossem zijn gitaar om de vreugdevolle beleving van zijn geloof tot uiting te brengen. Zoals afgelopen zondag tijdens het Driekoningen zingen in Esch. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

PASTOOR GEERTJAN VAN ROSSEM VINDT ZIJN DRAAI IN HEILIG HARTPAROCHIE

'Zorgen dat mensen bij de kerk willen horen'

HENK VAN WEERT

De overstap van 's-Hertogenbosch naar Boxtel die hij nu bijna een jaar geleden maakte, is pastoor Geertjan van Rossem goed bevallen. Hij zegt hier prettig te wonen en noemt het een voorrecht te mogen werken in de Heilig Hartparochie. De voormalige plebaan van de Sint-Janskathedraal maakt zich sterk om mensen te bereiken die buiten de rooms-katholieke kerk staan. ,,Zij moeten zich welkom voelen en erbij willen horen."

Van Rossem (Breda, 1960) heeft sinds zijn installatie in februari vorig jaar naar eigen zeggen vooral coöperatieve en enthousiaste mensen ontmoet. Hij heeft het prima naar zijn zin. ,,'s-Hertogenbosch was weliswaar geen anonieme stad en eigenlijk een groot dorp. Maar er was wel meer te doen én meer gedoe. De Heilig Hartparochie is overzichtelijker en relatief rustig. Ik heb nu vier kerken onder mijn hoede in plaats van tien", schetst hij het verschil tussen zijn huidige en vorige parochie.

De katholieke kerk heeft het niet makkelijk, weet ook Van Rossem. ,,De tijd dat de kerk in alle facetten van het leven dominant was, komt nooit meer terug. Ook paus Franciscus geeft aan dat de christelijke monocultuur niet meer bestaat." Toch is de pastoor geen somber mens. ,,Integendeel. Net als de paus kies ik voor een vreugdevol geloof. Ik ben ervan overtuigd dat onze pluriforme maatschappij, waarin we overstelpt worden met informatie, kansen biedt. De kerk kan mensen houvast en een referentiekader geven."

LAAGDREMPELIG

Dat houvast bieden, moet in de ogen van Van Rossem vooral laagdrempelig gebeuren. Daartoe startte hij eerder al met bijbelcursussen waaraan mensen vrijblijvend op maandagavond kunnen deelnemen in pastoraal centrum Duinendaal. ,,En binnenkort introduceren we een zogeheten Alpha-cursus. Wereldwijd hebben daarin de afgelopen 25 jaar al heel veel mensen aan deelgenomen. Tien weken op rij praten we op een frisse en vrije manier met elkaar over allerlei elementen van het geloof."

Enige voorkennis is niet vereist en deelnemers hoeven ook niet per se gelovig te zijn, benadrukt Van Rossem: ,,Mensen mogen ervan vinden wat ze willen. Deelname is gratis en we starten met een gezamenlijke maaltijd. Net als Jezus, de meest invloedrijke mens op aarde, deed", vertelt de pastoor. Elders heeft hij ervaren dat de Alphacursus aanslaat. ,,Deelnemers vinden het leuk en gaan ook na die tien bijeenkomsten vaak verder. Er ontstaan vriendschappen en soms zelfs kookclubjes."

MISSIONAIRE PAROCHIE

Zowel de bijbel- als Alphacursus passen in een breder plan van de 'missionaire parochie'. Daarover vindt in maart een tweedaagse nationale conferentie plaats in Oudenbosch, waaraan Van Rossem samen met circa tien andere mensen uit de Heilig Hartparochie deelneemt. ,,We denken er gezamenlijk na over hoe we de parochie anno 2020 opnieuw kunnen situeren. We hebben mensen écht iets te bieden op het gebied van levensbeschouwing en religie. Met respect voor onze eigen stijl, moeten we dat wel eigentijds voor het voetlicht brengen."

In heel Nederland klinkt het besef door dat dit nodig is, weet de pastoor. ,,Ook in Boxtel. We hebben honderden betrokken kerkgangers, maar die zijn veelal zestig jaar en ouder. Als er geen jongeren aanhaken, houdt het een keer op. Zoals ze in het Engels zeggen draait het in het geloof om to belong, to believe en to behave. En alleen in die volgorde werkt het, omgekeerd niet. Maar veel mensen denken dat het in een religie voornamelijk gaat over de manier waarop je jezelf gedraagt: wat mag en vooral wat niet mag." Dat is geen goed uitgangspunt, vindt Van Rossem.