HEBBES ACADEMY BIJ BESTE OPLEIDERS

Gemonds bedrijf maakt kans op landelijke prijs

JAN HERMENS

Opleidingsplatform Springest heeft de Hebbes Academy in Gemonde genomineerd voor Beste Opleider 2019. Vandaag is de prijsuitreiking in Bunnik. Arianda Schepens, eigenaar en oprichter van de Hebbes Academy: ,,We hebben de nominatie alvast gevierd. Heel bijzonder om als klein bedrijf tussen de landelijke spelers te staan. We horen bij de top drie."

Schepens leidt trainingsacteurs op. ,,Bij bepaalde examens en assessments zijn acteurs nodig. Beoordelaars kunnen dan zien hoe studenten omgaan met verschillende vormen van menselijk gedrag en emoties. Een verwarde klant bijvoorbeeld, een agressieve of een drammer. Of juist iemand met verdriet."

Zelf had de Gemondse ondernemer al spelervaring toen ze het vak van trainingsacteur ontdekte. ,,Een collega bracht mij twintig jaar geleden met de discipline in aanraking. Ik heb het beroep direct omarmd. Wie in dit vak succesvol wil worden, hoeft niet per se thuis te zijn op het toneel, al kan dat wel handig zijn. Lef is in ieder geval nodig. Een trainingsacteur staat geheel ten dienste van zijn 'tegenspeler', want die moet een bepaalde vaardigheid leren. Het kan voorkomen dat je schreeuwend of huilend een zaal binnen rent, omdat de leersituatie daarom vraagt."

De nominatie komt voort uit de waardering van mensen die een opleiding volgden bij Arianda Schepens en haar team. Zij waardeerden Hebbes Academy met een gemiddelde score van 9,4. ,,Deelnemers vormen de inspiratiebron voor de theatershow To be what you want to be, die ik heb gemaakt. Daarin vertel ik onder andere over mijn ervaringen als ondernemer en trainingsacteur. De show houdt niet direct verband met de nominatie, maar wel met de deelnemers aan onze opleidingen."

VRAAG

Schepens ziet dat de vraag naar de cursussen groeit. ,,Er is veel behoefte aan goede spelers. Zij zijn actief in de zorg, binnen het onderwijs en in bedrijven. Hoewel ik in eerste instantie veel professionele acteurs opleidde om een rol te spelen in trainingen, verschuift het zwaartepunt nu richting coaches die acteervaardigheden in hun vakgebied willen toepassen."

Dat ze donderdag met de titel van het podium stapt, verwacht Schepens niet. ,,Maar je weet nooit. De nominatie is al een fantastische opsteker."

Springest, de organisatie achter de prijs voor beste opleider, is een website waarop alles te vinden is over leren naast werk. Bezoekers vinden er ruim 250.000 trainingen van bijna zevenduizend verschillende aanbieders. Daartussen is de Hebbes Academy dus opgevallen. De uitreiking Beste Opleider 2019 is live te volgen via de Facebookpagina van Springest.