SAMENWERKING VOORAL ERG PRAKTISCH

Esch treedt nu alvast toe tot Heartsafe Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Na enkele verkennende gesprekken in de omgeving stond de werkgroep Heartsafe Esch op het punt om officieel een stichting op te richten. Maar een overleg met de zusterorganisatie uit Boxtel maakte duidelijk dat de twee uit praktisch oogpunt beter nu al samen kunnen gaan. Dat is maandagavond dan ook meteen besloten door de Essche werkgroep en het Boxtelse heartsafe-bestuur.

Cees van Rooij, lid van de werkgroep die is ontstaan vanuit het Platform Esch' Perspectief, is in zijn nopjes. ,,Het voordeel is nu dat de organisatie er al staat, we hoeven als Esch dus niet het wiel opnieuw uit te vinden. We kunnen gebruik maken van ervaringen en netwerken van onze buren. Dat is wel zo fijn. Gelukkig ziet het bestuur van Heartsafe Boxtel dat ook zo", laat hij desgevraagd weten.

De doelstellingen van de op te richten Essche tak en die uit de gemeente Boxtel liggen vrijwel geheel op een lijn. AED's plaatsen in het hele gebied, dus ook buiten de dorpsgrenzen en zorgen voor de nodige opleidingen, zodat inwoners de hartmassageapparaten kunnen en mogen gebruiken. Daarnaast is er nog een financieel voordeel: de gemeente subsidieert waarschijnlijk geen twee losse organisaties, dus is nu al samengaan veel slimmer.

STRATEGISCH

Een van de doelstellingen van de geleding Zorg & Welzijn van PEP is om Esch geheel heartsafe te maken binnen twee jaar. Op strategische plekken in het dorp moeten AED's komen te hangen, zodat wanneer iemand een hartstilstand krijgt, getrainde vrijwilligers binnen zes minuten hulp kunnen bieden. Om dat voor elkaar te krijgen werd in november besloten om een aparte werkgroep in het leven te roepen, die zich geheel op dit doel toespitst.

De vijf vrijwilligers uit Esch die deel uitmaken van deze werkgroep, houden zich de komende periode bezig met de samenvoeging van beide heartsafe-organisaties. Zo wordt een Essche afgevaardigde bij het Boxtelse bestuur gevoegd, krijgt het beleidsplan een update en worden statuten aangepast. Daarnaast gaat het vijftal zich inzetten om de opleidingen te promoten en zoekt het naar sponsoren voor de aanschaf van AED's. ,,We gaan op korte termijn met de gemeentes Haaren en Boxtel om tafel om onze plannen toe te lichten en om mogelijke extra middelen los te krijgen", aldus Van Rooij.

CIJFERS

Op dit moment zijn er vijf externe defibrillatoren in het Esch, waarvan er slechts twee in de openbare ruimte hangen. Dat moeten er zeven of acht worden volgens Van Rooij: ,,En dan tellen we het buitengebied nog niet mee, maar ook daar moeten er komen." Namens Esch brengt Luc Bormans de komende periode alle informatie rondom de huidige AED's in kaart. Omdat Boxtel vanwege het technisch onderhoud gebruik maakt van een specifiek merk (Medizon), moeten sommige apparaten in het buurdorp wellicht vervangen worden.

Heartsafe Boxtel telt op dit moment 34 AED's, zeventien daarvan zijn geplaatst bij particulieren of bedrijven. De gemeente stelt per jaar vijfduizend euro beschikbaar om de organisatie te steunen bij de aankoop van nieuwe apparaten en het bekostigen van de trainingen.


Ruilbeurs Walnoot

Verzamelaars die hun spulletjes willen ruilen, kunnen op zondag 12 januari terecht op de beurs in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. Deze duurt van 10.00 tot 13.00 uur. De entree bedraagt één euro. Er is dit keer speciale aandacht voor singles en elpees.