Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SCHOOLFOTO ZOALS TOEN TER GELEGENHEID VAN KROONJAAR

Sint-Theresiaschool Lennisheuvel negentig jaar en springlevend

Toen de Sint-Theresiaschool gloednieuw was, in 1930, poseerden alle leerlingen voor een schoolfoto. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 2005 zijn opnieuw team en kinderen op de gevoelige plaat vastgelegd. En ook dinsdag 7 januari 2020, toen de basisschool in Lennisheuvel exact negentig jaar bestond, toog iedereen naar buiten voor een foto. Leuk voor de kinderen als herinnering voor later en tegelijkertijd de markering van een mijlpaal voor de onderwijsinstelling. Verdere feestelijkheden volgen in juni. Sinds 1930 is er het nodige veranderd aan het gebouw, al is de locatie nog dezelfde. Ook het onderwijs is onvergelijkbaar. Van een brede school had negentig jaar geleden nog niemand gehoord, laat staan van een digibord. (Foto: Albert Stolwijk).


DIRECTEUR WINT PRIJSVRAAG MET ANONIEME INZENDING

Kindcentrum Gemonde heet Montis

JAN HERMENS

Sven van Kessel uit groep zeven en Mike van Zandbeek uit groep vier van de Sint-Lambertusschool mochten maandagochtend de nieuwe naam en het bijpassende logo van Kindcentrum Gemonde onthullen. Montis heet de samenwerking tussen de basisschool, kinderopvang 't Berenhuis en buitenschoolse opvang Bolderburen.

Latinisten zien meteen dat Montis 'berg' betekent en dat is geen toeval, legt schooldirecteur Linsey van Gansewinkel uit. ,,Gemonde heette oorspronkelijk Datmunda en dit betekent hooggelegen gebied. Niet voor niets verwijzen meerdere straatnamen in het dorp naar een 'berg'."

De naam van het kindcentrum slaat niet alleen terug op de dorpshistorie, maar ook op leerprocessen die de kinderen telkens opnieuw meemaken. ,,Leren is als een berg beklimmen. Daar heb je vaardigheden voor nodig en doorzettingsvermogen. De euforie als je de top bereikt is te vergelijken met het plezier van iets nieuws kunnen of weten. Elke beklimming is een weg naar kennis en capaciteiten."

PRIJSVRAAG

Om tot een nieuwe naam te komen, schreven de drie samenwerkende partijen die het kindcentrum vormen, een prijsvraag uit. Een anonieme inzending haalde de top drie en werd uiteindelijk uitgekozen. Van Gansewinkel bekent: ,,Die anonieme inzending kwam van mij. Ik hoefde die prijsvraag niet te winnen, maar had wel een goed idee. De selectie is gemaakt zonder dat de beoordelaars wisten dat ik Montis had bedacht."

Voor het ontwerpen van het logo werd een professional aan het werk gezet. ,,Uiteraard keren er bergen in het logo terug. De drie toppen staan symbool voor de drie partners. De vogel verbeeldt de leerlingen die op een gegeven moment uitvliegen, hun vleugels uitslaan om zich elders verder te ontwikkelen."


Broodbakdag Liempde

Er worden bakdemonstraties gegeven op zondag 12 januari op het achtererf van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Uit de oven in het authentieke bakkershuisje komt om 12.30 en om 14.00 uur een lading brood. Deze activiteit is elke tweede zondag van de maand.

Expositie Liempde

Riekie Wilborts exposeert van zondag 12 januari tot en met vrijdag 28 februari in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Op de opening is zij tussen 13.00 en 15.00 uur zelf aanwezig om een toelichting te geven op haar tekeningen van zacht pastelkrijt.

Sven van Kessel (links) en Mike van Zandbeek (rechts) onthullen naam en logo van het kindcentrum. (Foto: Albert Stolwijk).