De vrienden Enis Odaci en Herman Koetsveld tonen in hun presentatie dat het christendom en de islam diverse overeenkomsten vertonen en dat oprechte interesse in elkaars cultuur ontmoetingen tot stand brengt. (Foto: eigen collectie).
De vrienden Enis Odaci en Herman Koetsveld tonen in hun presentatie dat het christendom en de islam diverse overeenkomsten vertonen en dat oprechte interesse in elkaars cultuur ontmoetingen tot stand brengt. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie.

LEZING VREDESPROJECT VOETSTAP

Moslim en christen gaan 'op reis met Abraham'

Christenen, joden en moslims zien allen in Abraham een voorvader. De eerste van de drie aartsvaders van het volk Israël is dan ook bij uitstek geschikt als kapstok voor een lezing over ontmoetingen tussen twee godsdiensten. Herman Koetsveld en Enis Odaci verzorgen woensdag 22 januari vanaf 20.00 uur in Babel Bibliotheek Boxtel een presentatie met als titel 'Op reis met Abraham en Ibrahim'. Het is een activiteit in het vredesproject Voetstap.

Odaci is voorzitter van de stichting Humanislam en Koetsveld is cultuurtheoloog en predikant. Ze zijn vrienden en behoren tot verschillende tradities, namelijk het christendom en de islam. De mannen zijn letterlijk op reis gegaan naar godsdienstige groepen uit de traditie van de ander. Daar hebben ze na afloop samen over gediscussieerd en een boek geschreven, met de titel Spiegelreis. Woensdag 22 januari vertellen zij over hun ervaringen en laten ze zien hoe islam en christendom op elkaar lijken en waarin de twee religies verschillen.

Net als Odaci en Koetsveld ging Abraham, volgens de verhalen in het Oude Testament, op reis. Op weg naar het beloofde land Kanaän. Hij zou de stamvader van een immens volk worden, ondanks dat zijn vrouw niet jong meer was en een zwangerschap lang uitbleef. Dat ene opperwezen waarin de jood Abraham geloofde, lijkt nogal op de God die moslims en christenen aanbidden. Misschien wel meer dan menigeen denkt. Verschillen tussen de religies worden nogal eens uitgelicht, maar juist de overeenkomsten zorgen voor verbinding. En het tot stand brengen van verbinding en ontmoetingen tussen verschillende culturen, dat is het doel van het vredesproject Voetstap.

EXPOSITIE

Tijdens de lezing is een expositie te zien van schilderijen over verlangen naar vrede, afgelopen najaar gemaakt door een groep onder leiding van Rasim Huseynov, docent vormgeving aan mbo-vakschool SintLucas, en zijn echtgenote Wava Rustamova. De entree is gratis, na afloop is er een collecte. Vanaf 19.30 uur is er een inloop met koffie, het programma begint een half uur later. Aanmelden kan via http://www.bibliotheekdenbosch.nl/activiteiten/agenda-en-tickets

p De vrienden Enis Odaci en Herman Koetsveld tonen in hun presentatie dat het christendom en de islam diverse overeenkomsten vertonen en dat oprechte interesse in elkaars cultuur ontmoetingen tot stand brengt. (Foto: eigen collectie).


Boxtel

Dol Op Disco

Wie van de muziek houdt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, kan zaterdag 11 januari terecht in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat 20: dan is daar Dol Op Disco. Het feest begint om 20.00 uur; entree is gratis. De avond is met name bedoeld voor jongeren met een verstandelijke beperking.