Afbeelding
Foto:

LEZING HUUB THORISSEN IN KADER VAN EXPOSITIE MUBO

'De banaan aan de muur komt aan bod'

Jan Hermens

De Boxtelse kunstenaars Huub Thorissen, Agnes Savelkouls en Paul Maas exposeren momenteel in Museum Boxtel (MuBo). De wisseltentoonstelling heet Licht-Kleur-Materie. In het kader daarvan geeft Thorissen zondag 19 januari om 11.15 uur een lezing in MuBo. De entree bedraagt vijf euro, met museumkaart twee euro, aanmelden kan al via e-mailadres info@muboboxtel.nl

De presentatie draagt de titel Kunst...strijd en berusting. De kunstenaar vertelt: ,,Ik ga in op kunstgeschiedenis van de vorige eeuw, maar ook op de banaan aan de muur die onlangs nogal wat ophef veroorzaakte." Thorissen behandelt ook kunstfilosofie en licht toe hoe de totstandkoming van zijn eigen werken verloopt. Ook zijn ontwikkeling als kunstenaar komt aan bod. De Boxtelaar voorziet zijn presentatie van verhelderend beeldmateriaal. Bovendien streeft hij naar een interactieve lezing. ,,Ik ga graag in gesprek met bezoekers. Hun kijk op kunst vind ik interessant."

Thorissen is jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs als docent kunst- en cultuurgeschiedenis, handvaardigheid en tekenen, en is dan ook gewend om toehoorders te pakken met zijn verhaal en mee te voeren in de wereld van de kunsten, die breed en veelomvattend is. Menig Boxtelaar heeft werken van hem gezien, want verschillende sculpturen sieren de openbare ruimte in en om het dorp.

DRIELUIKEN

Tot en met 2 februari zijn meerdere van zijn werken te bewonderen in MuBo, want zolang is de wisselexpositie Licht-Kleur-Materie nog te bezichtigen. Mede-exposanten Agnes Savelkouls (keramiek) en Paul Maas (schilderijen) zijn net als Thorissen zeer te spreken over de expositieruimte die het museum te bieden heeft. Secretaris Willem van Vossen namens MuBo: ,,Kunsthistorica Marja Reitsma heeft een belangrijke rol gespeeld bij het samenstellen en vormgeven van de tentoonstelling. Ze heeft de schilderijen, sculpturen en het keramiek, met de kunstenaars en vrijwilligers van MuBo niet afzonderlijk opgesteld, maar de werken juist gecombineerd in drieluiken. Daarbij heeft ze gelet op kleuren, vormen en materialen."

LANDSCHAPPEN

Lyrisch abstract, zo omschrijft Maas zijn schilderstijl. ,,Landschappen vormen vaak de basis voor mijn werken, die abstraheer ik tot vormen en vlakken in specifieke kleuren. Ik laat de toeschouwer vrij in zijn visie op mijn doeken, die mag daar zijn eigen associaties bij hebben."

Natuur, landschappen en de veranderingen daarin zijn inspiratiebronnen voor Savelkouls werk. Er is onder meer een beeld van haar hand te vinden op de begraafplaats in Liempde. Haar keramiek kan weer en wind verdragen. ,,Ik gebruik steengoedklei, die bak ik op zo'n hoge temperatuur, dat hij keihard wordt."

Geïnteresseerden die de lezing van Huub Thorissen bezoeken, kunnen de presentatie perfect combineren met een bezoek aan de expositie. Thorissen: ,,Tijdens mijn verhaal loop ik niet met de aanwezigen langs de kunstwerken, dat gaat niet. Ik vertoon wel het een en ander op een groot scherm. Maar na afloop staat het iedereen vrij om de tentoonstelling te aanschouwen."

Tot en met 2 februari zijn elke zondagmiddag zeker twee van de drie kunstenaars in MuBo aanwezig om met belangstellenden te praten over hun creaties en de expositie. Sinds 1 januari geldt de museumjaarkaart in MuBo. Willem van Vossen: ,,Daar zijn we blij mee. Kaarthouders kunnen zo vaak langskomen als ze willen, ook even snel. De kaart werkt drempelverlagend."

DROOM

Van Vossen is niet ontevreden over de belangstelling tot nog toe voor Licht-Kleur-Materie. ,,De tentoonstelling loopt niet slecht. Er staan geen lange rijen voor de deur, maar er is duidelijk interesse." Voor de toekomst heeft Van Vossen een droom: ,,Een expositie in MuBo met werk van Marcel Wanders. Deze topontwerper is van oorsprong afkomstig uit Boxtel en is onder andere bekend van een gebreide stoel."

p Licht-Kleur-Materie bevat verrassende combinaties van schilderijen, sculpturen en keramiek. Tot en met 2 februari is de expositie nog te bewonderen. (Foto's: Jan Hermens).

t De werken hebben een weldoordachte plaats gekregen in de ruimte, zodat ze zo optimaal mogelijk tot hun recht komen.


FilmPodiumScopia
vertoont groots
historisch epos

In het Muziekhuis aan de Passage Riche vertoont FilmPodiumScopia maandag 20 januari de film Daens. Deze rolprent is een verfilming van het boek Pieter Daens, van Louis Paul Boon. Jos Vervoort geeft een inleiding.

Het verhaal speelt zich af in de beginjaren van de negentiende eeuw en gaat over priester Adolf Daens die in de Belgische plaats Aalst sterk betrokken is bij de lokale textielarbeiders. Hij komt op voor deze armen en verzet zich tegen de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij moeten werken. Eerst vanaf de kansel, later ook in de volksvertegenwoordiging.

Daarmee komt Daens in conflict met de katholieke kerk, die met lede ogen aanziet hoe hij het symbool wordt van de vrijheidsstrijd van de arbeiders. Middels een web van intriges wordt Daens bij het Vaticaan op het matje geroepen. De priester staat voor de keuze: aftreden als volksvertegenwoordiger óf ontheffing uit het priesterambt.

Kaartjes voor de film over de Belgische priester en volksvertegenwoordiger, die om 20.15 uur begint, kosten 7,50 euro aan de deur en 8,50 euro in de voorverkoop bij Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).


Receptie LTV Merletten

Tennisvereniging De Merletten uit Boxtel bestaat een halve eeuw. De club viert haar gouden jubileum onder meer met een receptie in het tennispaviljoen van park Molenwijk. Die wordt gehouden op zondag 12 januari van 16.00 tot 18.00 uur. Leden en oud-leden kunnen zich aanmelden via e-mailadres: 50jaar@ltvdemerletten.nl.

Afbeelding